16 Eylül 2009 Çarşamba

Beşiktaş Kendine Geliyor {Beşiktaş 0-1 Manchester United}

Manchester United zamanında Türk takımlarından çok fazla çekti. Zamanında Galatasaray büyük bir sürprizle Manchester United'i eleyerek Şampiyonlar Ligi'ne katılmıştı. Hatta bu olaydan sonra Şampiyonlar Ligi'nin statüsü değiştirilmişti. Yine Şampiyonlar Ligi'nde Fenerbahçe Manchester United'i Boliç'in füzesiyle yenerek Manchester United'e kendi evinde 40 yıl aradan sonra yenilgiyi yaşatmıştı. Bu maçlar hatırlandığında Ferguson'un Türklere karşı temkinli yaklaşması doğaldır diyorum. Maç öncesinde yaptığı basın toplantısında da bunlara değinmişti. Beşiktaş Milli Takım arasından sonra oynayacağı Galatasaray ve Manchester United karşılaşmalarında yeniden toparlanmayı bekliyordu. Özellikle Şampiyonlar Ligi'ne 3 puanla başlamak kötü başlayan bir sezonda rayların yerine oturmasına sebep olabilirdi. Mustafa Denizli'de son zamanlarda gelen eleştirilere en büyük cevabı vermiş olacaktı. Bana sorarsanız ben Manchester United'den çok çekinmeme rağmen Beşiktaş'tan umutluydum. Özellikle İnönü Stadı'nın yaratacağı ambiyansla bu maç her türlü skora gebeydi. Oyuna baktığımızda da Beşiktaş beklediğimden iyi oynadı. Bu nasıl kaçar diyeceğimiz pozisyonları pek olmasa da Manchester United'e zor anlar yaşattılar. Ama futbol şansı işte veya büyük takım böyle olur dedirtircesine Manchester United maçtan galip ayrılmasını bildi.

Mustafa Denizli'nin Hücum Kadrosu

Mustafa Denizli'nin büyük maçlarda çıkardığı kadroları genelde eleştiririm ama bu maçta kendisini tebrik etmemiz gerekiyor. Manchester United önüne alacağım bir puan iyidir düşüncesiyle değil kesinlikle kazanmak için çıktı. Maçın kadrosuna baktığımda Beşiktaş'ın 4-2-3-1 oynadığını söyleyebiliriz. Hücum hattını ele alırsak kanatlarda Holosko ve Serdar Özkan ortalarında Tabata ileri uçta ise Nobre görev yaptı. Kanatların bu maçta çalıştığını söylemek mümkün. Serdar Özkan kaçırdığı gollere rağmen Galatasaray karşısında olumlu bir futbol izlettirmişti. Bunun devamında da Manchester United karşısında aynı futbolu kendisinden gördük. Beşiktaş'ın rakip kalede en etkili olduğu anlarda Serdar Özkan'ın imzası vardı. Holosko ise sağ kanatta çok atkif olmaya çalıştı ama gerekli desteği bir türlü alamadı. Mesela ortada oynayan Tabata fazla verimli olamadı. Hala Beşiktaş'a alışma evresinde diyebiliriz. Bu maçta onun yerine oynayabilecek bir Tello çok daha mükemmel olabilirdi. Eğer Tabata'da bugün görevini yapabilseydi hücumlar daha organize olacaktı ve kanat oyuncularının yükü hafifliyecekti. Bobo'nun ise bu maçta değerini bir kere daha anladım. Böylesine güçlü takımlara karşı Bobo bulunmaz bir nimet diyebilirim. Nobre Manchester United savunmasının arasında resmen kayboldu. İstediği toplarıda alamayınca maç başından bu yana etkisi sıfırdı hatta kaleye attığı bir kafa topu dışında da şutunu hatırlamıyorum. 

Mustafa Denizli'yi tek eleştireceğim nokta sonradan gerçekleştirdiği Yusuf değişikliği oldu. Beşiktaş adına maçın en aktif futbolcusu olan Serdar Özkan'ı çıkarmak büyük yanlış oldu. Yerine Nihat veya Tello girse anlayacağım ama Yusuf oyuna girdi ve alakası olmayan bölge olan sol kanatta oynadı. Böylece Beşiktaş'ın Manchester United kalesindeki etkisi büyük ölçüde azalmış oldu. Tabata - Tello değişikliğini olumlu bulduğumu söyleyebilirim. Yalnız Nihat - Holosko değişikliğinede anlam veremedim. Oyuna girmesi gereken isim Nihat'tı ama çıkan oyuncu Holosko olmamalıydı. Geride olduğun için risk almalıydın ve orta sahadan bir adam alıp hücum hattını güçlendirmen gerekiyordu. Mustafa Denizli'yi çıkardığı hücum hattından dolayı alkışlıyorum ama yaptığı oyuncu değişiklikleri nedeniyle eleştiriyorum.

Bir Alkış Beşiktaş Savunmasına

Galatasaray maçından farklı olarak sol tarafta İsmail Köybaşı yerine İbrahim Üzülmez forma giydi. Onun dışında orta saha ve defans hattı aynen korundu. Bu hücumcu kadroya karşı Manchester United çok fazla pozisyonlar bulabilir diye düşünürken Beşiktaş savunması oldukça iyi iş yaptı. Özellikle Ferrari bugün Rooney'e nefes aldırmayarak onun elini ayağını kilitledi. Manchester United'in etkili hücumcuları Nani, Anderson ve Valencia'ya karşıda Beşiktaş savunması takım halinde çok iyiydi. Ernst ve Ekrem Dağ işin savunma yönünde çok aktifti. Ekrem Dağ'ın orta sahada oynamasını çok eleştiriyordum ama bu maçta oldukça iyi oynadı. Özellikle Ernst'te mükemmel işler çıkarttı. İbrahim Üzülmez sol tarafı çok iyi kullandı ve özellikle Valencia'ya karşı işin savunma tarafında etkili oldu. İbrahim Kaş'ta Nani'nin etkili olmaya tarafta etkiliydi. Manchester United topluca hücum ettiğinde takım olarak iyi kapandılar, sadece eleştirilecek nokta geriden oyunu iyi kuramamaları oldu. Hakan Arıkan'da iyi kurtarışlar yaptı ama yenen golde artık kimse birşey yapamazdı. O gol resmen şanssızlık oldu. Bana sorarsanız bu maçın hakkı bu değildi yani Manchester United galibiyeti hak etmedi.

Manchester United Ne Yaptı Etti Golü Attı

Manchester United futbol olarak uzun süredir alarm veriyordu. Ronaldo'nun ayrılığının onları bu kadar etkileyebileceğini tahmin etmiyordum. Buna alışmaları fazla uzun sürmeyecektir ama hücum anlamında sıkıntılar yaşıyorlar. Bu maçta Rooney tek forvet gibi oynadı. Akıllar birazda Manchester City maçında olduğu için Ferguson bu maça biraz daha temkinli çıktı. Belki kafasında buradan rahat bir galibiyetle ayrılmak vardı ama bu olmadı. Beşiktaş savunması karşısında hücumda fazla etkili olamadılar ve bu onları sıkıntıya soktu. Rooney maç boyunca hiç etkili olamadı onun arkasında oynayan Nani, Anderson ve Valencia gibi futbolcularda istediklerini bir türlü yapamadılar. Yinede Manchester United birden rakibin üstüne gitmedi, beklediler, sabrettiler ve bir şekilde golü attılar. Zaten Mustafa Denizli Yusuf'u oyundan çıkardıktan sonra Beşiktaş'ı bir bakıma baltalamış oldu. Bu da rakibin işine gelerek istedikleri futbola yakın bir futbol oynamaya başladılar. Ferguson maçın belli yerlerinde çok fazla dövünmesi gözlerden kaçmadı.

Bu maç için Manchester United bu kadar kötü oynadığı için Beşiktaş çok etkili oldu gibi söylemlere asla katılmam. Çünkü Beşiktaş'ta süper bir futbol oynamadı. Beşiktaş için sürekli söylediğim şu an oynanan doğru sisteme doğru futbolcu tercihleri yaparlarsa daha iyi olacaklar. Bu mağlubiyet bize gösterdiki Beşiktaş'ın bu grupta oldukça fazla şansı var. Belki son maça kadar hiçbir şey belli olmayacak. Bütün rakipler birbirinden puanlar alabilir ve bu grubun dengesi çok fazla bozulacaktır. Beşiktaş bugün bana umutlar verdi bu yüzden Şampiyonlar Ligi için olmadı üçüncü olup Avrupa Ligi'ne kalmak için oldukça fazla umudum var.

2 yorum:

  1. Maça dair herşeyi yazdın ama Emre Tilev'e değinmemişsin aşk olsun :D Emre Tilev, İlker Yasin'in genç versiyonu İlker Yasin artık spor müdürü oldu maç anlatmaz diye sevinirken tahtını bu adama bıraktı. Ya "Ferguson dizlerini dövüyor Roma'da bile bu kadar çaresiz kalmamıştı" nasıl bir laftır deli etti beni resmen. Bugünde Inter-Barça maçını Ertem anlatacakmış Allahtan.

    Aslında ne var biliyor musun? Şampiyonlar ligi maçlarını Ntv alsa.. Düşünsene Ercan Taner'in yarınki maçı anlattığını vuuuvv :D

    YanıtlaSil
  2. Şans elimizden tutmuştu ama bıraktı..

    Denizli' nin arkasında eller atkılar her şey ona doğru havada.

    Şaka mısın sen ya :D Hele hiç bu kadar çaresiz görmemiştim demesine yarıldım.

    Maçla ilgili de bugün Mehmet Demirkol' un yaptığı yorumu çok beğendim. Beşiktaş oynayabileceği en iyi futbolu oynadı belki ama bu futbol, Manchester' ın en kötü futbolunu bile geçmeyi başaramadı...

    Son olarak da; rekor denemesi İngiltere' ye kaldı artık...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir