8 Eylül 2012 Cumartesi

Bu Hollanda'yı Bir Daha Rüyamızda Görürüz

Abdullah Avcı durumu özetledi aslında, bu maçın taktiksel görüntüsünde Selçuk İnan'a yer yok diyerek. Uzun uzun yazmanın alemi yok ama yine de yazıyoruz, maksat can sıkıntısı ve biraz da stres atma isteği.

Hollanda maçı öncesinde yaşanan özgüven, Portekiz galibiyetinden gelmeydi aslında ama biz Portekiz maçında olduğu gibi kurgulanmadık, farklı bir taktiğin peşindeydik. Pek çözemedim aslında Türkiye nasıl bir taktik ve formasyonun içerisindeydi.

Hamit Altıntop mesela, Milli Takım kariyerinde en kötü maçını oynadı belki de. Ama suçu onda bulamıyorum, suç Robben karşısında Hamit Altıntop'u oynatmakta. Bu değildir taktik. Geçmiş zamanlarda Hamit Altıntop sağ bek oynamıştır, gelecek zamanlarda da oynayacaktır ama bu form durumunda olan Hamit Altıntop değil.

Aynı şekilde Tunay Torun. İlk resmi maçı ve rakip Hollanda. Abdullah Avcı, belli ki onunla forveti çiftlemek istedi ama Tunay Torun'u ne hücumda ne savunmada gördük. Savunmada onu göremememiz Hamit Altıntop'u biraz da bu durumlara sürükledi o ayrı ama suç onda da değil, dediğim gibi onu oynatanda.

Hollanda'nın zaaflarını hepimiz iyi biliyoruz. Savunmada ağır kalıyorlar ve savunma konusunda iletişimleri sıfıra yakın. Bunun da anahtarı belli. Ön alanda baskı yapacaksın, mümkün olduğu sürece rakip defans arkasına top atacaksın. Bu ülkede de böyle topları en iyi atan oyuncu Selçuk İnan, bu koşuları en iyi yapan isim de Burak Yılmaz. Ama rakibin 50. dakika olduğunda, 1-0 önde olmasına rağmen 2. oyuncu değişikliğimi yapıyor, sen aynı 11'le devam ettiğin gibi, 60. dakikada ilk oyuncu değişikliğini yapıyorsun, üstelik Emre Belözoğlu'nu çıkarıp Nuri Şahin'i oyuna alarak.

En başından beri söylüyorum ama inanmak istemiyorum, şimdi ise inanmaya başladım. Abdullah Avcı anlamını veremediğim şekilde Selçuk İnan'a çok takıntılı ama o Ersun Yanal gibi yapmıyor. Ersun Yanal, Hakan Şükür'ü Milli Takım'a çağırmazdı. Abdullah Avcı ise çağırdığı gibi, 18'e de alıyor ama ısınmaya dahi yollamıyor. Bunun taktikle, teknikle, formasyonla açıklanacak bir tarafı olamaz.

Bizim savunmamızda top kullanma konusunda sıkıntı çekiyor, basit pas hataları yapıyoruz. Oyunu kuracak bir stoperimiz yok çünkü ve defans kurgusunda top kullanabilecek tek isim sağ bek Hamit Altıntop. Bu konuda da tüm yükü ona bindirdik, orta sahadan da top almaya kimse gelmiyor. Mehmet Topal geldiğinde, o da stoperler gibi uzun vuruyor topa. Emre Belözoğlu bu maç iyi değildi ve doğru şekilde çıktı ama yerine oyuna giren Nuri Şahin'in de bir etkisi yok.

Bir de bunun yanında Mevlüt Erdinç tercihi var. 82. dakika oyuna giriyor, 1-0 geridesin ve oyuna forvet aldım diyorsun ama Mevlüt Erdinç'e bakıyoruz sol açık gibi oynuyor, çalım atmaya çalışıyor ve beceremiyor. Madem böyle oynayacak, Gökhan Töre nerede, hatta Caner Erkin'e kadar iner bu rotasyon. İlk 18'de bulunan futbolcular üzerinden konuşuyorum, neden Emre Çolak falan demiyorsun demeyin diye. Oralara girersek hiç çıkamayız.

Şu Hollanda'ya karşı 2-0 yenilmek mucize, daha fazla gol yiyebilirdik, o imkanları tanıdık ama şu Hollanda'yı yenememek büyük bir taktiksel dehanın ürünü. Böyle bir Hollanda'yı bir daha rüyamızda falan görebiliriz. Robben'e rağmen kazanılabilecek bir maçtan boynumuz büyük ayrılıyor ve Hollanda'ya Hollanda'da yenilmek mesele değil, şu ortamı yaratmak mesele olan.

Bu halde dahi kazanabilirdik ve maç sonu pollyanna mode on konumunda olan Abdullah Avcı, eğer maçı kazanmış olsak neler derdi acaba?

Fotoğraf; via @FtwSpor

13 yorum:

  1. şu hollandayı yenemedik yanlış bir bakış açısı değil de bir de bir hollandalı açısından bakarsak şu beceriksiz türkiye'ye 5 atamadık desek yanlış olmaz hani..

    YanıtlaSil
  2. taktiğimizi anlamak zor değil. hollandanın isminden korkup beraberliğe oynamak taktiğimiz kaza bela 1 tane atarsak kafi taktiği

    YanıtlaSil
  3. Hangi teknik direktör Burak ve Selçuk varken kullanmaz ki
    a- bilgisiz td
    b- takıntıli ve kaprisli td
    c- torpil ile mevkii almış td
    d- Abdullah Avcı
    e- hepsi

    YanıtlaSil
  4. Türk futbolcusu basit ve garantili futbolu maalesef oynayamadığı gibi,çok fazla bireysel hata yapıyor.
    Hollanda maçını izlerken bu Hollanda yı yeneriz izlenimine kapılıyorsunuz.Ancak birçok turnuvada olduğu gibi hiç olmyacak zamanda yapılan bireysel hatalar onca çabayı ve umutu bir anda bitiriyor. Örneğin takımın en tecrübelisi Hamit takım iyide oynarken öylesine büyük bireysel golle sonuçlanacak hatalar yapıyorki.Bu hataları Hamit ten daha yeteneksiz Hollanda nın U21 den çıkardığı ve bize karşı oynattığı gençlerin hiçbiri yapmıyor.İşte fark burada.Örneğin yediğimiz goldeki adam ve alan paylaşımı bu basit golü bırakın İngiliz,İtalyan ve Alman takımlarını orta düzey Hırvat,Potekiz,Yunan takımları bile yemez.Ama biz bu basit golleri birçok turnuvada yiyoruz ve yine yedik.A.Avcı nın maç öncesi kadro tercihine saygı duymalı..Ama maçın ilerleyen dakikalarında Hamit in top kayıplarını,Robben karşısındaki acizliğini gördükten sonra o kanada hiçbir mudahale yapmaması şaşırtıcı.Ayrıca dünya futbolunda bir gerçek var oyuna hükmetmek istiyorsan top sende olacak.Bunu milli takımda en iyi yapacak oyuncu Selçuk ne yazıkki oynatılmıyorHollanda karşısında özellikle ikinci yarıda ve oyunun sonlarına doğru oyuna hükmedememizin bir nedenide Arda nın orta sahadaki dirençsizliğiydi.Arda ayağına son derece hakim topu iyi kullanan bir yetenek.Ancak günümüz çağdaş futbolu için son derece ağır.Arda A.Madrid de ayağında hiç top tutmuyor sürekli tek top oynuyor.Tutsa takımdan kesileceğini biliyor.Ancak Türkiye de deki sonsuz kredi Arda yı A.Madrid dekinden daha farklı oynatıyor.Orta saha da ayağında aşırı top tutan Arda takımın temposunu düşürüyor.Arda dan vazgeçilemeyecekse sadece kanat ta düşünülmeli.Bir gerçek de defans göbeğinizin son derece tecrübeli ve diri oyunculardan kurulu olması gerektiği.Ömer ve özellikle Semih le uluslarası zorluk derecesi yüksek her maçta yüreğiniz ağzınıza gelir..Milli takımda oynamanın yolu anlaşılıyorki büyük ölçüde İstanbul da üç büyüklerden geçiyor.Semih bu futbolunu Karabük,Ordu,İBB de oynasaydı bugün milli takımda oynayabilirmiydi. Semih ten hiçbir eksiği olmayan G.Birliği defansındaki Aykut üç büyüklere transfer olduğunda milli takımda görürsek şaşırmayalım.

    YanıtlaSil
  5. öner arslan beraberliğe mi oynadık diyosun???evet beraberliğe oynayan takımda oyuna giren 3kişiye bak burak yılmaz,nuri şahin,mevlüt erdinç..ve bakıldığında bulduğumuz pozisyonlara bak gayet net ve golle sonuçlanma ihtimali yüksek pozisyonlar ama atamadık bu da ayrı bişey.hee ardanın pozisyonu çizgiyi geçse arda sercana erken verse umutun kafası direğe takılmasa falan derken bunlar gol olup ynmiş olsak ne selçuk inan konuşurduk ne hamit altıntop-robben eşleşmesini o da ayrı..bu yüzden skora göre yorumun ve beraberliğe oynadık demek a.avcıya hakaretttir..ne kadar beğenilmese de 1sene önce kazakistana karşı dahi topu alıp kaleye gidemeyen pozisyon bulamayan bir milli takım varken bugün hollandaya karşı 3 4 tane net pozisyon bulabilen ve umut veren bir milli takım var.acımasızlığın kelle koparmanın mantığı yok!

    YanıtlaSil
  6. Yıllardır ekolsüz, rakibin oyunun bozmaya yönelik taktik anlayışının getirdiği futbol birikimi ve aynı anlayışın farklı teknik direktörlerle devamının bir başka versiyonunu izledik yine dün gece. Sayın Abdullah Avcı yılların getirdiği scout birikimi ile umutlandırmıştı bizi ilk başlarda, gençlerin ve formayı hakedenin giyeceği bir milli takım hayal ettirmişti bizlere. Hala umudum var ama nasıl olurda Selçuk İnan ve Gökhan Gönül ilk onbirde yer almaz anlamış değilim. Dünyanın en iyi oyuncularını barındıran en iyi milli takımlarından birini bir daha böyle yakalayamayabilriz, savunmada yaptıkları hataların sayısını unuttum maç sonunda. Bu ülkenin milli takımına bir sistem bulup sahaya yansıtmalı, en olmadı işin en kolayı olan ligin en başarılı takımının tatkiğini ve futbolcularını kullanıp eksikleri en güzel şekilde tamamlayıp sahada birşeyler yapmalı. Nitekim 2002'de gelen yarı final bu anlayışın bir ürünüydü. Umarım yarınlar daha güzel olur.

    YanıtlaSil
  7. Bu hollanda yi yenemediğimiz için gruptan cıkamayabılırız.romanya ve macaristan bizim için rakip oldular bugünkü hoca tercihleriyle.ki macaristan salı günü bu Hollanda yı yener.

    YanıtlaSil
  8. Semih bu macta yuregi agiza getirecek ne yapti ben anlamadim? Omer de yapmadi.
    Hamit zaten cok kotuyken onunde 70 dakika hic anlasmalari olmayan ve surekli yerini kaybeden, kaybetmese de birsey yapmayan Tunayi oyunda tutmak nasil aciklanacak?
    Hollanda'nin yan toplarda, duran toplarda yaptigi hatalara bakin. Bizden fazla yaptilar. Onlari da amator takim yapmaz. Ama biz cezayi kesecek beceriyi gosteremedik. Ayagimiza gelen maci alamadik. Yoksa Hollandaya deplasmanda kaybetmek ongorulebilir ama boyle berbat bir takima kaybetmek uzuntu verici. Avcinin 8. maci ama tercihlerinde hala hazirlik donemini aşıp kafada birsey oturttugunu gosteremiyor. Bu performans umut kirici

    YanıtlaSil
  9. Türk Ekolü: Modern futbolun bütün gerekliliklerini yerine getirdiğini düşünen rakibe kendi oyununu kabul ettirdiği halde yenilen saçma sapan gol veya gollerle maç kaybedilen futbol stili...(alıntıdır)

    YanıtlaSil
  10. Aslinda hic maceraya gerek yoktu. Yapacagi belliydi avcinin. Sag bekte gokhan onunde hamit, ileride burak ve umut orta sada selcuk ve emre solda arda.

    Yani su kadro ile cikmak niye bu kadar zor? Omer ve semih icin ben bir uyumsuzluk veya yetersizlik gormedim. Hatta onlari bu capta zorlayabilecek robben ve persie gibi iki forvet karsisinda gayet de iyi durdular. Persiden yedigimiz gol de avcinin eseri. Arkadas bu kadar yeni bir takima alan savunmasi yaptirmak da neyin nesi? Ayrica bu 4-3-3 sevdasi bitsin artik. Bu sistemi dunyada cok az takim hakkiyla oynuyor onlar da yillardir birlikte oynayan cok iyi orta saha, defans ve acik oyuncularindan kurulu takimlar.

    Elinde selcuk, burak ve umut uzerinden yapabilcegin organizasyolar ile hollanda gibi geride bu kadar uyumsuz bir takimin arkasina atilabilecek toplarla bir suru pozisyona girmek gibi bir opsiyon var, ardanin yaraticiligini kullanmak gibi opsiyon var, hatta hamiti sag onde kaleye yakin oynatip uzaktan sutlarla gol aramak gibi bir opsiyon da var. Ki hamit bunlari herseye ragmen yapti. hamitin yanlizligi ve taktik hatadan dolayi kotu oynamis gibi hava yaratilmasina zaten deyinmissin.

    Arkadas ben gercekten anlamiyorum. 6 aydir su takimin basindasin, 8 tane hazirlik maci yapsmissin ama hala hollanda deplasmaninda tunay, srercan maceralarina giriyorsun. Gokhan varken hamitten sag bek yaratma, hamit sag onde gayet oyi olabilecekken tunay gibi hali saha topcusunu oynatma, turkiyenin gol kralini yedek birakma ki bu cocuk son bursa macinda sonradan oyuna girip yeniden geliyorum mesaji da vermisken ve gunahlarin en buyugu takimin maestrosuyla adeta dalga gecer gibi 18 'e kadar alip oyuna sonradan sokmuyorsun!

    Abi sen ne ayaksin, nasil bir taktiktir bu ne yaman celiskidir bu neyin hesabidir, kime neyi ispatladin, kime ne mesaj verdin avci? Ya da sen gercekten tum bunlari saf saf yaptiysan o zaman kusura bakma ama bu gomlek sana 2 beden bol kardesim. Umarim iyi bir desr olmustur yoksa bize yine husran olur...

    Yazik hakkaten cok yazik, su koca ulke elindeki inanilmaz potansiyelleri ya bir takim kisisel hesaplar, kaprisler, hesaplar ugruna ya da boyle kifayetsiz çapsizlarin elinde heba ediyor...

    YanıtlaSil
  11. Ben Abdullah Avcının maç sonu demeçelrine taktım.

    Abdullah Avcı sanıyorki Hollandanın bu kadar kötü olmasının sebebi kendi taktik dehası olduğunu sanıyor. Hala nasıl bir Hollanda ile oynadığımızın farkında olmayan bir hoca ile karşıkarşıyayız ve bu yüzden Abdullah Avcının maç sonu demecindeki biz her takımı yeneriz ,iyiydik ,hayat devam ediyor kıvamındaki cümlelerine dinledikçe sinir oluyorum ve hememn kanal değiştiriyorum. Sayın abdullah Avcı sahadaki oyunu TV başından 70 milyonda izledi. eğer sizde 70 milyon gibi izleyecekseniz orada olmanızın ne gereği var.

    YanıtlaSil
  12. le mano sahaya cıkan kadroya gore konusuyorum burada. oyuna giren adamlara bak diyorsun da. bir tanesi madride tatile gitmiş bi adam birisi fransanın orta seviye oyuncularından biri kesinlikle milli takım kalitesinde bir adam değil. pozisyon bulduk ama atamadık ne demek abicim. adam 90 +2 degelip o pozısyonda o sogukkanlılıkla o vurusu yapıp pozısyonu gole cevırıyorsa sende cevıreceksın. hangı umutlu oyundan bahsedıyorsun. hiddink dönemi ile bu dönem, hiç kıyaslama. o dönemi unutmak hafızadan silmek istiyoruz zaten. ama sahada ki umut bulut dısında sahada hangı umutu gördün onu merak ediyorum. nitekim ilk yorumunda kendın demıssın. hollanda acısından bu becerıksızlılere nasıl 5 atamadık diye. kendınle çelişme lütfen. 4 5 1 taktıgı ıle cıkılmıs ise bu oyuncu tercihllerı varsa o mac ıcın beraberlıge kaza bela atarsak macıdır bu...

    YanıtlaSil
  13. şu dünya üzerinde selçuk inan'ın oynayamayacağı orta saha düzenine sahip olan taktik hangisidir lütfen biri bunu bana açıklasın. o noktadan sonra daha sağlıklı analizler yapılabilir.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir