16 Kasım 2009 Pazartesi

Bu Maç Derbiden Öte {Galatasaray 74-72 Fenerbahçe}

Uzun zamandır böyle zevkli bir derbi mücadelesi izlememiştim. Maçın başından, ikinci uzatmanın sonuna kadar inanılmaz heyecan, gerilim vardı ve basketbolun seyir zevkine doyasıya ulaştığımızı düşünüyorum. İstenmeyen olaylara elbette değineceğiz ama basketbolu konuşmak gerekirse öncelikle bu mücadeleyi veren Galatasaray ve Fenerbahçe'yi kutlamak gerekiyor. İki takımda maçın başında sonuna kadar sertliklerini korudular, inanılmaz müdafalar yaptılar ve maçın gerilimli anlarında eli en az titreyen takım maçı kazanmış oldu. En son yıllar önce Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe ile Galatasaray 4-4 berabere kalmıştı ve maç penaltılara gitmişti. O maçta işte derbi bu demiştik ve aynı sözleri bu karşılaşmada da kullanmak mümkün.

Galatasaray'ın geçtiğimiz iki sezona göre daha sade bir kadro kurduğunu ama yaş ortalamasının genç olması ve takımın savaşan oyunculardan kurulu olduğunu belirtmiştik. Takımın geneline baktığımızda çok ekstra bir yıldız oyuncu olmamasına rağmen, bütün oyuncular takım içerisinde mükemmel mücadele ediyorlar ve bir an bile maçı bırakmıyorlar. Okan Çevik'in bu sezon neler yapacağı aklıma gelince fazla umudum yoktu ama Fenerbahçe karşılaşmasında oynadığımız oyun, savunma sertliği ve takım duygusunu gördüğümüzde ben umutlandım diyebilirim. Öncelikle Rancik'i gösterdiği performanstan ötürü kutlamak gerekiyor. Çünkü Galatasaray'da skor açısından sazı eline alan isim oldu ve en kritik anlarda çok önemli işler yaptı. Dış şutu bu kadar iyi ve mücadeleci bir uzunu kadroda bulundurduğumuz için çok şanslıyız. Galatasaray için sezon başında pota altında problem var diyorduk ve problem olduğuda bir gerçekti. Kısa rotasyonumuzun çok sağlam olmasına rağmen uzunlar açısından aynısını diyemiyorduk. Üstelik Fenerbahçe'de Oğuz Savaş, Semih Erden ve Ömer Aşık gibi uzunları gördüğümüzde pota altında sorunlar yaşayabilirdik. Ama Galatasaray'ın bu savaşçı oyunu, Cemal Nalga'nın savunmaya getirdiği müthiş sertlik, Rancik'in skorer oyunu çok etkili oldu. Yine kritik anlarda sürekli hücum ribaunlarını veren ekiptik ama maçın büyük bir bölümünde iyi işler yaptık.

Galatasaray ve Fenerbahçe'de bu maçta inanılmaz bir savunma sertliği gösterdi. Zaten normal sürenin 56-56 bitmesinden bu açıkça görülüyor. Normalde savunmaya yönelik maçlar sıkıcı olur ama söz konusu derbi olunca bu karşılaşmadan büyük keyif alınması mümkün oldu. Galatasaray'lı bütün oyunculara yaptıkları savunma konusunda fazla söz söylemeye hakkım yok ama maçın en kritik anlarında olmadık hücum ribaunları verdik. O dakikalarda ribaunları toplayabilseydik maç daha erken bitebilirdi. Ondan sonra el yakan anlarda bazı yanlış şut tercihleri oldu. Washington'da maçta çok iyiydi ve galibyette payı büyük ama olmadık anlarda olmadık şutlar kullandı. Oysa ki hızlı oyuncu ve içeri penetre etmeye devam etse ya sayı atacak ya da faul alacaktı. Zaten maçın son uzatmasının son anlarında girdiği penetrede nasıl sayıyı attığını gördük. Bunun dışında Murat Kaya'nın elinin titremeden attığı üçlüklere bayıldım. Murat Kaya uzun zamandır Galatasaray'da oynuyor ve sorumluluk alması çok güzel bir durum. Jasaitis, Evren Büker ve Can Akın'da görev oyuncuları olduklarını kanıtladılar ve oynadıkları zamanlarda gösterdikleri katkıyı çok beğendim. Okan Çevik temelini savunma üzerine kuran iyi bir takım yaratmak üzere. Kadroda bulunan çoğu oyuncunun yeni olması sebebiyle bu takıma zaman vermek gerekiyor. Kadro kalitemiz çok üst düzey olmasa bile inatçı, savaşan oyunculardan kurulu olduğu için önemli işler yapmasını bekliyorum.

Fenerbahçe açısından değerlendirmek gerekirsek son zamanlarda önemli sorunlar yaşıyorlar. İki sezondur oynattığı basketbol ve tercihleri nedeniyle Tanjevic çok eleştiriliyor ve bu karşılaşma sonrasında da önemli tepkiler alacaktır. Çünkü maçın son hücümunda nasıl bir hücum çizdirdiği konusunda herkesin bir fikri yoktur sanırım. Maçın gelelinde Ömer Onan takımın skor yükünü taşıdı ve Greer'in maçın sonlarında sazı eline almasıyla Fenerbahçe skor olarak sürekli Galatasaray'la başa baş gitti. Greer'in yalnız son hücumlarda kahraman olma çabaları Fenerbahçe açısından kötü oldu diyebilirim. Bu dakikalarda Solomon aranan isimdi ama o da takımla anlaşamadığı için ayrıldı. Bunun dışında Oğuz Savaş, Ömer Aşık ve istatislikleri iç açıcı olmasada Semih Erden pota altında muhteşem işler yaptılar ve savunmanın kiliti oldular. Ayrıca aldıkları hücum ribaunları ile son topların genelde Fenerbahçe tarafından kullanılmasını sağladılar diyebiliriz. Fenerbahçe kadro kalitesi bakımından Galatasaray'dan üstün görünmesine rağmen derbi faktörü devreye girdi ve muhteşem çekişme izledik. Galatasaray'ın mücadeleci oyunu, Fenerbahçe'nin kadro faktörü maçı bu anlara kadar getirdi. Böyle bir karşılaşma yaşattıkları için Fenerbahçe'yi de kutlamak gerekiyor.

Çıkan olaylar ise sahada yaşanan seyir zevkine hiç yakışmadı diyebilirim. Fenerbahçe bench'inde bulunan bir bayanın tribünlere hareket yapması sonucunda olaylar büyüdü ve isteyenmeyen durumlar oldu. Galatasaray'lı bir taraftar sahaya girdi ve Kinsey'e vurduğu görüldü. O taraftarın elinde bıçak olsa ve oyuncu yaralansa bunun hesabını kim verebilirdi bilmiyorum. Aynı zamanda o bayana yaptığu hareket yakıştı mı onu hiç bilmiyorum. Galatasaray bu maç yüzünden önemli cezalar alacaktır ve bu doğru olan. Ne olursa olsun tahriklere kapılmamak ve gerilmemek gerekiyor ama derbilerin kaderi malesef bu. Son olarak Semih Erden'i de buradan kınıyorum. Çünkü suçu olmayan bir taraftara yumruk atması falan bir sporcuya yakışmıyor.

Maçtan gözüme çarpan notlara gelirsek:

- Galatasaray'un uzun rotasyonunda hala sorunlar var. Galatasaray'ın bu oyun yapısı içinde mesela bir Fatih Solak çok iyi katkı verebilir

- Cemal Nalga'nın basketbolunda da inanılmaz gelişim görüyorum. Geçtiğimiz sezon Murat Özyer yönetiminde ilk 5 başlıyordu ama Koray Mincinozlu gelince süreleri oldukça azalmıştı. Oyununa hücum aksiyonları eklemiş ve savunma sertlik dozajını iyice arttırmış.

- Bu sezon oyunumuzun temeli savunma sertliği üzerine kurulmuş. Takımda genç ve mücadeleci oyuncular olduğu için bu sistemle başarılı olmamızı mümkün görüyorum.

- Washington iyi bir skorer ama takımı yönlendirme adına daha çok hamle yapması gerekiyor. Şut tercihleri yerine içeri penetre ettiği her kritik anlarda önemli işlere imza atabilir.

- Rancik çok kaliteli, elit bir uzun. Pota altında bu kadar savaşmanın yanında çok iyi bir dış şutu var. Bu da Galatasaray'ın oyununa oldukça iyi yön veriyor.

- Jasaitis'in Türkiye'ye hala ısınma turları attığını düşünüyorum. Galatasaray'da zamanında Koch vardı ve hemen hemen aynı tarzda bir oyuncuydu. Jasaitis'de sisteme oturdukça bu takımın bir numaralı yıldızı olacaktır.

- Olaylara kadar geçen sürede muhteşem desteğini esirgemeyen taraflarlara teşekkür etmek gerekiyor. Yalnız olaylarda kendini bilmez kişiler kulübe büyük zarar verdiler.

- Bazı oyuncular kritik anlarda ne yapacağını bilmezler. Mesela iyi bir faul atıcısı olarak bildiğimiz Oğuz Savaş'ın son faulleri kaçırması gibi. Ama Senih Erden böyle gerilimli anlarda performansını katlıyabiliyor ve çok iyi oynuyor.

- Fenerbahçe'de artık Tanjeviç'in iş yapmayacağı açıkça belli oldu. Ayrıca Solomon'a acil şekilde ihtiyaç bulunuyor.

Kıscası güzel bir maç izledik, muhteşem bir seyir zevki yaşadık, bir Galatasaray'lı olarak heyecandan ölebileceğim anlar oldu ama bu işin galibiyetle sonuçlanması beni inanılmaz mutlu etti. İki takıma yaşattıkları bu keyif için teşekkür etmek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir