30 Haziran 2009 Salı

Ricky Rubio: Son Günlerin Basketbol Gündemi

Son günlerde basketbol deyince aklıma ilk gelen isim Ricky Rubio oluyor. Bu 18 yaşındaki guard şimdiden Dünya basketbolunu sarsmaya başladı. 15 yaşından bu yana İspanyol liginde üst düzey mücadele veriyor ve bu yaşta İspanya Milli Takım'ın da oynama başarısınıda gösterdi. Basketbolun son zamanlarda gördüğü en büyük yeteneklerden birisi olduğu tartışılmaz. Hatta Kaan Kural işi biraz daha büyütüp Magic Johnson'la falan özdeşleştirmeye başladı. Düşünün artık nasıl büyük bir yeteneği konuştuğumuzu.

Rubio gerçi şu sıralar basketbolundan çok geleceği çok merak ediliyor. NBA draftında 5. sıradan seçilmişti. 5. sıraya düşmesinin nedeni küçük takımlarda oynamak istememesiydi. Bu yüzden kendisini seçmesini beklenen Memphis seçim hakkını farklı kullandı. Rubio 5. sıraya kadar düşünce bir anda Minnesota hemen atlayıp Rubio'yu draft etti. Mike Miller takasından sonrada zaten guard ihtiyaçları vardı ve Rubio onlar için bulunmaz nimetti. Ama Rubio Minnesota'da da oynamak istemedi, draft edilen basketbolcularla düzenlenecek basın toplantısına da katılmak istemedi. Rubio şimdiden çok büyük takımlarda oynayıp kendini göstermek istiyor. Buna şımarıklıkta diyebilirsiniz, akıllı adam şimdiden büyük düşünüyor da diyebilirsiniz. Şu sıralar kendisiyle New York Knicks ciddi şekilde ilgileniyor. Gerçi herhangi bir NBA takımı onu takas etsede önünde bonservis sorunu bulunuyor. NBA kurallarına göre 500 bin dolardan fazla bonservis ödenemiyor. Badalona ise 6.6 milyon dolar bonservis istiyor. Bu durumda Rubio bonservisini kendi cebinden ödemek zorunda kalacak. Zamanında Hidayet'te bonservisini kendi cebinden ödemişti ama bu kadar büyük paralar söz konusu değildi.

Bu bonservis sorunu yüzünden Rubio'nun Avrupa'da başka bir kulübe de gitmesi söz konusu. Ama onu hangi kulüp alırsa alsın kumar oynamış olacak çünkü her an NBA'e gidebilir. Bu yüzden onun üstüne yatırım yapılamaz. Haberlerde Real Madrid ve bir Türk kulübü Rubio'yu transfer etmek istiyormuş. Bonservis içinse 2 milyon dolar ödenecek. NBA'e gitmesi durumunda 6.6 milyon dolar bonservis var Avrupa'da kalması durumunda ise 2 milyon dolar civarında bonservisle takımdan ayrılabilir. Rubio'da akıllılık etmeyi planlıyor ve başka bir kulübe transfer olup 1 yıl orada oynadıktan sonra NBA yolunu tutacaktır. Bu bonservis sorunu yüzünden Scola uzun yıllar Avrupa'da oynamıştı. Türk kulüpleri deyince aklımıza Efes Pilsen ve Fenerbahçe Ülker geliyor. Efes Pilsen geçtiğimiz sezonda büyük yatırımlar yapmıştı bu sezona da daha güçlü girmek istiyor. Rakoçeviç'i transfer ettiler ve Jasikevicius ismi de onlar için geçiyordu. Efes uzun yılları planlayarak oynamaz her zaman seneyi kurtarır. Bu yüzden Rubio onlar için mantıklı durabilir. Fenerbahçe ise Efes'in aksine planlı hareket ediyor. Genç oyuncular üstüne yatırım yapmayı seviyor. Rubio'da genç ama her an NBA'e gitme durumu var. Aslında iki kulübünde onu getirmesi çok zor ama ben acaba diyorum.

Rubio'un bu sezon bonservis sorunu yüzünden NBA'de oynaması zor görünüyor. Gerçi onu büyük bir takım takas etmezse yine oynaması zor görünüyor. Bu yaşlarda gözü yükseklerde ve en iyi yerlerde olmayı istiyor. Bu kibiri veya akılcığılı onu iyi yerlere de getirebilir, yerin dibine de sokabilir. Tartışmayacağımız tek konu Dünya basketbolunun son birkaç yılda gördüğü en büyük yeteneklerden birisi olduğudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir