20 Ağustos 2009 Perşembe

Los Galacticos İle Yatıp Kalkıyoruz Ama Inter'i Unutmayalım

Serie A son yıllarda La Liga ve Premier Lig karşısında inanılmaz bir değer kaybına uğradı. Eskiden Juventus, Inter, Milan, Roma hatta Lazio gibi ekiplerin domine ettiği inanılmaz şampiyonluk yarışının yaşandığı ligde çeşitli skandallar, büyük futbolcuların diğer liglere gitmesi sonucunda yaşanan değer kaybının önüne geçilemiyor. Özellikle Juventus'un 2005 yılında yaşadığı skandal ve küme düşürülmesinin sonucunda Serie A giderek Inter egemenliğine geçmeye başladı. Milan kadrosunu gençleştiremedi ve yaşlandı, Roma ve Lazio gibi ekiplerde pek piyasada olmayınca sadece Inter'i izler olduk. Bu sene yeni yeni Juventus biraz ayaklanmaya başladı ve şampiyonluk yarışında bir derece çekişme olabilir. Ama Inter Ibrahimoviç gibi bir değeri kaybetmesine rağmen yaptığı transferlerle şampiyonluğun en güçlü adayı durumunda.

Geçmiş yıllarda sadece Ibrahimoviç'in hücum aksiyonlarına bakan bir Inter vardı. Serie A'nın düştüğü durum neticesinde şampiyonluklara ambargo koydular ama Avrupa arenasında istediklerini bir türlü alamadılar. Bu yüzden geçen sezon Mourinho geldi ama o da Serie A'ya alışayaım, Adriano gibi sorunlarla boğuşmaktan Avrupa'da istediği neticeyi alamadı. Bu sezona baktığımızda Ibrahimoviç'in takımdan ayrılmasının ardından ben Inter'in nasıl bir götüntü alacağını merak ediyordum. Hücum oyuncularının fazla olmamasından dolayı Ibrahimoviç'in eline bakan bir Inter vardı. Yeni transferlerine baktığımızda bol miktarda hücum oyuncusu aldılar. Mourinho'da kafasında ki sistemi uygulayarak takım halinde oynayan, kollektif anlayışı belirlemiş bir takım oluşturacak. Geçtiğimiz sezon Genoa'da harika işler yapmış olan Milito ve Motta transferleri çok önemliydi. Hücum rotasyonunda bu futbolcular harika işler yapacaklardır. Ibrahimoviç'in yokluğunu Eto'o nasıl doldurur bilinmez ama müthiş bir golcü aldıkları bir gerçek. Eto'o nun arkasını sağlam kurduğun sürece Eto'o dan inanılmaz verim alırsın. Barcelona bunu çok fazla yaşamıştı. Ayrıca Balotelli, Obinna, Mancini, Quaresma, Kerlon gibi hücum oyuncularını saymıyorum bile. Mourinho kafasında ki takım sistemini oturttuğunda Serie A'da zaten şampiyonlukları garanti gibi ama Avrupa'da da özlenen başarı gelebilir.

Inter'in en büyük sıknıtı çektiği bölgelerden biriside savunma hattıydı. Kağıt üzerinde birçok kaliteli görünen stoper olmasına rağmen bolluk içinde yokluk çekiyorlardı. Cordoba, Burdisso, Materazzi, Samuel, Chivu gibi stoperlerin arasına Lucio transferini gerçekleştirdiler. Lucio 31 yaşına gelmesine rağmen bugün Dünya'nın en kaliteli savunma oyuncularının başında geliyor. Inter savunmasının yaş ortalamasıda fazla aslında ama defansta tecrübe çok önemlidir. Burdisso ve Materazzi'den hemen hemen hiç verim alamıyorlardı. Samuel çok fazla sakatlıklarla boğuştu. Takım sadece Cordoba ve Chivu'nın eline bakar görüntüsünden kurtuldu. Lucio transferi belkide bu sezon yaptıkları en iyi transfer oldu. Inter'in en beğendiğim noktası bekleri ve orta sahasıydı. Maicon'un adı birçok transfer söylentisine karıştıysada kendisini takımda tutmayı başardılar. Sol kanatta da genç Santon harikalar yaratıyor. Orta sahanın ortasına baktığımızda Zanetti ve Cambiasso gibi iki başarılı futbolunun yanında Stankovic, Vieira gibi futbolcularda var. Inter bu bölgesinde de sıkıntı yaşamaz. Geçtiğimiz senelere oranla şimdi daha dengeli bir kadro kurdular ve Ibrahimoviç olmamasına rağmen çok güçlü bir takım kurmayı başardılar.

Inter hakkında son gelen haber ise Sneijder'ın 15 milyon avro karşılığında transfer edileceği yönünde. Real Madrid aldığı birçok yıldız ismin yanında kadrodaki çoğu futbolcuyla da yolları ayırmayı düşünüyor. Özelliklede takımdaki Hollandalı'lara kafayı takmış durumdalar. Sneijder bu kadroda fazla yer bulamayacaktı. Real Madrid kariyerine baktığımızda da pek iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz. Büyük umutlarla takıma gelmişti ama yaşadığı sık sakatlıklar yüzünden kendini bir türlü gösteremedi. Sneijder Hollanda futbolunun şu an en yetenekli futbolcularından birisidir. Orta sahanın ortasında ve solunda çok başarılı olduğu gibi orta sahanın dengesinde de büyük yararlar gösterecektir. Sneijder'in transferiyle birlikte Inter hücum gücünü daha da arttırmış olacak ayrıca iyi bir takım oyuncusu kazanmış olacaklar. Bu bakımdan tam Mourinho'luk futbolcu diyebiliriz. Ben Sneijder'i keyifle izlemek adına Inter'e transfer olmasını istiyorum. Umarım sık sakatlıklar yaşamaz çünkü Real Madrid kariyerinde bu başına çok dert açtı.

Bütün bu transferlere bakınca Mourinho'nun da 4-3-3 oynayacağını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz sezonda belli zamanlar 4-3-3 oynadılar ama 4-4-2 ve Adriano'nun gidişinin ardından 4-2-3-1 bile oynadıklarını gördük. Ibrahimoviç tek başına bir takım olduğu için hücumda onu yalnız bırakabilirsin ama bir futbolcu seni şampiyon yapamaz. Avrupa'da başarılar bu yüzden gelmemişti. Şimdi ise Mourinho sistemine uygun futbolcu transferlerini gerçekleştirmiş durumda. Ayrıca Ibrahimoviç'ten sonra doğan kriz anını da çok güzel yönetti. Kalede Julio Cesar'ın banko olduğunu söylemek güç olmasa gerek. Bana sorsasın Serie A'nın en iyi kalecisi Buffon ama Buffon'a sorunda Julio Cesar artık benden iyi diyor. Savunmanın sağında Maicon solunda ise Santon oynayacaktır. Savunmanın göbeğinde ise ben Lucio'nun yerinin garanti olduğunu onun yanında oynayacak futbolcuların rotasyona uğrayabileceklerini düşünüyorum. Büyük ihtimalle geçen sezon olduğu gibi Chivu oynayacaktır ama yerine göre Chivu sol bekte başlayabilir. Cordoba, Samuel gibi isimlerde sık sık forma giyeceklerdir. Orta saha üçlüsünun sağında Zanetti'nin yeri kesin gibi. Mourinho kendisini geçen sezonda orta sahada oynatmıştı. Arjantin Milli Takım'ına gelince sağ bek oynuyor, Inter'de ise orta saha olarak mücadele veriyor. Orta sahanın ortasında işin defansif yönünü üstlenecek olan Cambiasso, sol tarafında ise şimdilik Stankovic gözüküyor ama Sneijder transfer edildiği zaman formayı Sneijder kapacaktır. Forvet hattında ise Balotelli, Milito ve Eto'nun forma giyeceğini düşünüyorum. Bu takım sistemi ve futbolcular tam Eto'o ya göre. Barcelona'dan sonra kendisinin düşüş yaşayacağını düşünüyordum ama son yapılan transferlerin ardından o da aradığını bulacaktır. Bu saydığım isimlerin yanında da rotasyonda çok kaliteli futbolcular bulunuyor. Kadro yapısı kesinlikle Serie A'nın çok üstünde bulunuyor.

Bu sezonun yeni transferinden birisi olarak Mourinho'yu göstersek sanırım yanlış iş yapmamış oluruz. Geçtiğimiz sezonu Inter'in durumunu çözmek ve Serie A'ya adapte olmakla geçirmişti. La Liga, Premier Lig gibi liglere alışıktı ama İtalya Ligi onun için farklı bir deneyimdi. İlk sezonunda beklenen Avrupa başarısı gelmemesine rağmen yine farklı şekilde lig şampiyonluğunu kazandılar. Mancini'de Inter'i lig şampiyonu yapıyordu Mourinho'ya yılda 7-8 milyon euro dökmeye gerek varmıydı diye soru işaretleri oluşsada Inter'de oluşan krizleri yönetmesiyle bir kere daha takdirimi kazandı. Geçtiğimiz yıl Adriano'yu kazanmak için 40 takla attı ama başaramadı. Santon, Balotelli gibi genç isimleri takıma monte etti. Ibrahimoviç transferinden büyük para kazandılar ve karşılığında Eto'o gibi de harika bir forvet futbolcusunu takıma kattılar. Aldırdığı oyuncularlar kağıt üstünde yine favori bir takım oluşturmayı başardığı için Avrupa'da başarı konusunda da söz sahibi oldular. Mourinho'nun teknik direktör dehalarını sezon başında itibaren görmeyi başardık ve asıl hünerlerini sezon içinde mutlaka gösterecektir.

Juventus yaptığı transferlerle Serie A'ya renk getirebilir. Diego ve Melo gibi transferlerle futbolseverlerin ilgisini çekmiş durumdalar. Yinede hala o küme düşürülmesinin izleri var ve bunlarda bir süre daha devam edecek gibi. Inter'in sayesinde yine Inter'in hakimiyeti altında ama güzel futbollu bir Serie A izleyebiliriz. Real Madrid birçok transfer yaptı yada Manchester City döktüğü paralarla ilgi çekti bu takımların yanında böylesina isabetli transferler yapan Inter'i konuşmadan olmazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir