30 Temmuz 2009 Perşembe

Vizyon Farkı {Elano Galatasaray'da & Haldun Üstünel


Burak Eren: Habertürk gazetesinde Elano haberini gördüğümde gerçekten gelmesine pek ihtimal vermedim. Elano ayarındaki futbolcuları Galatasaray rahatlıkla alabilir ama son günlerde basın o kadar fazla futbolcu yazdı ki buda onlardan birisi sandım. Sonra birkaç araştırma yaptığımda Elano transferinin ciddi olduğunu öğrendim ve biraz da Fenerbahçe'nin yeni Brezilya'lılarına taş atmak için böyle bir yazı yazdım. Öncelikle yazmalıyım bu transfer Scoutgs'nin başarısıdır. Onlar haberini aldı ve resmi siteden öncede ilk onlar yazdı. Scoutgs transfer haberleri konusunda tabi Galatasaray için konuşuyorum şu an Türkiye'nin bir numarası durumundalar. Gece onların Elano Galatasaray'da yazdığını görünce forumlarda çoğu kişi inanmak istemedi, ben onları inandırmaya çalıştım. Gs.org'dan şakasına link koyuyorlardı bakıyorduk gelmemiş. Gece inanılmaz bir heyecan yaşadık sonradan gördük ki Gs.org transfer haberini verdi ve Elano Galatasaray'da. Bunu da önceden blogda yazdığım için ayrı bir gururlandım. Bu transfer için Galatasaray'lı idarecilere ne kadar teşekkür etsek az.

Serap Bahar: Elano Galatasaray'da lafını bir kaç gün önce Burak demişti. Daha önce Keita, Gökhan Zan transferlerinide bildiği için ben zaten güveniyordum ve emindim olacağına. İlk yazıyı yazdık beklemeye çekildik. Sağolsun Haldun'ların en müthişi bizi yalancı çıkarmadı ve Elano geldi. Şimdi bir transferin büyüklüğünü rakiplerin yorumlarından anlarsınız. Ne kadar çekemeyen yorumlar varsa transfer o kadar iyidir. Elano'nun Emre Belözoğlu'yla bile kıyaslandığı haberi geldi bana ki bu iyi haber demekki Elano sahiden sağlam futbolcu. Elano'dan ziyade bizim en müthiş transferimiz Haldun Üstünel'dir. Bu adam gerçek olamayacak kadar harika ya. Edecek laf bulamıyorum artık. Haldun Üstünel paha biçilemeyecek insanlardan biridir bu camiada. Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Messi'nin içindeki Barça aşkı olmasa çok değil 3-5 seneye bir sabahta Messi Galatasaray'da haberi ile uyanırdık. Messi'nin Galatasaray'a gelmemesinin tek sebebi içindeki Barcelona aşkıdır yani. İkna kabiliyeti bu kadar büyük bir insanın yanında staj yapmak istiyorum, tokası olmak istiyorum, aslan yelesi saçlarının şampuanı olmak istiyorum :) Teşekkürler Haldun Üstünel başkasın sen bambAŞKasın.

Serap Bahar: Hayırlı olsun diye başlıyorum sorulara. Kimdir Elano önce ufak bir özet alalım senden.

Burak Eren: Elano öncelikle Brezilya Milli Takım'ının en önemli futbolcularından birisi durumunda. 34 kere Milli oldu ve 6 gol kaydetti. Geçtiğimiz günlerde yapılan Konfederasyon Kupası'nda da Brezilya kadrosunda bulunuyordu. Kariyerine baktığımızda Santos formasıyla büyük çıkış yakaladıktan sonra Shakhtar Donetsk takımına transfer oldu. Orada gösterdiği başarılı performansla Manchester City'e geçti. Brezilya'lı futbolcular Premier Lig'e pek ayak uyduramaz ama Elano bunu başarabilen ender futbolculardan birisiydi. Araplar takımın satın alana kadar takımının yıldızıydı ama onların gelişiyle bir anda gözden düştü. Manchester City formasıyla 2 yılda çıktığı 64 maçta 12 gol kaydetti. Özelliklerine bakarsak iki ayağına da hakim, isabetli şutları olan, serbest vuruş ustası çok kaliteli bir orta saha. Elano'nun gelişiyle Galatasaray Xavi'sini aldı diyebiliriz. Malum örnekleri hep Barcelona'dan veriyoruz.


Serap Bahar: Orta sahada hücuma dönük bir oyuncu Galatasaray için lüks müdür? Sonuçta Keita, Arda, Kewell, Baros ofansif oyuncular bu 4'lünün yanına yöresine ikide sağlam defansif orta saha daha iyi olmaz mıydı?

Burak Eren: 4-3-3 oynadığımızı düşünürsek orta sahada oynayan futbolcularımız hem hücumu hemde savunmayı aynı kalitede yapan isimlerden oluşmak zorunda. Bu üçlüden sadece birinin defansa ağırlık verme lüksü var. Onunda Mehmet Topal veya Linderoth olacağını düşünürsek Elano Galatasaray'ın aradığı kandı. Ben sürekli Arda'nın bir Iniesta olacağını söylüyorum. Elano eğer gelmeseydi orta saha organizasyonlarının bütün yükü Arda'da olacaktı. Elano'nun gelişiyle bu yük paylaşıldı ve durdurulamaz bir hücum hattı oluşturduk. Keita ve Kewell zaten kanat futbolcuları bu yüzden onları orta sahadan sayamayız. Elano ise kanatlardan ziyade orta sahanın ortasında başarılı olan bir isim. Şöyle düşünün Elano'nun oynadığı bölgede Ayhan veya Barış oynayacaktı. Siz Elano'yu mu tercih edersiniz yoksa bu ikiliyi mi?



Serap Bahar: Galatasaray Hagi'den sonra şöyle adam gibi frikik kullanmayı unuttu. Lincoln'dü, Arda'ydı, Hakan Balta'ydı, Mehmet Topal'dı derken dağlara taşlara Sabri bile denendi bu uğurda. Şimdi Elano ilaç olacak mı bu eksikliğe?

Burak Eren: En kötü ihtimalle şöyle düşünelim artık Sabri'nin kullandığı frikikleri izlemeyeceğiz. Galatasaray cidden Hagi'den sonra gerçek anlamda bir frikik ustasını takıma kazandırdı. Lincoln'e de müthiş frikikçi diyorlardı ama kendisinden bunu hiç göremedik. Elano'nun mesafe tanımayan çok isabetli vuruşları var, Galatasaray çok doğru bir iş yaptı.

Serap Bahar: Elano 7 milyonu bonservis, yıllık 3 milyondan 4 senelik 12 milyon yani toplamda 19 milyon euro gibi bir miktara 4 senelik Galatasaray futbolcusu oldu. Günümüz şartlarında kelepir midir bu transfer yoksa pahalı mıdır?

Burak Eren: Elano gibi bir futbolcu için bonservisi ucuz bile diyebiliriz. Bu kalitede futbolcular ancak böyle paralara transfer ediliyor. Adnan Polat geçtiğimiz sezon yaşananlar yüzünden oy kaybı yaşamıştı. Mart ayında yapılacak kongreye de güçlü girmek için paradan kaçınmayacaktı ve öyle de oldu. Kriz ortamında büyük paralar ama Galatasaray için gayet uygun ücretler. Herkes Galatasaray'da para yok masallarına inanmaya devam etsin.

Serap Bahar: Brezilya milli takımında sürekli oynaması için Galatasaray'da sürekli oynamasıda gerekli mi? Dunga çağırmayı sürdürür mü Elano'yu?

Burak Eren: Elano Manchester City'de yedek kaldığı dönemde de Brezilya Milli Takım'ına çağrılıyordu. Şöyle düşünün Ronaldinho Milan'de yedek kaldığı için kadroya alınmadı ama Elano'dan hiç vazgeçmedi. Birde bu adamın Galatasaray'da banko oynayacağını düşünürsek Elano Brezilya'nın vazgeçilmezi olur. Tabi Kaka falan varken banko ilk 11 oynamasıda zor ama Brezilya rotasyonun değişmez futbolcusudur.

Serap Bahar: Aslında onu kendime saklayacaktım ama sanada sorayım (:p) Haldun Üstünel der susarım içinden ne geliyorsa onu yaz bakalım..

Burak Eren: İsrail'e giden Galatasaray kafilesinde Haldun Üstünel'in olmadığını görünce zaten bir transferin geleceğini anlamıştık. Böylesine büyük transferleri başkanlar değil iş bitirici yöneticiler yaparlar. Haldun Üstünel'in iki senedir transferde gösterdiği başarılar inanılmaz. Haldun Üstünel hakkında uzun uzun şeyler yazmaya gerek yok. Onu şu cümleler açıklıyor:

Rivayet odur ki eski bir yazıttaki şu sözler de zaten geleceğe işaret etmektedir; "O gün geldiğinde uzun saçlı koruyucu başa geçecek ve gökyüzünden yıldız yağacak; mor renkli bir kasırga tüm dünyayı etkisi altına alacak ve tüm tarlalar bahçeler tarumar olacak''.

Serap Bahar: Son soru; transferi kapattık diyebilir miyiz? Yeterli midir Elano'lu son kadro Galatasaray için 3 kulvarda?

Burak Eren: Transferi kapattık diyemeyiz 1 veya 2 yabancı futbolcu daha alacağız. Forvet bölgesinde yeterli kalitede alternatifimiz yok. Nonda'nın da gitme ihtimalini düşününce 2 yabancı alabiliriz diyorum. Şimdilik forvet oyuncusu almayı bekliyorum, Nonda'da giderse bir sağ bek düşünebiliriz. Yalnız gelecek transferlerin böyle sükse yapacak isimler olacağını sanmıyorum. Ayrıca gündemde olan Sezer Öztürk ve Ufuk Ceylan transferleride var.

1 yorum:

  1. mükemmel işler yapıyor transfer komitesi, bir stoper ve forvet takviyesi elzem gibi duruyor, sezer öztürk ve lucas neill yakın hedefler gibi duruyor, ama haldun abimize güven olmaz:)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir