7 Kasım 2009 Cumartesi

Yılın Futbolcusu Seçilemeyen Efsaneler

1991 yılından beri verilen bir ödüldür Ballon d'or. Fifa tarafından belirlenen adaylar antrenörlerin ve milli takım kaptanlarının oyları sonucunda yılın futbolcusu olmak için yarışırlar. Fifa geçtiğimiz günlerde bu yıl için adayları açıklamıştı. Bizde blogda yer vermiştik. Adayların arasında gerçekten geçtiğimiz sezona damgasını vuran, çok önemli, genç yaşında olmasına rağmen isim yapmış yada olgunluğu ve tecrübesi ile gençlerin yanında olmaya hak kazanmış çok önemli futbolcular var. Yılın futbolcusunun 21 Aralık'ta açıklanacağını hatırlatarak gelelim başlıktaki konuya. Bu sene 23 futbolcunun aday gösterildiği Ballon d'or'ı müthiş başarılarına rağmen kazanamamış efsaneler de mevcut. Kimler yok ki bu listede; David Beckham'dan Roberto Carlos'a, Ryan Giggs'den Dennis Bergkamp'a, Raul'den Eto'o'ya kadar bir çok futbolcu bu ödülü alamadıkları için hep bir eksik oldular şüphesiz. Futbolculardan 10 tanesini yazmak gerekirse;


Peter Schmeichel

Efsanevi kaleci, Danimarka'nın Euro 92'de şampiyonluğa ulaşmasında ve Manchester United'ın 10 tane büyük kupa kazanmasında büyük pay sahibi. 1999 yılında Şampiyonlar Ligi'ni kaldıran Schmeichel, üç defa Yılın Kalecisi, iki defa da IFFHS Dünya'da Yılın En İyi Kalecisi ödülüne layık görüldü. Ancak, ne hikmetse, bir türlü bu ödülün yanına bile yaklaşamadı.



Franco Baresi

Bu ödül verilmeye başlandığında, Baresi'nin yaşı geldi de geçiyordu. Yine de, 90'ların başında Dünya'nın en iyi savunmacılarından bir tanesi olarak görülen büyük kaptan, bu dönemde Milan'la bir defa Şampiyonlar Ligi'ni kazanıp, milli takımla 94'te Dünya Kupası Finali oynamasına rağmen, FIFA Dünya'da Yılın Futbolcusu ödülünde ilk üçe bile giremedi.



Roberto Carlos

Brezilyalı savunma oyuncusu, 90'ların sonuyla 2000'li yılların başında Dünya'nın tartışmasız en iyi sol beki olarak görülüyordu. Dünya Kupası sahibi ve Real Madrid formasıyla 3 defa Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldıran Fenerbahçeli futbolcu, büyük ihtimalle savunmada yer aldığı için, çoğunlukla hücumcular tarafından domine edilen ödüle bir kez olsun yaklaşamadı bile...



Jurgen Klinsmann

1990'da Almanya'yla Dünya Kupası'nı kaldıran kaptan, o dönemin en iyi golcüleri arasında yer alıyordu. Kulüp kariyeri kupalarla dolu olmasa da, 90'larda gösterdiği performans takire şayandı. Özellikle 95 yılında Tottenham'ın ligi 3. sırada bitirmesine efsane performansıyla yardım etmesi, hala hafızlardadır. Almanya'yla Euro 96'da zafere ulaşması da, bu ödüle layık görülmesine yetmedi.

Dennis Bergkamp

Hollandalı usta oyuncunun kariyerini ve klasını tartışmaya gerek yok. Ancak, hem Hollanda Milli Takımı'nın büyük bir turnuvada kupaya uzanamaması hem de Arsenal'in Şampiyonlar Ligi'ni kaldıraması, O'nu bu büyük onurdan uzak tutan etkenler oldu.



Ryan Giggs

Manchester Unitedlı efsane, bu ödüle büyük ihtimalle milli takım kariyeri sebebiyle layık görülmedi. Manchester United formasıyla sayısız başarılara imza atan ve iki defa Şampiyonlar Ligi'ni kaldıran Gallerli orta saha oyuncusu, milli takımının son 10 yıldır en ufak bir kıpırdanma dahi gösterememesi nedeniyle, Dünya'nın en iyisi seçilmedi. Ki benim için en kötü olay Giggs'in bu listede yer alması.



Andriy Shevchenko

2004 yılında gösterdiği mükemmel performansla, Altın Top ödülünü kazanan Sheva, FIFA Dünya'da Yılın Futbolcusu ödülünde Ronaldinho ve Henry'nin gerisinde kalmaktan kurtulamadı. Avrupa Kupaları tarihinin 4. en iyi performansına sahip olan Ukraynalı, bir daha bu performansına yaklaşamadı.



Frank Lampard

2005 yılında, Lampard bu ödüle en çok yaklaşan 3. İngiliz futbolcu oldu (Sherear ve Beckham'dan sonra). Ancak, o sezon Ronaldinho'nun senesiydi. Başarılı orta saha oyuncusu bu sene de ödüle layık görüldü, ancak kazanması için ya Şampiyonlar Ligi ya da Dünya Kupası'nı kaldırmış olması şart!



Samuel Eto’o

Tam bir gol makinası olan Eto'o, üç defa Afrika'da Yılın Futbolcusu seçildi. Barcelona formasıyla iki defa Şampiyonlar Ligi'ne uzanan Kamerunlu, ayrıca iki ayrı finalde birden gol atma başarısı gösteren iki futbolcudan biri. George Weah'tan sonra bu ödülün sıralamasında ilk üçe giren 2. Afrikalı olan Eto'o, 2005 yılında 3. sırada yer almıştı.



Raul Gonzalez

İspanya ve Şampiyonlar Ligi tarihinin en golcü oyuncusu olmasına rağmen bir türlü bu onuru yaşayamadı. En çok 2001 yılında bu ünvana yaklaşan Raul, o sezon takım arkadaşı Luis Figo'nun ödülü alışını izlemek zorunda kalmış ve 3. olmuştu. 3 defa Şampiyonlar Ligi'ni kazanan futbolcunun FIFA Dünya'da Yılın Futbolcusu olamamasındaki en büyük neden muhtemelen milli düzeyde aynı başarıyı sergileyememiş olması.

Kaynak: Goal.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir