3 Haziran 2009 Çarşamba

Kolbastı Şampiyon Olamadı {Trabzonspor Analizi}

Öncelikle Trabzonspor'un böylesine şampiyonluk mücadelesi vermesini özlemişiz. Şampiyonluk yarışı sadece 3 büyüklerle değil içinde Trabzonspor oluncada güzel. Trabzon şehri, insanları, taraftar profilleri harika. Her zaman üst sıralarda olmayı hak eden yapıları var. Trabzonspor'un futboldaki bu çıkışı tabi Trabzon'un bütün kültürüne yansıdı. Herkes Trabzon kolbastısını konuştu, hangi kanalı açsak kolbastı izler olduk. Kolbası ile Trabzonspor öyle bir bütünleştiki ligimize epey renk katmış oldular. Trabzonspor artık sistemini kurdu Sadri Şener yönetiminde futbol vizyonlarını epey geliştirdiler. Bu saatten sonra eskisi gibi iniş çıkış içinde olmalarını beklemiyorum. Trabzonspor sürekli şampiyonluğu hedefleyecektir, üst sıralarda olmak için fedakarlık yapmaktan kaçınmayacaktır.

Geçtiğimiz sezonun ortasında Ersun Yanal takımın başına geldiğinde Trabzonspor günü kurtarmıştı. Bu sezona başlarken ise büyük transfer harekatına girişildi. Takıma 17 futbolcu getirildi ve gelen futbolcuların yaş ortalaması 23 olarak gerçekleşti. Bu Trabzonspor'da bir sistemin, bir yapılanmanın olduğunun işaretiydi. Ersun Yanal her gittiği yerde günümüz modern futbolunu oynatmaya çalışıyor. Sezonlara iyi başlıyor ama istediği sonuca bir türlü ulaşamıyor. Trabzonspor'da sezon başında beri uyguladığı 4-3-3 sistemini hiç bozmadı. Hatta kadroda rotasyona gitmemesiylede çok konuşuldu. Herkes Trabzonspor'un ilk 11'ini ezbere sayabilirdi yani. Yalnız sezon içinde inişler çıkışlar olduğunda yeni futbolcuları denemek gerekiyor sezon bu rotasyonu sağlayamazsan bir yerde çöküşün kaçınılmaz. Zaten 17 futbolcu transfer ederek sezona başlamışsın bu büyük risk oluşturmuştu. Çünkü yeni kurulan takımların birbirine alışması zaman olur. Bu uyumu falan sağlamak zor iştir. Ersun Yanal bunu sağladı takım birbirine uyumluydu sahada süper futbol yoktu ama kazanmasını bilen takım vardı. Sonrasında sağlanamayan bu rotasyon, aynı sistem ve futbolcular üzerinde çok duruşu Trabzonspor'u şampiyonluğa ulaştıramadı. Sürekli yazıyorum böylesine ikramların olduğu bir yılda şampiyon olamamak büyük başarısızlıktır. Trabzonspor'un elinde güzel kadro vardı. Belli noktalarda eksikler var ama bu kadro şampiyon olabilirdi. Kulüp Ersun Yanal operasyonunu 3-4 hafta önce yapabilse Trabzonspor belkide şampiyon olacaktı. Ahmet Özen ile birlikte yöle bir çıkış yakaladılarki son haftalarda herkes umudunu kesmişken Trabzon şehrine yine bir heyecan gelmişti.

Sadri Şener futbol vizyonu geniş, Trabzonspor için herşeyini veren bir başkan. Bu sezonun en başarılı kulüp yöneticisi kim deseler Sadri Şener'i gösteririm. Transfer konusunda kesenin ağzını sonuna kadar açtı, Gökhan Ünal'ın bonservisine 6 milyon euro verdi. Genç futbolcular aldı, kadroyu ileriki yıllara taşıdı. Ayrıca finansal açıdan kulübede birçok kaynak sağladı. Trabzon şehri Sadri Şener'e destek olmalı ve her zaman arkasında olmadı. Trabzon bence böyle başkan görmedi.

Trabzonspor'un bu sezon en başarılı bölgesi savunma hattıydı. Egemen ve Song'la büyük uyum sağlandı. Egemen Korkmaz zaten Trabzon şehrinin çocuğu. Trabzon'lu oluşunu sahaya en güzel şekilde yansıtıyor. Song ise ilerleyen yaşına rağmen tecrübesi ile takıma çok şeyler kattı. Bu stoperlerin arkasında da Ceyhun ve Giray gibi kaliteli futbolcular vardı. Ceyhun'un özellikle başarılı bir grafiği var hem stoper hem ön liberoda başarıyla oynuyor. Sağ bek konusunda sıkıntılar oldu Serkan Balcı ve Tayfun Cora isteneni veremedi. Sol tarafta ise Cale bence Trabzonspor'un bu sezonki en başarılı futbolcusuydu. Ersun Yanal orta sahayı hiç değiştirmedi. Colman - Hüseyin - Selçuk üçlüsü neredeyse her maç oynadı. Hüseyin'in hücum durumu sıfır diğer ikili ise hem savunma hem hücum yapmaya çalıştılar. Forvette ise Gökhan Ünal ve Umut Bulut birbirini tamamlayan forvetler değil. Gökhan Ünal başarılı sezon geçirmesine karşın, Umut'un onca gol atmasına rağmen çok iyi bir sezon geçirdiğine inanmıyorum. Yattara zaten ayrı bir sorunsal oluşturdu. Oynaması bir dert, oynamaması ayrı bir dert. Sezonun başlarında Katar'a transfer gündemdeydi gitti gitmedi derken üstünde çok zaman kaybettiler. Yattara malesef eskisi gibi değil. Çok fazla para kazanmaya başladığından bu yana eski savaşçı görüntüsünü vermiyor. Birde Alanzinho var tabi. Norveç Ligi'nin en kaliteli futbolcusu olarak gösterildi. O uzun boylu, kocaman adamların arasında kısacık boyuyla nasıl bu noktalara geldi inanılmaz. Alanzinho yetenekli futbolcu, Trabzonspor'a çok da yararlı olabilir ama öyle üst düzeyde diyemeyeceğim kendisi için.

Trabzonspor'da saha içinde lider aranıyor. Takımı derleyip toparlayacak, hadi çocuklar diyecek isime ihtiyaçları var. Fatih Tekke'yi bu yüzden gözler arıyor. Fatih Tekke'de hazır ayrılmak istiyor bu yüzden transferi olmalı. Ayrıca Gökhan Ünal'ı da tamamlayabilecek bir forvet. Ayrıca Trabzonspor'un yedek kulübesini zenginleştirmesi gerekiyor. Rotasyona girebilecek, oynadığında gidenin yerini doldurabilecek futbolcular lazım. Orta sahaya sağlam bir futbolcu lazım. Sağ bek sorunu var mutlaka çözülmeli. Ferhat Öztorun ve Zafer Yelen transferleri çok olumlu oldu. Ferhat sol tarafı Cale ile birlikte taşıyacaktır. Zafer ise orta saha konusunda güzel bir alternatif. Sadri Şener'in ben transfer konusunda doğru işler yapacağını düşünüyorum. İhtiyacı oldukları futbolcuyu paradan kaçınmayıp transfer edeceklerdir. Ayrıca teknik direktör olayında da Şenol Güneş malesef olmadı. Şenol Güneş Trabzon şehrine mükemmel hava getirebilirdi. Şimdi bu genç kadroyu en iyi şekilde idare edebilecek teknik direktör almak zorundalar.

Bu sezon Trabzonspor Süper Lig'e epey renk kattı. Onların şampiyonluk mücadelesi Trabzonspor'un taraflarlarının lige kattıkları, 61. dakika şovları, kolbastıları derken bu yıl çok eğlendik. Umarım Trabzonspor bu sezon yakaladığı başarılı çizgiyi devam ettirir. Trabzon şehri bu başarıları sonuna kadar hak ediyor. Önlerinde Avrupa Ligi var Trabzonspor'u Avrupa arenasında görmekte ayrı bir keyif olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir