3 Haziran 2012 Pazar

Johan Elmander & Umut Bulut

Trabzonsporlu olmamama rağmen Umut Bulut'u Trabzonspor formasını giydiği dönemde benim kadar destekleyen, beğenen ve arkasında duran insan sayısı çok azdır. Blogda da çok değindim, beni bilen biliyor zaten. Umut Bulut tarzında olan futbolcu sayısı Dünya üzerinde çok az. Bu tarzın önemli ekollerinden biri de bizde gerçi. Elmander'in geçtiğimiz sezon çok ekmeğini yedik, sistem üzerinde yarattığı etki çok büyüktü. Umut Bulut'un da Trabzonspor'daki etkisi bir derece böyleydi ama taraftarlar o etkiden ziyade sadece gole odaklandı ve bu da Umut Bulut'da yaşanan özgüven düşüşünün bir numaralı sebebiydi. Bu açıdan da Toulouse'a gitmesi, yenilenme sürecini yaşaması önemliydi.

Sevgili Tanju Eren'le de Umut Bulut hakkında çok konuşuyoruz. Bütün muhabbetlerimiz dönüp dolaşıp Umut Bulut'a bağlanır, onun Umut Bulut sevgisi benim sevgimin de kat kat üstünde. Çok iyi bir futbolcu, müthiş bir profesyonel çünkü. Lig TV'de Quiz programında izliyoruz, Umut Bulut'la aynı takımda süre geçirmiş herkes en çok çalışan futbolcunun o olduğunu söylüyor. 2 saat önce idmanlara gelir, 2 saat sonra idmanı bitirir. Bu mücadele gücünü de başla türlü kazanmak zor zaten, aynı şey Elmander için de geçerli. Böyle bir anısı da var zaten, ona trafik sorunu anlatıldığında, ben futbolcuyum işime bakarım sadece, 3 saat önce idmanlara giderim dedi ve o da herkesten önce idmana gelen, herkesten sonra idmanı bitiren futbolculardan.

Elmander Galatasaray'ın vazgeçilmezi ve alternatifi olmayan bir futbolcu. O olmadığında hücumda top tutamadığımızı gördük. Her takımın bu tarz bir futbolcusu yok ve başka tarzlarda oynayarak hücumda etki ediyorlar. Ama bizim oyun tarzımız bu ve Elmander işin odak noktası. 4-4-2'den de başka bir formasyona geçeceğimizi düşünmediğim için Elmander'e alternatif yaratmak takımın birinci önceliği aslında. Şöyle diyeyim, Elmander'in yanına alınması düşünülen, bulduğunu gol yapan forvetten de öte bir öncelik. Çünkü kimi alırsanız alın, Elmander'in başına birşey geldiğinde o forvetin de etkisi fazlasıyla düşecek.

Ben aslında Elmander ve Umut Bulut'un yan yana oynayabileceğini de düşünüyorum. Aynı tarz iki futbolcu ve dışarıdan baktığımızda birbirlerini tamamlamaları güç gibi görünüyor ama bu tarz futbolcuların bir güzelliği vardır. Her şarta uyarlar, bir anda kabuk değiştirirler. Elmander'in yarattığı mücadele ve pres gücünden bahsediyorken, yanına bir de Umut Bulut'u eklemek büyük bir hücum dinamizmini beraberinde getirir.

Elmander'in de, Umut Bulut'un da bitiricilik anlamında sıkıntıları var tabii. Tüm iyi olguların yanında bu eksik gibi görünüyor. Fatih Terim'in takımlarında gol yükünü genelde orta sahalar çeker ama o bitirici forveti ben de fazlasıyla istiyorum, bunu da es geçemem. Ama benim adıma öncelik Umut Bulut, önce Elmander'e alternatif yaratmak diyorum. Her tarza uyan isimler de oldukları için onları bir arada, farklı şartlarda da kullanmak mümkün olacağından bu Şampiyonlar Ligi oynayacak bir takım açısından inanılmaz bir ekstra olabilir.

İnanılmaz goller atarlar, jenerik olurlar. Çok basit goller de kaçırabilirler. Ortak noktaları bu aslında, biraz da Elmander'in tecrübe ve özgüven fazlası tabii. Elmander, Umut Bulut'un bir çıt yukarısı ama dediğim gibi bu tarz futbolcular Dünya üzerinde fazla yok artık. Gerçi Umut Bulut'un bu çıkışının ardından Toulouse cephesinde de bir heyecan doğmuştur, Milli Takım'ın hazırlık maçları bile futbolcuların piyasa yapmalarında çok büyük etken.

Transfer arsızı gibi de görünebiliriz, herkesi istiyoruz bir anlamda ama başarı yolunda da derin bir kadro kurmak kaçınılmaz, o kaliteyi yakalamak gerekiyor...

4 yorum:

  1. Hocam eline sağlık yine güzel düşüncelerle güzel bir yazı çıkarmışsın ama atlanılan bir nokta var. Bilindiği gibi Elmander kendini Touluse'ta ispatladı ve gittiğinden bu yana onun yokluğunu doldurmak istiyor ve onun yerine bir isim bulmuşken onlarda kaçırmak istemiyor haliyle..

    YanıtlaSil
  2. Söylediğin çok doğru ve benim atladığım bir detay. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. burak kardeşim eline sağlık çok güzel yazı olmuş.Umutu bende çok beğenirim elmander gibi takımı için elinden geleni yapar dalağı patlayana kadar koşar mücadele eder aldıgı paranın her kuruşunu hak eder buda senın dedıgın gıbı artık futbol dunyasında bu tarz adamlar pek yok bugun bu oyuncuların hemen hemen aynısını fenerbahçe kuyt transferıyle yaptı onlarada hayırlı olsun dıyelım burdan.Elmander-umut bulut ıkılısı bıze tahmınımızden bıle fazla yarar saglayabılır.sağlam kanat oyuncuları ve selçuk-(melo veya hamit)dızılısıyle oyunu ıkı yonlu oynayan komple bır takım yapar bence fatıh hocanın kafasındakıde budur.

    YanıtlaSil
  4. umut - elmander'den oluşan bir forvet hattı özellikle şampiyonlar ligi deplasmanlarında çok faydalı olabilir skoru tutmak gerektiği anlarda.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir