11 Ekim 2009 Pazar

Dünya Kupası Elemelerinde Son Durumlar

Dünya Kupası Grup elemelerinin Avrupa ayağının sondan bir önceki maçları dün gece oynanan maçlarla 9. grup dışında tamamlandı. Çoğu grupta liderlerin belli olduğu maçlar oynanırken play offlara hangi ülkelerin kalacağı da hemen hemen belli oldu diyebiliriz. Grup grup ilerlemek gerekirse; 1. grupta La Liga'nın iki golcüsünün takımları yer alıyor. Portekiz'de Ronaldo İsveç'te ise Ibrahimovic 1. grupta yer alan iki takımdı. Portekiz ve İsveç'in dışında grubun iddialı takımı Danimarka'ydı. Gruptaki en önemli maçlarından birini dün İsveç ile yaptı. Danimarka İsveç'i 1-0 yenerken grup liderliğini garantiledi. Portekiz'in Macaristan'ı 3-0 yenmesiyle grubun ikinciliğini garantilediğini söylemek mümkün. Zira son maçlarda Portekiz Malta'yı, İsveç ise Arnavutluk'u konuk edecek. Ibra'nın Güney Afrika'da olmayacağını söyleyebiliriz artık.

İkinci grup genel olarak kolay bir gruptu. Çok ciddi bir ekip yoktu. Grubun en önemli iki takımı Yunanistan ve İsviçre'ydi. İsviçre dün oynanan maçta deplasmanda Lüksemburg'u yenerek şimdilik play offları garantiledi. Şu anda grupta 20 puanı bulunan İsviçre'nin en yakın takipçisi Yunanistan. Dün akşam oynanan karşılaşmada Letonya'yı 5-2 mağlup etti. Bu galibiyetle puanı 17'ye çıktı. Yani hala grup liderliği şansı sürüyor. Grup ikinciliği şansını koruyan diğer takım ise İsrail. Dün akşamki maçta Moldova'yı 3-1 yenerek puanını 15'e yükseltti. Son maçlarda ise İsviçre, İsrail'i konuk edecek. Yunanistan ise Lüksemburg'u konuk edecek.

Üçüncü grupta ciddi çekişmeler oldu. Dün oynanan karşılaşmalarda Çek Cumhuriyeti, Polonya'yı Slovenya ise Slovakya'yı 2-0 yendi. Dünkü mağlubiyete rağmen grup lideri 19 puanla Slovakya. İkinci Slovenya'nın 17, üçüncü Çek Cumhuriyeti'nin 15 puanı var. Kendi evinde Slovenya'ya 2-0 kaybederek rakibini de potaya sokan Slovakya Polonya deplasmanında kazanırsa liderliği ve dolayısıyla finallere katılmayı garantileyecek. İlk 3 takımın da +11 averaja sahip olduğu ve atılacak bir golün dahi olası puan eşitliği durumlarında çok büyük önem kazanacağı grupta Slovenya liderlik için San Marino'yu deplasmanda devirip Slovakya'nın puan kaybını, liderlik ihtimali bulunmayan Çek Cumhuriyeti ise play-off için kendi evinde Kuzey İrlanda'yı devirip Slovenya'nın San Marino'ya takılmasını bekleyecek.

Dördüncü grubu Rusya ve Almanya'nın domine ettiğini söyleyebiliriz. Bu grupta cevap arayan soru hangi takımın direkt olarak Güney Afrika yolcusu olacağıydı. İşte bu sorunun cevabını dün akşam oynanan Rusya-Almanya maçında aldık. Almanya, Rusya'yı deplasmanda 1-0 yenerek grup liderliğini garantilerken Rusya ise play offlara kalmayı garantiledi. Çarşamba oynanacak maçlar birer formaliteden ibaret olacak. Son maçlarda Almanya Finlandiya'yı, Azerbaycan Rusya'yı, Liechtenstein ise Galler'i konuk edecek. Bu grupta dün akşam oynanan maçlardan diğerinde Azerbaycan tarihindeki ilk deplasman galibiyetini Liechtenstein karşısında aldı. Buda bir dip not olsun. Sevindim Azerbaycan adına :)

Beşinci grubu atlıyorum bizim grup zaten. Altıncı grupta ise İngiltere bekleneni yaparak Ukrayna'ya mağlup oldu. Ukrayna tarihinde ilk kez İngiltere'yi yendi. Bu maçtan önce bir çok kişi grup liderliğini garantileyen İngiltere'nin futbol yorumcuları tabiriyle "yatacağını" düşünüyordu. Böyle düşünenleri haksız çıkarmadı diyebiliriz İngiltere için. İngilere'yi mağlup ederek Hırvatistan'ı geride bırakan Ukrayna, son maçta grubun puansız takımı Andorra'yı mağlup etmesi halinde play-off'a katılma hakkı kazanacak.

Yedinci grupta ise ciddi bir sürpriz var. Fransa'nın olduğu bu gruptan herkes Fransa'nın rahat çıkacağını düşünüyordu. Oysa işler pek düşünüldüğü gibi gitmedi açıkçası. Sırbistan, Fransa'nın 4 puan önünde grup lideri olarak Güney Afrika'ya gitmeyi garantiledi. Dün akşam oynanan maçlarda grubun iddiasız takımı Romanya'yı taraftarı önünde 5-0 ile gole boğarak Dünya Kupası finallerine katılma zaferini kutlarken, grubun zayıf halkası Faroe Adaları'nı aynı skorla deviren Fransa da eleştirilerin arasında play-off'un yolunu tuttu. Son maçlar tıpkı 4. gruptaki gibi bu grupta da formalite şeklinde geçecek. Sırbistan direkt, Fransa ise play offlar sonucunda Güney Afrika yolunda olacak.

Sekizinci grupta son maçlara girilirken lider İtalya en yakın takipçisi İrlanda'ya konuk oldu. Maç 2-2 beraberlikle biterken aradaki 4 puan fark korundu. Bu maçın ardından İtalya 8. grubun lideri olarak Güney Afrika'ya gitmeyi garantiledi. Grupta ikinci konumda olan İrlanda ise play offları garantiledi. Avrupa gruplarının dışında ise Afrika'da Fildişi Sahilleri, Güney Amerika'da Şili, Brezilya ve Paraguay, Kuzey Amerika'da ise Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri Güney Afrika'ya gitmeyi garantileyen takımlar oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir