18 Temmuz 2009 Cumartesi

Bayrak Futbolcular # 1

1- Barcelona
2- Real Madrid
3- Roma
4- Juventus
5- Inter
6- Chelsea
7- Liverpool
8- Manchester United

Yeni bir yazı dizisine başlıyoruz. Bu yazı dizimizde belirli yaşa gelmiş, kulüplerinin alt yapısından yetişmiş, yetişmese bile kulübüyle özdeşleşmiş bazı futbolcuları kendimizce yazacağız. Futbolcuları yazarken ligleri teker teker ele almayı tercih ettik. İlk olarak La Liga'yı düşündük ve bazı önemli isimleri yazmak istedik. Bugün Barcelona'nın bayrak futbolcuları ile yazı dizimize başlamak istiyoruz.

La Liga'nın bayrak futbolcuları deyince aklımıza ilk gelen isim Puyol oldu. Barcelona'nın altyapısında yetiştikten sonra 1999 yılında Barcelona'nın A takımına yükseldi ve 10 yılda 443 maça çıktı. A takıma yükselmeden öncede iki sezon Barcelona'nın B takımında forma giydi. Luis Enrique'nin futbolu bırakmasıyla 2003-2004 sezonunda Barcelona'da kaptan olmuştur ve kaptanlığı hiçbir zaman bırakmamıştır. 31 yaşına gelmesine rağmen Dünya'nın en iyi savunma oyuncularından birisidir. Hem stoper hem sağ bek olarak oynayabildiği için Barcelona'nın gözde isimlerinden birisi olmuştur. Lider özelliğiyle, fiziksel açıdan çevik oluşu ve heyecanını futbola katmasıyla hepimizin gözde isimlerinden birisi oldu. Ayrıca maç içinde fazla hata yapmıyor ve uzun zaman sakat kalmamasıyla da ön plana çıkmıştır.

Puyol İspanya Milli Takım'ında da neredeyse bütün yaş katagorilerinde forma giymiştir. İspanya Milli Takım'ın da 72 kere forma giymiştir ve 2 gole imza atmıştır. İspanya ile 2000 Olimpiyatlarında, 2002 Dünya Kupası'nda, Euro 2004'de, 2006 Dünya Kupası'nda, Euro 2008'de ve 2009 Konfederasyon Kupası'nda mücadele etmiştir. Son yıllarda bütün büyük turnuvalarda Milli Takım'da yer almıştır. Barcelona'da olduğu gibi İspanya Milli Takım'ının savunma hattınında değişilmez futbolcusudur.

Barcelona'dan devam edersek bayrak futbolcuları düşündüğümüzde Puyol'dan sonra aklımıza hemen Xavi gelir. Xavi'de Barcelona'nın altyapısından yetiştikten sonra 1998 yılında Barcelona'nın A takımına yükseldi ve aralıksız 11 yıldır bu takımda forma giyiyor. Barcelona ile 318 maça çıktı ve 32 gole imza attı. A takıma yükselmesinden öncede iki yıl Barcelona B takımında forma giydi. Şu an Puyol'un ardından Barcelona'nın ikinci kaptanı durumundadır. Oyun stili günümüz orta saha tanımına çok uyuyor. Yani hem hücum hemde savunma yönü çok gelişmiştir. Barcelona'nın Dünya'yı kasıp kavuran 4-3-3 sisteminin kilit oyuncusu Xavi'dir. Orta sahada hem hücumları başlatarak, hemde savunmayı orta sahada organize ederek Barcelona sisteminin en önemli futbolcularından birisi olmuştur. Xavi 29 yaşına gelmiştir ve futbolunun en verimli dönemlerini yaşamaktadır. Özellikle Rijkaard'ın Barcelona'sın da önemli işler yapmıştır ve o ekolün devamını yürüten Guardiola'nın da vazgeçilmezleri arasındadır. Xavi'de lider özellikleri, bir profesör edasıyla saha içindeki yaptığı organizasyonlar ve asistleriyle ön plana çıkmıştır. Hatta geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde de asist krallığına ulaşmıştır. Ayrıca baygın bakışları ve kaçırdığı gollerden sonra karizmatik gülümsemesinden sonra uluşan yüz ifadesiyle ile artist Humpphrey Bogart'a benzetilmektedir.

2000 yılından bu yana Milli Takım formasını giyen Xavi 76 maça çıkmış ve 8 gol atmıştır. Puyol'da olduğu gibi İspanya Milli Takım'ının neredeyse her yaş katagorisinde forma giymiştir. İspanya ile 2000 Olimpiyatlarında, 2002 Dünya Kupası'nda, Euro 2004'de, 2006 Dünya Kupası'nda, Euro 2008'de ve 2009 Konfederasyon Kupası'nda mücadele etmiştir. Puyol'da o da son yapılan hiçbir futbol organizasyonunu kaçırmamıştır. Xavi Barcelona'da olduğu gibi İspanya Milli Takım'ının da büyük övgü alan sisteminin kilit futbolcularındandır. Son Konfederasyon Kupası'nda ABD karşısında büyük sürprize uğradıktan sonra ABD teknik direktörü Xavi'yi kitleyince galibiyet geldi demiştir. Xavi hem İspanya Milli Takım orta sahasının hemde Barcelona orta sahasının değişmez futbolcularındandır.

İspanya'da köklerine, geleneklerine en bağlı kulüp olarak Barcelona gösteriliyor. Katalan kültüründen gelmeleri ve Milli bağları güçlü olduğu için bu forma satılık değildir imajı vermek için forma reklamı bile almıyorlar. Unicef'e üstüne para ödeyerek formalarında taşıyorlar. Barcelona yaptığı büyük transferlerin yanında altyapısından çıkardığı futbolcu hatta antrenörlerle çalışmayı çok seviyor. Xavi ve Puyol'u yazdık ama bu bayrak oyuncu statüsüne İniesta, Messi, Pique, Valdes gibi futbolcularında eklenmesi yakındır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir