26 Eylül 2012 Çarşamba

Burak Yılmaz & Umut Bulut = Gol Yükü


Son yıllarda istikrarlı golcü anlamında bir tek Baros'u hatırlarız ama onun da istikrarı malum. Gol kralı olarak bitirdiği sezonun ardından yaşadığı sakatlıklar ve o sakatlık aralıklarında geçen kısa zamanlarda attığı goller. Bu attığı goller Galatasaray taraftarına mutluluktan öte hüzün getirdi bir anlamda, çünkü her ''Baros döndü'' düşüncesinin ardında bir Baros sakatlığı daha yatıyordu.

Geçen sezona dönecek olursak, Elmander gerçeğinin sık sık altını çizdik. Tipik bir gol ayağı değildi tabii, farklı özellikleri vardı ve yarattığı bu farklılık onu verimli kılıyordu. Çift santrafora da dönüldüğünde Baros'un sakatlık ve aldığı ceza dönemine kadar müthiş yararlı olduğunu, gol yükünü sırtlandığını gördük ama bir şekilde o ip yine koptu, Necati Ateş'le sezonu tamamladık. Necati Ateş'in de şampiyonlukta nokta katkısını es geçmeyelim.

Elmander'in farklı özelliklerine, Baros'a, Necati Ateş'e rağmen kanatlarda olduğu kadar iyi bir gol ayağı da aradı aslında Galatasaray. Gol yükünü geçen sezon Selçuk İnan ve Melo çekti ama forvette o gol ayağını arıyorsunuz. Süper Final'de TT Arena'da oynanan Fenerbahçe maçı mesela, bitiricilik konusunda yaşanan sıkıntı hala akıllarda. Bu tip başka maçlarda olabiliyor. Çok fazla gol pozisyonuna girilen ama bir türlü golle buluşmayan toplar, kaçan atılabilesi basit goller.

Galatasaray'ın da bu sezon en büyük yatırımını hücuma yaptı. Kanatlara Amrabat ve Hamit Altıntop, forvete ise Burak Yılmaz ve Umut Bulut transferleriyle. Geçen sezonun en çok gol atan takımı Galatasaray olmasına rağmen bu istatistiğin biraz göreceli olduğunu herkes biliyordu ve bu tarz transferler olması gereken, beklenen hamlelerdi.

Şimdi oluşan yapı çok farklı. Geçen sezon Selçuk İnan ve Melo ağırlıklı hücum organizasyonları artık çok daha geniş. En önemlisi ise gol yükünü artık forvetleri çekiyor, biraz da olması gereken buydu aslında.

Umut Bulut'la açtık aslında bu sezonu. Müthiş bir çıkış yakaladı, Elmander'in alternatifi olur derken bir anda Elmander onun alternatifi durumuna geldi. Benim en çok istediğim isimlerin başında geliyordu, bu katkıyı da bekliyordum kendisinden. Özgüveni yakaladığında durdurulması güç bir adam. Onun da Elmander vari farklı özellikleri var, onu özel kılan unsurlar attığı gollerin ötesinde ama oynadığı 6 resmi maçta 7 gol atan bir Umut Bulut profili karşımızda.

Şimdilerde de Burak Yılmaz'ı konuşur olduk. Umut Bulut'un formu ve Elmander'le yakaladıkları uyum derken Burak Yılmaz biraz arka planda kalmıştı ama o da 11'e yerleşti artık diyebiliriz. Umut Bulut ve Elmander'in birlikte yarattıkları enerji ortamı, ikisinin benzer özellikleri inanılmaz ama bitirici özellik mühim, Umut Bulut bu gol oranını yakalamasına rağmen o bitirici ayak değil mesela, aynı şekilde Elmander. Burak Yılmaz bunun için nokta atışı olmuştu aslında ve oynadığı 5 maçta 4 golü var onun da. Üstelik iki kez 11 oynadığını belirtmeli.

Elmander de 2 gol sıkıştırdı bu araya, aynı şekilde Selçuk İnan'ın da 2 golü var. Sercan Yıldırım ve Amrabat'ın ise birer golleri var. Şu ana kadar oluşan tablo bizlere gol yükünü artık forvetlerin çektiğini söylüyor ve Galatasaray'da da çok uzun zamandır görmediğimiz, özlediğimiz bir tabloydu bu. Bu sezon forvet transferlerinin ne kadar kaliteli, yararlı olduğunun göstergesi.

Lig de 5 maçta atılan 15 gol var, maç başına 3 gol ortalaması. Gerçekten çok iyi bir istatistik.

Ayrıca çift santraforla oynayan bir Galatasaray, bunu sık sık dile getirmek lazım. Manchester United karşısında da, Akhisar Belediyesi karşısında da değişmeyen bir düzen...

5 yorum:

  1. Hersey cok guzel burak ama su " aslında " ları bıraz daha az kullansan daha guzel olacak aslında :) forvetler konusunda dogru tespıt bencede. Insallah daha guzel seyler olacak.

    YanıtlaSil
  2. En güzeli en son cümle. Herkese karşı aynı düzenle oynamak, oynayabilmek, oynamayı seçmek, oynamayı arzu etmek. İşte Galatasaray'ı ve Fatih Terim'i farklı kılan budur. Gerçek bir büyük takım gibi eğilip bükülmeden oynamak.
    Takım zamanla oturdukça sahada istediklerini daha rahat bir takım izleyeceğimiz kesin. Yeter ki şu gruptan çıkıp ŞL'de baharı görelim; ustası olduğumuz çift maçlı eleminasyon oyunlarında bence kura şansımız olursa çeyrek hatta yarı final süprizi bile gerçekleştirme ihtimalimiz olduğuna inanıyorum.
    Umarım Manchester'da olmayan şans, braga maçında olur. Braga maçı bu sezonun kilit maçı bence. O maçı ne olursa olsun kazanmalıyız.

    YanıtlaSil
  3. Selcuk'un ligde 1 golu yok mu, BJK macinda penalti? Super kupada atti FB'ye penaltidan.
    Bu sene zaten ne Melo ne Selcuk gecen seneki rakama yaklasamayacak. Gecen sene orta dortlude Emre+Engin onlari gobekte surekli destekliyordu ve rahatca ileri gidebiliyorlardi. Bu sene Amrabat tarzi ve Hamit de temposu geregi orta gobegi 3leyemiyor. Melo ve Selcuk da orayi tutmaktan ileri gidemiyorlar. Necati bile gerektiginde ortaya geliyordu gecen sene. Bu yil orta sahada biraz zorlanmamizin sebebi bu bence.

    YanıtlaSil
  4. Aslında'lar konusunda daha dikkatli olacağım :) Birkaç kere daha aldım bu eleştiriyi çünkü, inanın farkında değilim yazarken ve bu kadar göze battığına:)

    Bu rakamlara Süper Kupa maçı da dahil, onu da belirteyim.

    YanıtlaSil
  5. Bu sene daha çok gol atıp, daha çok gol pozşsyonuna girilmesinin temel nedeni yapılan yeni transferler.Geçen sene topu ceza sahasına kadar getirip pozisyon üretmekte sıkıntı yaşanıyordu.Bu sene yeni transferlerin sonuca katkı yapacak özellikte oyuncular olması tabloyu tamamen değiştirdi.En basit örnek Amrabat.Bursa ve Antalya maçları tamamen onun kişişel yetenekleriyle kazanılmıştır.Elmander in verimi Umut un katkısıyla artmıştır.Umut ve Burak en etkili oldukları kanat ve ara topları atacak orta saha ve kanat oyuncuları olunca geçen seneki sıkıntı sona erdi.Tabi bunda Emre Çolak ın gün geçtikçe futbolunu geliştirmesi önemli rol oynadı.Ancak burada Elmander i ilk onbir dışında bırakacak bir oyun düzeni özellikle zorluk derecesi yüksek maçlarda sorun yaratır.Ayrıca son maçlar gösterdiki Amrabat üzerinde mutlaka ısrar edilmesi gereken çok etkili bir futbolcu.Moral ve özgüveni arttıkça katkısı çok daha fazla olacaktır.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir