23 Eylül 2012 Pazar

Galatasaray 3-0 Akhisar Belediyesi



Rotasyon beklentimi dile getiriyordum bir haftadır. Zorlu bir maratondayız çünkü, her ne kadar geçen sezon yaratılan play-off ortamı çerçevesinde yaşanan sıkıştırılmış maç trafiği olmasa bile Şampiyonlar Ligi'nde de yer alıyorsanız, üstelik yer aldığınız her kulvarda iddialıysanız rotasyon yapmanız kaçınılmaz. Rakibi de saygı duyarak, bir anda tüm 11'i değiştirmeden o ince dokunuşları yapmalısınız. Kimi futbolcu oynadığında bu isim rotasyona uğradı demeliyiz, kimi için ise teknik adam o futbolcuyu da görmek istedi.

Manchester United maçının ardından içeride Akhisar Belediyesi ile oynamak büyük bir şans. Fatih Terim de beklediğim gibi rotasyona giderek, Dany & Cris tandemini ilk kez kullandı, sol bekte Riera'yı görmek istedi, Amrabat'ı kenara aldı ve tekrar Emre Çolak'a formayı verdi ama kimse Sercan Yıldırım'ı tahmin edemezdi.

Galatasaray'ın bir numaralı silahi, ön alanda yaptığı baskı. Bu baskının da baş mimarları Umut Bulut ve Elmander. Bu ikiliyi kenara alıp, Burak Yılmaz ve Sercan Yıldırım'ı bir arada kullanmak bazı ezberleri bozdu aslında ama Sercan Yıldırım'ı bu baskıyı yapma anlamında fena görmedim. Burak Yılmaz'ın ona golü attırmasının da ardından daha fazla özgüveni yerine geldi ve verimli olmaya başladı. Burak Yılmaz'a ilk parantezi burada açıyoruz zaten, anti Burak Yılmaz timinin algısının bir parçası da onun bencil bir futbolcu olduğuydu.

Akhisar Belediyesi'nin olayı bu. Mücadele ederler ama maksimumu bellidir. Bu maçta da mücadele anlamında hiç fena değillerdi ama yapabilecekleri bir noktaya kadar erişebiliyor. Bikoko, Bruno ve Sertan gibi hızlı futbolcuları da yoktu bu maçta. Kontra silahını da kullanamadılar bu yüzden ve geriden attıkları uzun toparla Mehmet Yılmaz'ı etkin kullanmaya çalıştılar ama eldeki tek repertuar buydu. Mehmet Yılmaz'ın bu uzun toplarda Cris'le başa çıktığını, hatta üstünlük sağladığını söyleyebiliriz ama herhangi bir yardım gelmedi, başka bir silahları yoktu hücum olarak ve onlar için bu maç sonrası sadece iyi mücadele ettiler diyebiliyoruz.

Galatasaray'ın da noksan tarafları var aslında, rakibin Akhisar Belediyesi olmuş olması bunu gölgeleyebilir. Mayıs ayında bıraktığımız Melo'yu hala bulamadık mesela, orta sahadaki etkisi sıfıra yakındı ve böyle bir maçta bile Selçuk İnan ekstra oynamak zorunda kaldı. Melo'nun iyi oyunu Selçuk İnan'ı hücumda çok daha etkili kılacak ama Selçuk İnan fazlasıyla geriye gelmek zorunda kaldığı için hücumda yaratabildiği en önemli etki Burak Yılmaz'a attığı ara toplar ya da Umut Bulut & Elmander ikilisi olduğunda onlara attığı uzun toplar. Oysa şut atan, dikine topla müthiş koşular yapan Selçuk İnan'ı izlemek istiyoruz.

Gerçi bunda kanatları daha fazla kullanmak istememizin de nedeni var. Transfer döneminde kanatlara önemli yatırımlar yaptık ama hala maksimum faydayı sağlayamadık. Emre Çolak etkisizdi, Hamit Altıntop da kötü başladı ama devamını iyi getirdi. Oynadığı en kötü maçta bile gole çok yakın bir isim Hamit Altıntop. Eğer bir gol atması durumunda devamı gelecektir ve ben ondan geçen sezon Melo'nun yakaladığı gol, asist istatistiğini bekliyorum. Burak Yılmaz'a attırdığı golle de o da krallığını ilan etti aslında, Galatasaray'ın bir dayanışma takımı olduğunu kanıtladı bu ikili.

Akhisar Belediyesi savunması ağır, Kürşat Duymuş gibi bir isim var stoperde. Elde olan imkanlarla ancak bu kadarını yapabildiler ve ön alanda baskı yedikleri anlarda da topu iyi çıkaramıyorlar, arkaya atılan her topta kalelerinde çok büyük tehlike. Galatasaray'ın golleri de bu şekilde geldi, bu anlamda Burak Yılmaz ve Sercan Yıldırım etkili oldular ama Sercan Yıldırım'ın oynama nedenini, yabancı hakkının hepsini savunmada kullanılmasına bağlıyorum ben. Yine de Fatih Terim görev veriyor, herkese her an şans gelebilir, şaşırdık bizler de bu rotasyonda.

Galatasaray'ın önünde bir haftalık boşluk var, şimdi iyi bir dinlenme ve devamında gelen Orduspor deplasmanı. Bu açıdan da baktığımızda Akhisar Belediyesi maçının zamanı mükemmel bir ana denk geldi. Rahat bir galibiyetti, 3-0 net bir skor, ne olursa olsun gol yenmemiş olması da güzel ama hücumda çok daha organize bir Galatasaray bekliyordum ben, bazı anlarda yaşanan uyumsuzluklar ortada. Doğru karar verilmesi gereken anlarda yanlış kararlar görüyoruz, Emre Çolak ve Amrabat'ın tercihleri gibi. Bunu aşmak lazım...

1 yorum:

  1. Sercan'da, Burak'ın ona attırdığı gole kadar, o her zaman bildiğimiz nereye koşacağını bilememe ve topun ilk kontrolünü sağlamadaki sıkıntıları göze battı aslında. Sercan için çok da pozitif düşünemiyorum bir türlü, ama hocadan da bildiğim bir şey var ki o da Sercan ve Aydın ikilisine çok güveniyor Fatih hoca.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir