3 Eylül 2012 Pazartesi

Cristiano Marques Gomes 'Cris' Galatasaray'da

Kolo Toure, Kjaer, Chivu gibi isimleri konuşurken gelen Cris transferi beni mutsuz eden taraf. Yoksa şartları düşündüğümüzde, bu kadar kısa bir zaman diliminde büyük bir transfer yapmak çok zor. Büyük maddi külfet demektir bu, kesenin ağzını iyiden iyiye açmak zorundasınız ama başarı istiyorsanız da bunu göz önüne almanız gerekiyor.

Chivu transferini sezon öncesinde çok istemiştim, Dany'den önce. Chivu transferi o gün gerçekleşmiş olsaydı bugün bu duruma düşmeyecektik çünkü. Yine bir stoper alternatifi arayışı içerisine giriyor olacaktık ama profil daha düşük olacaktı, alternatif bir ismin peşinde olacaktık ve bu transfer de şimdilerde olduğumuz gibi zor duruma düşürmeyecekti bizi.

Semih Kaya & Dany tandeminin devam edeceğini düşünüyorum, korktuğum nokta da buydu aslında. Özellikle de Şampiyonlar Ligi arenasında ama Cris, tamamiyle tecrübeye yönelik bir transfer oldu ama benim tercihim Cris'e göre Dany olacak. Daha hızlı, hamleli bir isim, Cris ise tecrübesiyle geliyor ve bu durumda hız > tecrübe demem lazım.

Frank De Boer'i hatırlıyorum çünkü, o da tecrübesiyle birlikte Galatasaray'a gelmişti ve o sezon Şampiyonlar Ligi'nde tecrübenin o kadar da ekmek vermediğini gördük bizlere. Cris'i de biraz bu kefeye koyuyorum ama geçen sezon öncesinde de Ujfalusi'nin yaşı üzerinden çok gitmiştik, bu yüzden de ne kadar yorum yaparsak yapalım, bize zaman gösterecek birşeyleri.

Lyon'un bayraklaşmış isimlerinden biriydi aslında Cris. Lyon'un Lyon olduğu zamanlarda da o takımdaydı, hayatı bu takımda Şampiyonlar Ligi'nde geçti ve önemli yerlere de geldiler. Bu anlamda büyük bir Şampiyonlar Ligi tecrübesi. Transferin de bakılabilesi olumlu noktası bu ama Cris'in Dany ve Semih Kaya'nın arkasında kulübede olacağını düşünüyorum, onların yokluğu durumunda yaratılmış bir tecrübe hamlesi misali.

35 yaşında, yaşın da ilerlemesi nedeniyle ağır kalabilen, tecrübeli, Brezilyalı stoperlerin geninden kaynaklı top tekniği olan ama Ujfalusi'den çok da iyi olmayan bir isim. Ujfalusi'nin yerini doldurmadık yani, sadece alternatif yarattık. Zamanında alınmayan tedbirler, yaratılmayan o iyi alternatifler şu günlerde, paranın da olmasına rağmen Galatasaray'ı zor durumda bıraktı ve kısa zamanda yapılabilecek olası hamleyi gerçekleştirdi.

Bu transferden kaynaklı yönetime sallamayı doğru bulmam, şu kısa zaman diliminde ancak bu yapılabildi ama bazı şeylerde geç kalındı, onun sorununu yaşadık. Cris yerine bir sol bekte alınabilir ve Hakan Balta'yı stoper alternatifi olarak değerlendirebilirdik ama stoperden yana oy kullanıldı, Kolo Toure ya da Kjaer misali bir maddiyata da girilmedi. Hayırlısı olsun diyelim, umarım yanılan taraf ben olurum, atılan bu tecrübe adımı olumlu sonuçlanır.

8 yorum:

  1. yine pintilik ağır bastı..solbek artı çilek ne güzel olur derken, 35 yaşındaki stoperle uyuttular..yazık , bu sene gaza basıp topuklama şansımız vardı..

    YanıtlaSil
  2. ole demeyin bence, 2 gunde yapilan bi transfer bilmiyoruz ki chivu, kolo belki gelmek istemedi, belki takimlari birakmadi, ne olursa olsun ben tandemin birinin tecrubeli olmasini tercih ederim, gerekirse semih kesilir, dany hiziyla cris in aciklarini kapar, onemli olan bir an once takima adapte etmek adami.. cl de semih-dany defansi bence cok kazalara yol acar bu sene, kotunun iyisi, bekleyelim hocamiza guvenelim ve sonunda insallah mutlu cikalim :)

    YanıtlaSil
  3. geçen sezon 24 mac oynamıs bu adam. 4 ü avrupada. bu yaşta bu istikrar bence çok iyi. ağır oldugu konusunda falan fazla katılamayacagım. hamlesi ve hava topları cok iyi olan bi oyuncu. ujfa nın yoklugunda cok rahat doldurabilir bence yerini. madem hız buyuktur tecrube o zaman cl de semih yerine dany cris oynatabılırız. dany semıhten de hızlı.

    YanıtlaSil
  4. benim anlayamadığım, eğer doğruysa carvalho yaşı yüzünden veto edilmişti .cris ondan bir yaş büyük.belki işin maddi boyutuda olabilir tabi ama yinede carvalho daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum.ama crisinde 7-8 sezon üst üste şampiyonlar ligi tecrübeside çok önemli.ben semih ve danynin yerinde olsam böyle bir futbolcunun antremanda dibinden ayrılmazdım büyük fırsat. umarım başarılı olur.

    YanıtlaSil
  5. Carvalho'nun yaşı yüzünden veto yediği büyük bir yalan.

    YanıtlaSil
  6. yaşı 35 evet ama kendisiyle yapılan sözleşme 1 yıllık. olur da 25 maçtan fazla forma giyerse bir sezon daha sözleşmesi uzatılacakmış. bu da kadrodaki stoperlere asıl düşündüklerim sizlersiniz bu adamı yedekliğe hapsedin demektir ki semih kaya ve dany'nin bu fırsatı kaçıracaklarını düşünmüyorum. fatih terim iki gün önce zaten akıllı bir şekilde gelecek oyuncuyu kadro rotasyonu için düşünüyoruz yoksa elimdeki defans oyuncularına güveniyorum demişti. bu transfer ile stoperlerinin gözünde o lafını yememesini sağladı. kısacası dengeleri bozmayan, kalitesi belli, şampiyonlar ligi tecrübesi olan, kadrodaki gençlere abilik yapabilecek bir oyuncu transfer ettik. anlaşmada bir senelik olduğu için son derece başarılı bir hamle oldu bence.

    YanıtlaSil
  7. Cris'in gelmesine herkes gibi bende şaşırdım. Asıl şaşırdığım bize gelmesi değil Lyon'dan ayrılmasıydı aslında. Futbolu Lyon'da bırakacağını düşünüyordum. Ama Lyon böyle bir kulüp Juninho, Govou örnekleri vardı daha önce. Bonservis ödemeden alınabilecek en iyi oyuncu bana göre Cris. İyi demiyorum bedavaya alınabilecek oyuncu havuzunun içindeki en iyilerinden diyorum. CL için yapılan bir transfer. Ligi Semih,Dany,Zan üçlüsü götürürdü bir şekilde. Özellikle deplasman maçlarından(CL) Cris çok faydalı olur. Bana göre defans ikilisi Cris-Dany olmalıdır. Cris ne yerilcek ne de yüceltilcek bir adam. Ama bizim ülkemizde denge yok. Şimdi haksız yere yerilen Cris, 4 maç sonra abartılı bir şekilde yüceltilecektir.

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle Cris in Semih ve Dany in arkasında klübede oturacağını düşünmek çok yanlış bir yorum. Cris yaşı ne olursa olsun Semih ve Dany den kıyaslanmayacak kadar iyi, çok daha üzt düzey defans oyuncusudur.Lyon un 7 sene Fransa lig şampiyonluğunda ve Lyon un şampiyonlar ligi başarısında Cris in payı çok fazladır.Buna en iyi örnek Cris 47 şampiyonlar ligi maçı oynamış bir futbolcudur.Şampiyonlar liginde her sezon minimum 6 grup maçı oynandığı hesaba katılırsa en az 7 senelik şampiyonlar ligi tecrübesi olan futbolcudan bahsediyoruz.Türkiye de bu istatistiğe sahip tek bir futbolcu yoktur.Ayrıca Cris avrupanın en hareketli ve tempolu ligi olan Fransa liginde 4 sezon en iyi defans oyuncusu seçilmiş,Brezilya milli takım formasını giymiş futbolcudur.Tüm bunları araştırmadan Cris in her maçta mutlak gollük hata yapan Semih in ve Dany ın arkasında klübede oturur derseniz blog yazarı olarak Cris i yeterince tanımadığınız, gerekli bilgi araştırması yapmadığınız veya çok önyargılı olduğunuz sonucuna varırız.
    Sonuç olarak Cris maliyeti ne olursa olsun son dakika da alınabilecek geleceği değil, sezonu kurtaracak ilk onbirde direkt oynayacak en doğru transferdir.G.Saray ın defansının ortasında olması gereken ikili (özellikle zorluk derecesi yüksek şampiyonlar ligi ve derbylerde ) Cris ve Dany dir.İçimizden yetişen Semih in sürekli oynaması tabiki en büyük arzumuz.Ancak her maçta görüyoruzki yenilen gollerin çoğu da maalesef Semih kaynaklı.Zaten Semih i çıkaran Terim de bunu farketmiş olacak ki.Son dakika tercihini çok doğru bir şekilde defanstan yana kullandı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir