7 Eylül 2012 Cuma

Transferin Son Virajı / Türkiye

Çok uzun süredir serbest ve bu kadar uzun süre serbest futbolcu olarak kalması onu ülkemiz takımları adına biraz daha değerli bir hale getirdi aslında. Atılacak son kurşun misali bir duruma geldi ve onun bu son dakika gelişi de gittiği takımı heyecanlandırdı. Fenerbahçe ile anlaşmasını çok bekledik ama zamanında yaşadığı ayrılık bu kapıları ona kapatmış {bana göre Fenerbahçe ne olursa olsun bu transferi gerçekleştirmeliydi} ve futbolcu da Bursaspor yolunu tuttu. Tuncay Şanlı demek, saha içerisinde yenilgiye isyan eden ve bunu da mücadelesine yansıtan bir futbolcu demektir. Bursaspor önemli bir hücum jokeri kazandı bir yandan da. Pinto'nun yanında kullanıp çift santrafora geçebileceği ya da 4-2-3-1 gibi bir düzenin hücum kanatlarında oynatabileceği bir futbolcu Tuncay Şanlı. Kanatlarda da oynarken golcü kimliğini ön plana çıkarır, bir anlamda gizli forvettir diyebiliriz. Galatasaray'da Kewell'ın, Fenerbahçe'de Kuyt'un pozisyonlarını düşünün. Bu alternatifi yaratmak Bursaspor açısından önemliydi.

Trabzonspor'daki büyük sorun yabancı sayısının fazlalığı bir bakıma. Pozisyona uygun yerli futbolcuyu almakta çok zorlanıyorlar ve şu an 12 tane yabancıları var kadroda. Bu sezon değil de sonraki sezonlarda bu konuda oldukça zorlanacaklar, bunu ifade etmek lazım. Diğer bir taraf ise geç kalan transferler. Geçen sezonun bitiminden bu yana yeni santrafor arayışları vardı ve son ana kadar da bu sürdü. Janko transferi için şunu söyleyelim, bu futbolcu yeni bir tarz demek Trabzonspor hücumlarında. Burak Yılmaz'a dönük bir sistemleri vardı geçen sezon, bu sezonda da Janko'ya dönük olacak bu iş. İyi bir pivotları var, bu pivotu da en iyi şekilde beslemek zorundalar. Kanatlara çok iş düşecek bu anlamda ve Volkan Şen, Olcan Adın gibi futbolcuların performansları Janko'nun etkisini belirleyecek temel etken. Emerson da iyi bir sol bek, heyecan katan ama geç kalmış bir transfer. Sol bek konusunda uzun süredir sorunlar yaşıyordu Trabzonspor ve iyi günlerin Cale'sinden bu yana da arayışları vardı, şimdiki durak Emerson oldu. Cech veya Celustka'nın sol bek olarak kullanılmasından daha fayda sağlayacaktır Emerson.

Şampiyonlar Ligi'nden elenip Avrupa Ligi'ne gitmelerine rağmen, transferin son gününde Meireles gibi bir futbolcuyu ikna edebilen, 10 milyon avro bonservis ödeyebilen bir transfer potansiyeli aslında Fenerbahçe. Bu transferi çok daha önceleri de bitirebilirlerdi aslında, bitirmelilerdi ama takımın yüksek sesle bağıran orta saha lazım seslerine kulak asmadan, mevcut yapıyla Spartak Moskova karşısına çıktılar ve Şampiyonlar Ligi bileti alamadılar. Bu sezon Alex'li mi Alex'siz mi sorularının yanında, Cristian'lı sorular da doğdu, mecvut orta saha futbolcularının yeterliliği konuşuluyor. Meireles transferi bu anlamda önemli. O bölgeyi toparlayacak, mevcut Alex sorularına bir son verecek ve eğer Alex'siz düzen kuruluyorsa teknik heyete doğru adımı attırabilecek bir futbolcu. 4-2-3-1 gibi bir düzende de Mehmet Topal & Meireles düzeni yine büyük fayda sağlar, takım içerisindeki Mehmet'lerin {Topal & Topuz} performansını yükseltebilecek bir futbolcu ama geç atılan bir adım. Transferleri ilginç ama, Liverpool'dan da son gün ayrılmıştı, Chelsea'den de. İyi paralara transfer oldu, bu tip takımlarda önemli tecrübeler kazandı ama kariyerinin bu dönemi sürekli transferlerle geçiyor.

Bu da transfer döneminin bana göre en büyük hayal kırıklığı. Şu maddi şartlarda, Nene gibi bir ismi transfer etmelerinin imkansız olduğunu düşünüyordum ama sıklıkla haberleri çıkınca da bir acaba koymuştum. Çok büyük bir transfer olacaktı ve feda derken bu feda kapsamında atılacak büyük bir çilek adımı olacaktı aslında. Quaresma'ya tapan, Nene için ölürdü, bunu söylemek lazım. Ama gerçekleşmedi bu transfer, beklediğim gibi PSG bonservis talep etti ve Beşiktaş'ta maddi şartları gerekçesiyle buna cevap veremedi. 3-4 milyon avro'ya inmiş bir piyasa değeri var aslında Nene'nin. PSG'nin bu yıldızlar dünyasında gözden düşen bir futbolcu kıvamında ama onu herhangi bir takımın da transfer etmemiş olması ilginç, çünkü önemli bir yıldız, büyük bir gol ayağı. Beşiktaş adına Gökhan Süzen'i de eklemeli aslında listeye, kesin gözüyle bakarken bir gerçekleşmeyen transfer daha oldu. Sol tarafa alternatif bir adım atma düşünceleri vardı, çünkü Uğur Boral'ın ardından oynatabilecekleri iyi bir sol kanat oyuncuları yok, hem bek hem açık anlamında. Olcay Şahan'ın da bu tip bir alternatifsizliği var, bu anlamda Gökhan Süzen maliyeti de itibariyle başarılı bir adım olabilirdi ama gerçekleşmedi. Her ne kadar son dönemi IBB'de de yedek oturarak geçmiş olsa bile, Beşiktaş onun yeniden doğması anlamında önemli bir fırsat olacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir