2 Kasım 2009 Pazartesi

Total Performans {Galatasaray - Sivasspor Maç Analizi}

Galatasaray'ın bu sezon takım halinde defans olayında büyük sıkıntılar yaşadığını her maçta görüyorduk. İşin hücum kısmında önemli işler yapmamıza, sürekli pozisyonlar üretmemize rağmen çok da fazla pozisyonlar veriyorduk. Orta sahamız rakibi yeterince ısıramadığı ve geri dönüşlerde sıkıntı yaşadığımız için bu sezon oynadığımız en kolay takımlardan bile goller yedik. Sivasspor karşılaşmasına baktığımızda orta sahamızda oynayan üç futbolcumuzun da defansif özelliklerinin daha ağır bastığını gördük. Mustafa Sarp, Mehmet Topal ve Barış Özbek üçlüsünü ilk defa bir arada gördük ama bu sezon oynadığımız karşılaşmalarda en iyi orta saha uyumu bu maçta görüldü. Çünkü işin defansif tarafında mükemmel işler yaptığımız gibi top ayağımıza geldiğinde de yüksek pas yüzdemiz sayesinde sonuca giden hücumlar gerçekleştirdik. Ayhan Akman'ın bu maçta oynatılmaması topu ayağımızda fazla tutmamamıza ve basit ama etkili işler yapmamızı sağladı. Belki bu orta saha rotasyonu biraz zorunluluktan oldu ama Rijkaard'ın sert maçlarda bu orta sahayı sıklıkla deneyeceğini söyleyebiliriz.

Sivasspor'un kadrosu bu sezon çok farklı futbolculardan kurulu ve uyum bir türlü sağlanamadı. Bülent Uygun bu uyumsuzluğu yarattığı için görevden ayrıldı ve yerine gelen Muhsin Ertuğral'ın da bu gidişle görevde fazla kalacağını düşünmüyorum. Bu yüzden Sivasspor karşılaşmasında oynadığımız bu futbol bir bakıma ölçü değil ama güzel futbolla kazanmak çok önemliydi. Galatasaray'lı futbolcuların bugün gösterdikleri performanslara baktığımda şu futbolcu kötü oynadı diyemeyeceğim. Sivasspor'un maç boyunca bir tane gol pozisyonu olmadı. İlk yarıda fazlasıyla rüzgarla falan uğraştılar ama ikinci yarıda da rüzgar avantajını ellerine almalarına rağmen Galatasaray kalesinde etkili olamadılar. Maçın istatisliklerine baktığımda şut oranı, topa sahip olma, ceza sahasına orta gibi istatisliklerde Galatasaray'ın açık ara önde olduğunu görüyoruz. Sabri ve Hakan Balta'nın kanatları mükemmel kullanmasıyla Sivasspor bekleri pek fazla hücuma destek veremediler. Orta sahamızda oynayan üçlü total futbol dediğimiz hücum ve defans dengesini mükemmel uygulayınca Sivasspor orta saha üstünlüğünü de kaybetti. Maça İbrahim Şahin'i tek forvet olarak başlattılar ve şut bile atamadıklarını görünce Kamanan girdi oyuna ama Servet ve Gökhan Zan'da mükemmel bir futbol sergiledi.

Sistem olarak 4-3-3 oynadık diyebiliriz ama üç tane defansif orta sahayla 4-5-1 veya 4-3-2-1 gibi de oynadığımız anlar oldu. Zaten güzel olan nokta bence bu. 4-3-3 temel felsefe dememize rağmen maç içerisinde yönlü futbolcularımız sayesinde bir çok sistemi uygulayabiliyoruz. Mehmet Topal işin tamamen defansif kısmıyla ilgilendi ve çok başarılı oldu. İkili orta sahalarda sistemimiz gereği Mehmet Topal'da hücuma destek vermeye çalışıyordu ama bu konuda oldukça zayıf bir futbolcu. Bugün tamamen işine yoğunlaşınca çok etkili oldu. Mustafa Sarp ve Barış Özbek'te hücuma çıkışlarıyla bugün de sistemden ödün vermeden 4-3-3 oynadık dedirttiler.

Hücumcular için ayrı bir paragraf açmak lazım çünkü Galatasaray'ın Rijkaard'la birlikte temel silahı hücum etmektir. Sol tarafta Kewell, sağda Arda forvette ise Nonda tercihleri biraz zorunluluktan oldu. Keita eğer bu maçta oynasaydı Nonda'yı büyük ihtimalle yedek izleyecektik. Galatasaray o alıştığımız temposunu bu maçta pek göstermedi ama çok doğru bir futbol oynadı. İlk yarıda atak oynayıp işi bitirdiler, ikinci yarıda ise kontrolü elden bırakmadan pozisyonlar buldular. Arda Turan kaçırdığı gollere rağmen son haftalara oranla daha iyi göründü. Hala ikili mücadelelerde biraz zayıflamış gibi görünsede topu fazla ayağında tutmayan, arkadaşlarını oynatmaya çalışan bir görüntüsü vardı. Kewell ise ilk yarıda kayıp gibi görünsede kazanılan çift vuruşta o kadar mükemmel bir gol attı ki bir anda sahneye çıktı. Gerçi Kewell'ın performansını çok daha farklı kulvarlarda değerlendirmek gerekiyor. Kewell'ı sadece topla oynamasıyla değerlendirmek çok yanlış. Nonda ise bu maçta gerilere kadar gelip sürekli top alış verişinde bulunmak yerine doğru olanı yaptı ve merkez santrafor gibi oynadı.

Tabi hücumcuların bu iyi performanslarına Mustafa Sarp'ın ve Barış Özbek'in de hücuma verdikleri katkıları eklemek mümkün. Zaten maçın adamı Mustafa Sarp için ayrı biraz yazı yazacağım. Bu maça dair gözüme çarpan noktalar Galatasaray'ın mükemmel defansif futbolu, Sivasspor'un bu gidişle küme düşmesinin mümkün olduğu, Galatasaray taraftarının ne durumda olursa olsun takıma sürekli destek olmaları, Mustafa Sarp'ın mükemmel futboluydu ve Serdar Eylik'in daha fazla oynatılması durumunda Aydın Yılmaz'a göre daha iyi performans alınacağıdır. Ayrıca Kewell'ın attığı golde mükemmeldi diyebilirim. Önümüzde Diyarbakırspor karşılaşması var ve Mustafa Sarp bu maçta oynamayacak. Büyük ihtimalle Linderoth'u ilk 11'de görebiliriz.

2 yorum:

  1. yazı gayet güzel ama muhsin ertuğralın görevine son verilmesi bölümüne gelirsek bence muhsin ertuğral bu gidişle istifasını vericek. çünkü maç boyunca oyuncularına kızmaktan saçını başını yoldu saç kalmadı adamda. ve maç sonu yaptığı konuşmada çok güzeldi. işi hakemlere felan bağlamadan direk futbolcularını görevlerini layıkıyla yapamamakla eleştirdi. hatta benim baya uyuzuma giden hakeme itiraz işini sivassporlu futbolcular bu gün devre arasında baya baya bir ileri götürdü. ceza sahasındaki adam koşarak sanki hakemi dövecekmiş gibi taaa orta sahaya gelip hakemin üzerine yürüyordu.

    ve son olarak linderoth takıma adapte olursa ve sakatlanmazsa orta sahanın defansif sorunu kalmayacak gibime geliyor. ve ayhan gibi topu ayağında çiğnemeyen birisi olduğu için baya bir katkı sağlayacağına eminim. inşallah bu sene artık bir aksilik çıkmadan sezonu tamamlar linderoth.

    YanıtlaSil
  2. Muhsin Ertuğral'ı konuşmalarıyla falan bende çok beğendim. Çok iyi de bir teknik direktör olabilir ama Sivasspor'u bu halde Mourinho alsa gerçekten kurtaramaz. Takım enkaz halinde ve çok fazla transer yapmak gerekiyor.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir