20 Ocak 2011 Perşembe

20 Ocak 1989; Kırmızı - Beyaz'ın Yanına Siyah'ın da Eklendiği Gün

Bursaspor'un devrimini konuşuyoruz ve bu devrimin de başında bir Samsun efsanesi olduğundan Samsunlular olarak büyük gurur duyuyoruz. Ama bu devrimi zamanında Samsunspor da yapardı, 80'li yıllardan itibaren yakalanan jenerasyonun altını çizelim. Özellikle de bu jenerasyon 80'lerin son yıllarında iyice zirve yapmış ve dört büyüklerin de tahtını sallamaya başlamıştı.

1985-1986 ve 1986-1987 sezonlarında yakalanan üçüncülük, 1987-1988 sezonunda dördüncülük vardı. 1986-1987 sezonunda da son beş haftada kaçmıştı aslında şampiyonluk ama yakalanan bu başarı ve zirve istikrarının mutlaka meyvesi alınacaktı. Ortada iyi bir kadro, müthiş bir jenerasyon ve başarıya kenetlenmiş bir Samsun halkı vardı.

Ama kader böyle birşey, ne olacağını bilemezsin. Bugün birşey için seviniyorken, yarın olmadık bir darbe alıp bütün hayallerin çöpe gider. İşte 20 Ocak 1989 tarihi Samsunspor için kara bir gündür, Malatyaspor deplasmanına giderken Havza ilçesinde yaşanan kaza sonucunda Samsunspor Teknik Direktörü Nuri Asan, futbolculardan Muzaffer Badaloğlu, Mete Adanır ve Tomiç'le, şoför Asım Özkan öldü. Kaleci Fatih, Emin, Kasım gibi niceleri de yaralandı, bazıları sakat kaldı ve futbolu bıraktı.

Bu da başlama evresinde olan bir devrimin sonuydu aslında. Samsunspor, bu kazanın ardından çok zor toparlandı ama yine de ayakta kalmayı başardı. Bir şekilde Birinci Lig'e tutundu, bütün yaralarını sardı ama yakalanan müthiş havanın yerini artık siyah bir gökyüzü almıştı. Nitekim o tarihten sonra kırmızı beyaz olan Samsunspor renklerinin arasına bir de siyah eklendi.

Söyleyecek fazla söz yok aslında, benim jenerasyonum pek hatırlamasa da benden büyük olanlar bu kazayı iyi hatırlayacaktır. Eminim ki içerisinde insan ve futbol sevgisi olan herkes de o gün Samsunspor ile beraber bu acıyı yaşamıştır. Umarım Samsunspor'u yeniden ait olduğu yerlerde görmek mümkün olur ve bütün Samsunlular olarak bu başarıyla gururlanırız.

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir