12 Ekim 2009 Pazartesi

Keita'dan Birde Solda Olsa {Galatasaray'ın Hücum Zenginliği}

Galatasaray'da geniş orta saha değerlendirmelerimizin ardından biraz da hücum hattına değinmemiz gerekiyor. Kadroya baktığımızda Elano, Arda Turan, Kewell, Keita, Baros, Nonda, Aydın Yılmaz, Serdar Eylik hatta oynatılırsa Caner Erkin gibi hücümcu futbolcularımız var. Türkiye'de ki kadroları kıyasladığımda Galatasaray kadrosu zaten çok fazla ön plana çıkıyor ama hücumcuları karşılaştırdığımda Galatasaray bu konuda çok üstün. Sezona çok iyi başladık ve bir ara gol ortalamamız 3'ün üstündeydi. Sezon kampınında erken başlaması sayesinde erken form tuttuk ve güzel futbolla beraber gollü maçlar yaşadık. Yalnız son haftalara baktığımızda takımda bir form düşüklüğü var ve gol yollarında da sıkıntı yaşıyoruz. Aslında en kötü oynadığımız maçlarda bile inanılmaz pozisyonlar bulup, bunları harcamak hücum hattının kalitesini ortaya koyuyor ama bunları golle değerlendiremeyince malesef istenmedik sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Geçtiğimiz sezonu ele alırsak Skibbe döneminde yine hücumcu diyebileceğimiz bir takım vardı ve kazandığımız maçlarda göze hoş gelen bir futbol oynuyorduk. Ama orta sahanın ve savunmanın dengeyi bulamaması sonucunda istikrarsız bir görüntü çizdik ve istenilen neticeleri alamadık. Geçtiğimiz sezon (yine Skibbe dönemini ele alıyorum) 4-2-3-1 sisteminde oynuyorduk. Arda Turan - Lincoln - Kewell üçlüsünün önünde Baros oynuyordu ve bu dörtlünün mükemmel uyumu sayesinde çok güzel maçlar izledik. Arda ve Kewell aynı bölgenin futbolcuları gözüksede Arda yönlü futbolu, Kewell ise futbol bilgisi ve tecrübesi sayesinde sağ tarafta rahatlıkla oynayabiliyordu. Kanatlarımız dikine doğru gidip orta açmak yerine sürekli içeri kat ediyorlardı. Lincoln gibi de teknik bir futbolcu olunca bu saydığım dörtlü arasında müthiş bir uyumdan söz edebiliriz. Zaten atılan gollerin çoğuna baktığımızda hücumda sürekli bir organizasyondan söz edebilirdik. Sonrasında Bülent Korkmaz takımın başına geldi ve hücum organizasyonlarından eser kalmadı ve sezonu olmadık yerlerde bitirdik.

Bu sezon ise Rijkaard'ın 4-3-3 veya 4-2-3-1'i ne bakarsak kanat futbolcularımız gerek dikine gerekse içeri kat edebiliyorlar. Günümüz futbolunun klasik 10 numaralardan kurtulduğunu düşünürsek zaten böyle oynamak zorundayız. Keita'yı değerlendirmek gerekirse Rijkaard'ın sistemine birebir uyan bir futbolcu. Çok hızlı, hareketli ve teknik bir futbolcu. Koşarak adam geçiyor diyebileceğimiz bir isim. Bu sezon Galatasaray'da en çok kimi beğendiğiniz diye sorarsakta Keita ilk sırada yer alacaktır. Ankaragücü maçında Keita'nın yokluğunu daha iyi anladığımızı düşünüyorum. Hatta Keita bu formunu devam ettirdiği sürece Galatasaray bile ona dar gelebilir.

Keita sağ tarafta bu özelliklerini sahaya yansıtınca sol tarafta bu özelliklerde bir futbolcu olmayınca hücumlarda dengesizlik olabiliyor. Her iki kanatında birbirleriyle uyum içerisinde olması gerekiyor. Keita'nın arkasında Sabri gibi bir hızlı futbolcu olunca sağ tarafın hücum konusunda çok iyi işlediğini söyleyebiliriz. Ama sol tarafta Kewell veya Arda oynayınca ve arkalarında da Hakan Balta gibi kontrollü futbolu seven bir bek olunca iki kanatın hızları konusunda bir dengesizlik oluyor. Liverpool'daki Kewell olsa aslında bu sorunları yaşamayacağız ama Kewell'ın temposu oldukça düştü ve tempo olarakta sürekli geriye giden bir futbolcu. Karakterine, kariyerine ve oynadığı 1.5 sezonluk döneme baktığımızda Kewell'a laf atamayız. Çünkü 40 yıllık Galatasaray'lı gibi hareket ediyor ve Galatasaray tarihine benim için adını kazımış durumda. Rijkaard'ın Kewell politikasına baktığımızda Kewell'ı oldukça ekonomik kullanmaya özen gösteriyor. Çünkü yaşadığı sakatlıklar neticesinde temposu düştüğü ve önümüzde geçen sezon yaşanan örnekler olduğu için Kewell konusundaki tavrını çok beğeniyorum. Sol tarafta Arda Turan'ın oynadığını düşünürsek Arda'da Keita tarzında bir futbolcu değil. Arda güçlü, teknik, iş bitirici bir futbolcu ama dikine inmek yerine sürekli içeri kat ediyor. Keita dikine inip orta da açabiliyor, dikine inip oradan hızlıca geçip içeri de kat edebiliyor ayrıca pas organizasyonlarını da yapabiliyor. Kısacası teknik futbola sürat eklenince total futbol dediğimiz olay iyice ortaya çıkıyor. Ayrıca bu sistemde oyattığın forvet futbolcularıda çok önemli. Eski tip top gelirse gol atarım diyen forvetlerle atık iş olmuyor. Mutlaka bitirici özelliğin üst seviyede olmalı ama bütün sahayı kat edeceksin ve hücumcularınla sürekli pas alış verişinde bulunmalısın. Galatasaray'da da bu tarzda Baros ve Nonda olduğu için pek sıkıntı yaşanmıyor.

Aslında Keita tarzında sol tarafta oynatabileceğimiz iki tane futbolcu var. Aydın Yılmaz geçtiğimiz sezon yokları oynasa da bu sezona çok formda girmişti ve bir anda Rijkaard'ın gözdelerinden birisi olmuştu. Keita'nın sağ tarafta ve formda Aydın'ın sol tarafta oynadığı maçlarda da hücumda çok verimli görüntü çiziyorduk. Arda Turan'da orta sahada harika görüntü veriyordu. Ama Aydın Yılmaz'ın son haftalarda formu düştü ve o bölgede oynattığımız futbolculardan fazla verim alamadık. Serdar Eylik'te hazırlık kampında öne çıkan isimlerden birisi oldu ve gelecek sezonlarda neler yapabileceğinin sinyallerini verdi. Ama genç yaşı ve fiziken güçsüzlüğü nedeniyle Rijkaard kendisine pek şans vermiyor. Bu iki futbolcuda bir bakıma Keita'nın tarzında futbolcular ve ona rahatlıkla ayak uydurabilirler.

Benim kafamda aslında bu sezon oynayacağımız rahat maçlarda Arda ve Elano'yu aynı anda orta sahada oynatmak ve sol tarafta iyi bir Aydın Yılmaz'ı görmek var. Sağlıklı bir Linderoth'la birlikte çok sağlam orta sahaya da kavuşacağımızdan gollü maçlar izleyebiliriz. Bu sezon Arda oyun kurucu olarak çok verimli oldu ama Elano'da form tutmaya başladıkça sanki bu iki futbolcudan birini seçmek gibi bir hava oluşmaya başlandı. Arda Turan'ı sol tarafta izlemekte büyük keyif ama iki kanatın oluşturduğu bu dengesizliği orta sahada top yapan, yönlü futbolcularla kapatmak gerekiyor. Bu yüzden ısrarla öncelikle orta sahaya transfer yapmalıyız diyoruz. Gelecek sezonda Arda Turan'ın büyük ihtimalle transfer olacağını düşününce Keita tarzında sol tarafa bir futbolcu transfer etmemiz gerekiyor. İki kanatta çok hızlı ve teknik futbolculardan oluşunca akıncılar misali Galatasaray'dan inanılmaz kanat akınları göreceğiz. Tabi ben bunları yazıyorum ama Rijkaard bu futbolun kitabını zaten Barcelona'da yazdı. O da bunları düşünüyor ve elbette yapacak ama bunlar ha deyince olacak işler değil. Bu yüzden sürekli tekrarladığımız ve tekrarlayacağımız sabıra devam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir