19 Kasım 2009 Perşembe

Beşiktaş - Fenerbahçe {Maça Doğru}

Geçmiş yıllarda Beşiktaş'ın Fenerbahçe'ye karşı Kadıköy'de kurduğu üstünlükten bahsediyorduk ama son yıllarda genel olarak Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında bir üstünlük kurmuş durumda ve İnönü'de oynanan son dört lig maçına baktığımızda Fenerbahçe'nin kazandığını görüyoruz. Ayrıca çoğu maçın 2-1 Fenerbahçe galibiyetiyle bitmesi bazı espirilere yol açıyor. Öncelikle Beşiktaş açısından bu maçın önemi inanılmaz derecede büyük. Çünkü ligde bir toparlanma evresine girdiler ve bu maçtan alacakları olası bir mağlubiyet şampiyonluk yolunda takıma kötü yansıyacaktır. Fenerbahçe ise bu deplasmandan bir puan çıkarsa bile büyük avantaj yakalar diyorum. Bu maçta daha sert, agresif, savunmaların ön plana çıktığı, daha az gol atıldığı ve heyecanın son dakikaya kadar süreceğini düşünüyorum. Ayrıca istatisliklere baktığımızda Beşiktaş'ın genel olarak derbilerde karnesinin hiç iyi olmadığını görüyoruz. Ama bu maçın İnönü'de oynanacak olması, zorluk derecesinin fazla olması istatislikleri yanıltabilir.

Fenerbahçe ve Beşiktaş bu sezon savunma hatlarıyla öne çıkıyorlar. Ligde oynanan 12 maçta Fenerbahçe 7, Beşiktaş ise 6 gol yedi. Yalnız iş hücum konusuna geldiğinde Beşiktaş'ın bu konuda büyük sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Fenerbahçe ise hücum hattında oldukça verimli görünüyor. Bu istatisliklerden yola çıktığımızda iki takımında savunmalarından asla ödün vermeyeceklerini ve kontrollü bir futbol beklediğimi söyleyebilirim. Özellikle Beşiktaş, deplasmanda Wolfsburg'a karşı oynadığı ve çok beğenilen futbolunu bu maçta tekrarlamak isteyecektir. Daum ise Galatasaray maçı olduğu gibi Kazım'ı forvet oynatıp Beşiktaş savunmasını zorlama düşüncesine girdiğini düşünüyorum. Galatasaray karşısında Kazım forvette Servet ve Gökhan Zan üzerinde mutlak hakimiyet kurmuştu. Üstelik Servet ve Gökhan Zan'ı hava toplarında hakim ve çok güçlü futbolcular olarak bilirdik ama Kazım bu iki futbolcuya karşı daha dayanıklıydı. Şimdi aynı şekilde Ferrari ve Sivok için bunları söylemek mümkün. Hatta Sivok'un biraz daha yumuşak karın kaldığını söyleyebilirim. Ferrari'nin güçlü ve akılcı futbolu Beşiktaş savunmasında temel etken olacaktır. Ayrıca Beşiktaş kanatlarında güçlü bir futbolcunun olmaması Daum'un bu maçta rahatlıkla Dos Santos'u da oynatmasına yol açacak. Alex'le beraber Dos Santos'un da teknik futbolu Beşiktaş savunmasını zorlayabilir. Belki Daum istatisliklere inanıp Güiza'yı da bu maçta düşünebilir ama bana sorarsanız bu maç Kazım'ın maçı.

Beşiktaş'ı genel olarak bakacak olursak gol yollarında sıkıntı yaşamalarına rağmen çok fazla pozisyona girdiklerini ama son vuruşlarda yetersiz kaldıklarını görüyoruz. Takımda çok etkili ayaklar olmasına rağmen son vuruşlarda istenilen alınamıyor. Mustafa Denizli'nin bu maçta forvet tercihi belirleyici nokta olacak. Eğer Nobre'yi tercih ederse Fenerbahçe'nin katı ve sert savunmasına karşı daha mücadeleci bir forvete sahip olacak ama gol yollarında yaşanan sıkıntı devam edecektir. Bobo oynarsa ise mücadele gücü biraz daha az ama Bobo'nun yapacağı ekstra katkılarla gol yollarının daha aktif olacağını düşünüyorum. Ayrıca Nihat'da ne kadar formsuz gibi görünse bile Fenerbahçe maçı onun için patlayıcı bir güç olacaktır. Sol tarafta Tello ortada ise Tabata'nın oynamasını bekliyorum. Beşiktaş sisteminin ana unsuru ise orta saha olarak duruyor. Ernst'in oynaması özellikle bütün sistemin doğru işlemesi adına çok önemli. Ernst ve Fink orta sahası oyunun iki yönünde aktif olmaya çalışan bir orta saha ve Ernst'in bu takıma getirdiği bir çok ekstra özellik var. Yani Ernst oynadığı maçlarda hücumda daha derli toplu, savunmada kendine daha güvenli diyebilirim. Son olarak yabancı kontenjanına baktığımızda eğer Bobo maçta oynarsa mecburen Fink'in yerine E.Dağ orta sahada oynayacaktır ve sağ beke İbrahim Kaş geçecektir. Nobre'nin oynama durumunda ise ideal kadronun bozulmayacağını düşünüyorum.


Fenerbahçe ise form grafiği açısından bu maçta daha favori taraf gibi duruyor. Gerek istatislikler gerekse oynadıkları futbol Fenerbahçe'yi bir adım daha öne çıkarıyor diyebilirim. Öncelikle Beşiktaş'ın hücum oyuncularının verimsizliğinden bahsettik ve Fenerbahçe'de Lugano'nun ne kadar sert, agresif futbolcular olduğunu biliyoruz. Beşiktaş bu maçta Nobre'yi oynatacağını düşünmeme rağmen bu sert savunma ile öncelikle rakiplerini durduracaklardır. Orta sahada ise Emre Belözoğlu ve Cristian'ın yönlü futbolu Fenerbahçe açısından galibiyetin anahtarı olabilir. Beşiktaş'ın da orta sahası çok güçlü ama Fenerbahçe orta sahası daha agresif ve ısıran futbolculardan oluşuyor. Ernst kilitlendiği an Beşiktaş'ın sistemi çökecektir ama Fenerbahçe'de sihirli ayak dediğim futbolcuların daha fazla olması sebebiyle Beşiktaş'ın güçlü savunmasına rağmen oyuna daha hakim olabilirler. Kazım'ın hareketli futbolu Beşiktaş'ın savunma dengesini sarsabilir ve Alex, Dos Santos ve Mehmet Topuz için geniş alanlar bırakacaktır. Fenerbahçe'nin aslında bir handikapı bu maçta Bilica'nın oynamayacak olmasıdır. Lugano'nun da Milli Takım'ından geç döneceğini ve Fenerbahçe ile daha az idmana çıkacağını düşünürsek Beşiktaş için önemli bir şans var ama hücum futbolcularının verimsizliği yüzünden bunu ne derece kullanabilirler bilmiyorum. Ayrıca Fenerbahçe'nin kanat futbolcuları Beşiktaş'a göre daha hareketli futbolculardan kurulu. Bu yüzden oyunun kanatlara yayılmasıda Fenerbahçe'nin avantajı gibi görünüyor.


Kısacası sert ve agresif geçen, temposu yüksek ama pozisyonu az, yine kısır geçecek bir maç bekliyorum. Mustafa Denizli'nin her derbi öncesinde yaptığı anlam veremediğim değişiklikler Beşiktaş'ın en büyük handikapı olabilir. Fenerbahçe açısından ise Önder Turacı'nın göstereceği performans ve Lugano'nun yorgun olma ihtimali savunma dirençlerini düşürebilir. Bu maç düşük skorlu her türlü sonuna açık bir maçtır. Ayrıca Beşiktaş taraftarı bu maçta yönetim protestolarını bir kenara bırakıp maça daha iyi konsatre olursa takımları için itici güç olacaklardır. Çünkü Beşiktaş'ın bu maçta galibiyete daha çok ihtiyacı var.

2 yorum:

  1. benim düşüncem tello yerine yusuf, nobre yerine de bobo oynar gibi eğer bi sakatlık problemi yoksa bu 2sinde.

    YanıtlaSil
  2. Tello yerine Yusuf'u bilmem ama bu maçta Nobre'nin oynayacağına neredeyse kesin bir gözle bakıyorum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir