13 Mayıs 2012 Pazar

Ayhan Akman'ın Vedası

Keşke o ''bam'' diye adlandırdığımız dönem hiç olmasaydı. Mustafa Sarp ve Barış Özbek'le birlikte başarısızlığın en büyük faturalarından biri de Ayhan Akman'a çıkıyordu. Hatta bu sezon başında da hazırlık maçlarında geçen sezondan kalma alışkanlıklarla Ayhan Akman'ın yine yuhalandığını görüyorduk ama Terim'in Ayhan Akman'a yeniden itibarını kazandırdı. İlk etapta ona forma şansı da veriyordu, kullandı da onu, devamında da ağabeylik mertebesine yükseltti ve bu şampiyonlukta saha dışı faktörlerden biri de Ayhan Akman'ın varlığı oldu, bu çok net.

Büyük bir istikrar gerçekten. 2001-2002 sezonundan bu yana aralıksız Galatasaray formasını giyiyor, 11 yıldır bu takımın içerisinde. Üstelik bu 11 yılın da her döneminde mutlaka forma şansı buldu, bazen takımın değişmez ismiydi, bazen rotasyonda yer aldı ama mutlaka takımın içinde önemli bir faktör oldu. Bu da Galatasaray forması altındaki dördüncü şampiyonluğu.

Şu anlamda seviniyorum. Bir futbolcunun yaşayabileceği en güzel ayrılıklardan birini o yaşadı. Şampiyon olarak, omuzlarda futbola veda ediyor. Müthiş bir gurur gerçekten ama işin asıl güzel yanı başka.

Sorunsuz yaşanan ayrılıklar candır, bunu hep söylerim. Galatasaray bunun sorununu çok yaşadı. Futbolculara edilen jübile teklifleri, bunun kabul görmemesi ve devamında o futbolcuların kulüp hakkındaki kötü söylemleri. Ayrılıklar güzel yaşanmalı, böylesi olmalı. Zamanı geldiğinde bırakmasını bilmelisin, hele ki zirvede bırakıyorsan, fazla zorlamadan en güzeli. Ayhan Akman da böyle yaptı, sezon başında futbolu bırakma kararı aldı ve bugün de aktif futbol yaşantısı bitti. İstese devam edebilirdi, 1-2 sezon daha çeşitli Anadolu takımlarında oynayabilirdi, yaş 35 oldu ama hala atımlık kurşunu vardı onun.

O ise burada bırakayım dedi, devam etmenin gerçekten gereği yok. Böylece de itibarını yeniden kazanmış olarak Galatasaray tarihi içerisinde güzel bir yer kazanmış oldu, ben Ayhan Akman'ı daima çok iyi anacağım.

Tam bir joker futbolcuydu ya o. Galatasaray'a ofansif orta saha olarak gelmişti, Lucescu'nun ısrarla istediği transferlerden biriydi ve bonservisiyle alındı. Bu önemli. Galatasaray ve Fenerbahçe arasında bonservisiyle gerçekleşen transferleri görmeyiz ama aynı durum Beşiktaş açısından da geçerli. Sözleşmesi biten futbolcu yaşar bu ayrılıkları ama Galatasaray onun adına Ahmet Yıldırım + Mehmet Aksu ve 2.5 milyon dolar'lık teklif yapmıştı.

Joker ise şuradan geliyor. Ofansif orta sahaydı ama bir anda defansif, mücadeleci bir orta saha konumuna geçti. Takım ön tarafta sıkıntı yaşarken onu oynattı, geride sıkıntı yaşadı onu oynattı, stoper dahi oynadı bu adam. Heinz sol tarafa ilaç olsun dendi ama sezonu Ayhan Akman sol tarafta oynayarak bitirdi. Aynı şekilde sağa geçti, oraya gitti buraya gitti derken joker tanımını bizlere yaptı bir bakıma. Kendini daima geliştiren bir futbolcuydu Ayhan Akman ve bu sayede aslında hala Galatasaray formasını giymekte diyebilirim, kalıcı olmayı böyle başardı.

Dediğim gibi, ''bam'' dönemi onun adına kötü bir dönemdi ama bu sezon itibarını tekrar kazandı. O yine de yılmadı, mücadele etti, taraftara asla küsmedi, ayakta durdu ve krallar gibi de futbola veda ediyor. Herkese böyle bir veda nasip olmaz, bu yüzden yolu açık olur inşallah. Onu tekrar Galatasaray çatısı altında görmeyi her zaman isterim...

3 yorum:

  1. adam gerçekten adam gibi adammış şerefiyle GALATASARAYLI AYHAN oalrak futbolu bıraktı bundan sonra kimse ona beşiktaşlı veya antepli ayhan diyemeyecek...GALATASARAYLI AYHAN allah biliyor bam döneminde bile sana tek söz söylemedim hakkını helal et...

    YanıtlaSil
  2. bam falan filan da bu yazının şampiyonluğun gazıyla yazıldığı açık.sen adama söv söv söv geçen sene şampiyon olundu diye buradan iyi oyuncu joker bilmem ne de.bırakın bu işleri şampiyon olunmasa aynı şeyleri demeyecektin ayhan galatasaray için normal bir oyuncudan öte olamamıştır bu kadar basit.

    YanıtlaSil
  3. Ayhan Akman'a nerede sövmüşüm :) Kötü futbolunu elbette eleştirdim ama karakterine ne zaman birşey demişim :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir