2 Haziran 2009 Salı

Baskıyı Kaldıramıyorlar {Sivasspor Analizi}

Sivasspor için bir bakıma Anadolu Devrimi yarattılar desek yanlış olmaz sanırım. Bülent Uygun'la beraber yapılanmaya giren, İngiltere'de ki takımların sistemine benzeyen sistem yaratan Sivasspor iki sezondur şampiyonluk potasındalar. Yalnız bir türlü şampiyonluğa ulaşamadılar. Geçen sezon ligin son haftalarına gelirken bu fırsatı kaçırdılar bu sezon ise son haftada şampiyonluğa veda ettiler. Bülent Uygun'un yapılanması her ne kadar sağlam olsada takım halinde şampiyonluk baskısını kaldırmayı henüz başaramadılar. Buna rağmen istikrarı tutturdular. Tamam bu sene artık şampiyonluğa oynayamaz dedik kafaya oynadılar. Önümüzdeki sezonda Sivasspor'un yukarılara oynayamayacağını düşünüyorum ama belli olmaz. Bu bütçeyle yaptıkları büyük başarıdır, 2. olarak önemli iş başardılar. Ama böylesine herkesin şampiyonluğu birbirine ikram ettiği ligde de şampiyon olamıyorsan bundan sonra işin zor.

Bülent Uygun için ayrı bir başlık açmak lazım aslında. Biz onu Fenerbahçe'de forma giyerken verdiği asker selamlarıyla tanıdık. Sivasspor'a 3.5 sene önce menejer olarak geldi ve müthiş yapılanma kurdu. Sonra teknik direktörlüğe geçti o günden beri Sivasspor bir çıkış halinde. Anadolu'dan koparak 2 senedir şampiyonluğa oynuyorlar. Çok iyi transfer politikaları var ucuz fiyatlara inanılmaz futbolcular buldular. Şimdi hepsi büyük takımların transfer gündeminde bulunuyor. Sivasspor'un tesisleşmesini tamamlattı, yeni stad projesini başlattı ve kurduğu düzen işliyor. Takımda bir O.Lyon havası yaratırsa süper olarak. Yani yıldızlaşan futbolcularını satıp, iyi paralar kazanıp bunların yerini doldurabilirse Sivasspor yukarı sıralarda kalıcı olacaktır. Önemli olanda bu zaten şampiyonluk için ya yatırım yapacaksınız ya da yeni düzen kuracaksınız. Sivasspor şimdi bu kadronun üstüne süper transferler yapacak gücü yok. Şampiyonlar Ligi ön elemeleri oynayacak ama 2. ve 3. turdaki rakiplere baktığımızda Şampiyonlar Ligi'ne katılma şansı hemen hemen yok gibi. Bu yüzden eldeki önemli futbolculardan 2-3 tanesini iyi paralara satıp yerlerini daha ucuz futbolcularla doldurmalılar. Kulübün daha ileriye gitmesi için sıcak para girişi şart. Ayrıca Bülent Uygun'un en büyük hedefi Sivasspor'u şampiyon yapmak bunun içinde çok uğraşıyor ama kendisininde kişisel hedefleri var. Birgün Fenerbahçe'de çalışmak çok ister. Ali Şen'in açıklamaları var ben olsam direk onu takımın başına getiririm diye. Şimdi Bülent Uygun Sivasspor'dan ayrılsa takımın hali ne olur? Bütün sistem Bülent Uygun'un üzerine mi? Bunları birgün takımdan ayrılırsa göreceğiz.

Sivasspor için tartışılan bir nokta ise çok antipati toplamasıdır. İnsanlara Sivas şehri itici gelmiyor Bülent Uygun itici geliyor. Öyle açıklamaları varki takımı herkesten soğuttu. Şampiyonlukta kim şampiyon olsun diye sorulduğunda çoğu insan Beşiktaş dedi. Bunu Bülent Uygun sağladı işte. Her konuda kendisini takdir ederim ama burada eleştiririm. Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe'yi antipatik hale getirmesi gibi Sivasspor o konuma geldi. Bu yüzdende şampiyonluk yolunda yalnız kaldılar.

Bu sezona tekrar dönersek uzun süre zirvede kaldılar. Geçtiğimiz sezon büyük takımlara kaybettiği için şampiyonluğu kaçıran Sivasspor bu sene bu durumunu aştı. Galatasaray'ı, Fenerbahçe'yi, Trabzonspor'u mağlup etmeyi başardı Beşiktaş ile iki maçta berabere kaldı. Ama geçen sezon Anadolu takımlarına karşı gösterdiği başarıyı bu sezon gösteremedi. Kadro kalitesi olarak geçen sezondan daha iyi durumdaydılar. Sivasspor'un iskeleti hangi futbolcular diye sorsak Mehmet Yıldız, Hayrettin Yerlikaya, Musa Aydın, Petkoviç gibi futbolcuları gösteririz. Bunların yanına çok ucuz maliyetlere kaliteli futbolcular katıldı. Bu sezon herkes Bilica'yı konuştu, Abdurrahman Dereli, Sezer Badur ikinci devre takıma takılan Kamanan süper futbolcular. Çok doğru transfer politikası var takımın bu yüzden Sivasspor'a hayranım. Futbolcuların takıma katıldığı yıllara bakarsak 2007, 2008 ağırlıklı isimler. Yani yeni kurulan bir kadro, yeni oturan bir düzen. Sivasspor çıtasını korursa bu takımın üstüne her sezon birşeyler koyabilir.

Sivasspor'un bu sezon en dikkat çeken futbolcusu Bilica oldu. Bilica Brezilya Ümit Milli Takımında birçok kez oynamış çok ilgi gören futbolcuydu. Sonrasında büyük düşüş yaşadı ve yolu Romanya'ya kadar düştü. Orada yılın savunmacısı seçildi ve çok ucuz fiyata Sivasspor'a geldi. Kendisini şimdi Fenerbahçe ve Rus takımları istiyor. Büyük ihtimallede iyi bir bonservise takımdan ayrılacak. Abdurrahman Dereli sağ bekte yılın futbolcusu oldu diyebilirim. Mehmet Yıldız soyadı gibi Sivasspor'un yıldızı. Gücü, sürati, bitiriciliği ile büyük takımların dikkatinde olan futbolcu. Bu sezonda gol yollarında takımı taşıdı. 14 golle takımının en çok gol atan futbolcusu oldu. Devre arasında Galatasaray'la görüşmeler oldu ama anlaşma sağlanamadı. Hayrettin Yerlikaya sezonun bir bölümünü sakat geçirmesine rağmen oynadığı maçlarda önemli işler yaptı. İbrahim Dağaşan ve Sezer Badur orta sahanın vazgeçilmez futbolcuları oldular. Musa Aydın etkili bir kanat oyuncusu. Böyle futbolcuları tek tek ele aldığımızda aslında Sivasspor'un mükemmel bir kadrosu var. Bu takım şampiyonluk potansiyeli çiziyor. Elindeki yerli futbolcular çok kaliteli bunlara uygun yabancı takviyeleri yapıncada Sivasspor önemli işler yaptı. Sivasspor'un x faktörüne gelirsem Kamanan derim. Ligin ikinci devresinde takıma katıldı ve büyük işler yaptı. Sivasspor'un galip geldiği çoğu maçta katkısı büyük, süper golleri var. Hızlı, güçlü, teknik bir forvet oyuncusu görünümünde.

Gelecek sezon için yapmaları gereken şeylere bakarsak eğer tekrar şampiyonluğa oynamak istiyorlarsa biraz daha kaliteli kadro kurmak zorundalar. Galatasaray ve Fenerbahçe seneye şampiyonluk yarışının içinde olacaktır. Beşiktaş son şampiyon olarak lige başlayacak ve Trabzonspor'da şimdiden kadrosunu güçlendirmeye başladı. Ama Sivasspor bence doğru olanı yapıyor bazı futbolcularını elden çıkarmaya başladı. Bilica Fenerbahçe ve Rus takımları ile isimi anılıyor İbrahim Dağaşan'da büyük ihtimalle Fenerbahçe'ye gidecek. Bu futbolculardan önemli paralar kazanıp daha güçlü kadro kurmak zorundalar. Sivasspor'un ekonomik durumu çok iyi değil bunu aşmak için böyle bir düzen onlara daha uygun olacaktır. Ayrıca 2 sezondur şampiyonluk potasındalar artık baskıyı kaldırmayı öğrenmeleri lazım. Anadolu Devrimi'nin gerçekleşmesi için bu şart. Sivasspor'un açacağı bu kapı birçok Anadolu takımınada ışık olacaktır. Bunu gören Anadolu takımları güçlü kadrolar kurup, biraz yatırım yapıp yukarı sıralara oynama hedefi çizeceklerdir.

Sivas halkı artık müthiş bir sinerji yakalamış durumda. Takımları şampiyonluk potasında oynuyor, şehir olarak buna kenetlendiler. Takımlarına böylesine sahip çıkmalarıda ayrı bir güzellik. Sivasspor'un bu durumu Türk futbolunada büyük keyif veriyor. Olmaz yok gerçekten bakıyoruz Almanya'da Wolfsburg şampiyon oluyor. Onlarda bir ölçüde Almanya'nın Sivasspor'u. Yani inanınca, biraz daha yatırım yapınca hayaller gerçek olabilir. Sivasspor'un yapması gereken öncelikle şampiyon olmayı değil her sene ilk 4 sırayı zorlamak olmalıdır. Bu sayede bir gün şampiyonluk mutlaka gelir.

1 yorum:

  1. Yazılarınızı çok beğenerek takip ediyorum.Kaç kişinin elinden çıkıyor nerden gelıyor bılemıycem ama benı okumak için teşvik ediyor,bu sayfalara sürüklüyor.

    Sivasspor yazısı doğru bir tespit olmuş.Yalnız şunuda ilave etmek isterim:Ortada bir gerçek vardır ki kimse yadırgayamaz, Sivasspor ciddi manada ınsanların içine bir umut serpti,bizlere herşeyin para olmadığını,kenetlenmenin, arkadaşlığın büyük önemini gösterdiler.Burdan yola çıkarak Sivasspor un seneyede ilk 4 içinde ligi tamamlayacağını düşünüyorum.Temennim Kayseri,Bursa ve Antepsorunda güzel işler çıkarmasıdır.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir