20 Temmuz 2009 Pazartesi

Bayrak Futbolcular # 3

Dünya üzerinde bayrak futbolcuların ne kadar az kaldığını belirtmiştir. Bayrak futbolcular deyince aklımıza gelen ilk isimlerden birisi de Totti oldu. Sadece İtalya'nın değil bütün Dünya'nın saygı duyduğu isimlerin başında geliyor. Roma altyapısında oynadıktan sonra 1993 yılında A takıma yükseldi ve 17 yıldır aralıksız Roma formasını giyiyor. Totti bugün 32 yaşına gelsede hala futbol dünyasının en iyi hücum güçleri arasında yerini alıyor. Lider özelliği, gol vuruşlarında ki ustalığı, duran toplardaki başarısı ve gücüyle Totti bizlere büyük keyif veriyor. Totti hem ofansif orta saha olarak hemde forvet olarak forma giyebiliyor. Kendisine zamanında gelen birçok teklifi reddedip Roma takımına ne kadar bağlı olduğunu göstermişti. Hatta bir ara benim için Roma forması İtalya formasından önce gelir sözüyle de Dünya futbolunun gündemine oturmuştu. Totti maddi imkansızlıklar içinde büyüdü ve genç yaşında okulunu bu yüzden bırakmıştı. Kendisi futbola sarılıp henüz 16 yaşında Roma'nın A takımına yükselip şans bulmaya başladı. O günlerden bugüne de inanılmaz bir futbol kariyeri bırakmıştır. Totti 2006-2007 sezonunda attığı 26 golle italya gol kralı olmuş ve altın ayakkabı ödülünü kazanmıştır. 2000 ve 2003 yılında Serie A'da yılın futbolcusu ödüllerini de kazanmıştır. Totti Roma formasıyla 419 maça çıkıp 178 gol atmıştır. Bu başarılarıyla Serie A'nın gelmiş geçmiş en büyük futbolcularından birisi olup Roma tarihinin en büyük futbolcusudur. Totti'ye Roma şehrinden de esinlenip bir nevi Gladyatör diyebiliriz.

Şu aralar İtalya Milli Takım'ını bırakmış gözüksede yeniden dönmesi isteniyor. Çünkü İtalya'nın ona ihtiyacı var. 2006 yılında Dünya Şampiyonu olduktan sonra İtalya'da büyük bir düşüş var. Bunda Totti'nin artık Milli Takım'da oynamaması da etkenlerden birini oluşturuyor. İtalya Milli Takımıyla 1996'da Ümitler Şampiyonluğu, 1997'de Akdeniz Oyunları Şampiyonluğu, 2006 yılında ise Dünya Kupası sevinci yaşamıştır. Eskiden Del Piero'nun giydiği 10 numarayı ondan devralmış Del Piero'nun kadroda olmasına rağmen 10 numaralı formayı Totti taşımıştır. Ama Roma formasını Milli Takım'dan önce tutması nedeniyle Roma'da ki muhteşem kariyerini Milli Takım'da pek göstermiyor.

Kendisi henüz 25 yaşında olmasına rağmen benim için bayrak futbolculardan birisi olmayı başarmıştır. De Rossi'de Totti gibi genç yaşında Roma formasını giymeye başlamıştır. Roma altyapısında oynadıktan sonra 2001 yılından bu yana Roma formasını giymektedir. Roma formasıyla 187 maça çıkmıştır ve 20 gol atmıştır. De Rossi günümüzün en kaliteli orta saha futbolcularından birisidir. Orta sahadaki yönlü oyunu sayesinde Roma'nın ve Serie A'nın vazgeçilmez futbolcularından birisi olmuştur. De Rossi'ye de birçok kulüpten teklif gelmesine rağmen ben takımdan ayrılmasına ihtimal vermiyorum. O da Totti gibi bu takımın demirbaşlarından olacaktır. Roma ile ile ilk maçına 10 Ekim 2001 tarihinde RSC Anderlecht ile oynanan Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında çıktı. İlk Serie A maçına ise 3 Mayıs 2003 tarihinde çıktı. 

Rossi İtalya Milli Takım'ında birçok yaş katagorisinde oynamasının ardından genç yaşında İtalya A Milli Takım'ına da yükselmeyi başardı. Ümit Milli Takım ile 2004 yılında Avrupa Şampiyonluğu, 2006'da ise İtalya Milli Takım'ı ile Dünya Kupası sevinci yaşamıştır. Futbolunu her geçen yıl geliştiren De Rossi genç yaşından bu yana üst düzey maçlarda forma giydiği için 25 yaşında inanılmaz bir tecrübeye sahiptir.

Roma deyince aklımıza tarih gelir. Roma İmparatorluğü günümüzde birçok şeyin zeminini oluşturmuştur. Bu yüzden Roma şehri tarihine bağlı ve biraz da gelenekçidir. Lazio'da bunu pek göremeyiz ama Roma'da İspanya'da Barcelona örneğinde olduğu gibi geleneklerine bağlıdır. Futbolda gelenek nasıl olur derseniz eski futbolcularına her zaman saygı gösterirler, içlerinden çıkan efsaneler günümüzde çok önemli yerlere gelirler, altyapılarına önem verirler ve dışarıdan büyük paralara futbolcu almak yerine işlerini kendi içlerinde halletmeyi severler. Tarihi çok sevdiğim için Roma bana her zaman sıcak gelmiştir. Buna Totti faktörünü de eklersek AS Roma takımı benim için çok önemlidir.

3 yorum:

  1. O değilde Roma formalarını çok seviyorum yaa :)

    YanıtlaSil
  2. Burak benim ikinci takımıma ve en sevdiğim oyunculara değinmiş.

    goal.com "Avrupa'daki diğer hiçbir oyuncu Totti'nin kulübüyle arasındaki sıcak ilişkiye benzer türde ilişki kurabilmiş değil" demiştir.Gerrard'ın bile Liverpool fanları arasında tartışıldığı bir dönem olmuştur,Real,Chelsea ye gitme denemeleri vs vs.Bende açıkçası Metin Oktay dışında klupüyle bu kadar sıcak ilişkileri olan birini daha görmedim veya duymadım diyeyim.Roma maçlarında cezalı olduğunda fanatiklerin yanında maçları izler(Bizim Ali Sami Yen'de,UltAslan'ın bulunduğu "kapalı" da gibi.Gerçi bu sene UltAslan Eski Açık'a taşındı ya buda gereksiz bir bilgi olarak dursun.)Roma'da çok kupa kazanamamısında Totti'yi sorumlu tutan zeka küplerini bile tanıyorum.Roma'nın hiçbir zaman,2000-01 dönemini hariç tutarsak,çok iyi veya mükemmele yakın kadrosu olmadı(gerçi o zamanda yoktu ama bir birleşmişlik vardı.Basketboldan örnek verirsek 2004'ün Detroit Pistons'ı gibiydiler diyeyim siz anlayın),takım krizde boğuştu ve İtalya'da birçok takım kafaya oynadığı için belkide 1'den çok şampiyonluklar yaşayamadı.Geçen sene hariç Inter'in arkasındaydılar üç sene boyunca,ve iki kere de İtalya Kupası'nı kazandılar.O dediğim mükemmel 00-01senesinde ise lig şampiyonluğunu kazanmışlardır.

    De Rossi için bir iki kelam etmem gerekirse geyecğin kaptanı diyor ona Roma'da.Gazeticelr ne zaman kaptan olacaksın diye hemen her röportajında soruyolar ama De Rossi "Kaptan olma gibi bir hırsım yok.Totti'ye büyük saygım var o bu klüpte oynadğı sürece ondan kaptanlğı devralamam.O bizim gerçek ve tartışmasız liderimizdir,ikinci kaptanlıktan memnunum." ayrıca neden Roma için bayrak oyunculardan biri olduğuna gelirsek takımdan ayrılıp daha büyük bir klübe gitmediğine verdği cevapta yatıyor:"Bana ayrılmam sölenmedikçe ayrılmayı düşünmüyorum ve kariyerimi Roma'da sonlandırmak istiyorum."

    SportifCümleler'e ilk ve baya uzun bir yorumum oldu böylece :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir