24 Ekim 2012 Çarşamba

Galatasaray 1-1 Cluj / Futbol Tamam, Mücadele Doğru Ama Eksik Ne?


 Galatasaray'ın hala şansının devam etmesi garip bir durum aslında. İlk üç maçta aldığınız bir puan var, iki iç saha maçınız geride kalmış ve hala umut taşıyorsunuz, bunu da gerçekleştirebileceğinize inanıyorsunuz, daha önce yaşadığınız bir durum yani. Avrupa geni bu olsa gerek, ya da Fatih Terim'li Galatasaray'ın yarattığı sinerji. Bundan sonra kazanmak zorunda olduğumuz üç maç var ve Cluj, Braga gibi deplasmanlarda saldıran taraf biz olacağız. Savunma yönünden sıkıntılar yaşayan bir takım için ne kadar olumlu bir tablo di mi bu?

Bu tip zeminlerde iki şeye ihtiyaç duyarsınız. Birincisi şans, ikincisi ise hata yapmamak. Galatasaray hata yapmadı, belki de zeminden kaynaklı kontra atak imkanının olmamasından dolayıdır bu, bilemem ama hata yapan taraf Galatasaray değildi ama şanssız olan taraftı. Yenilen gol ortada. Böyle bir zeminde yediğiniz golü çıkarmak gerçekten büyük iş olur ve rakibin de 10 kişi kalmış olması size bir avantaj getirmiyor maalesef.

Zaten rakibinizin hücumla işi yok, kontra atak yapmak isteseler çıkamazlar, ayağa pas yapamazlar, uzun attıkları topları alsalar da yardım getiren bir futbolcuları yok. 1-0 önde olup, 10 kişi kalınca da Cluj takım olarak savunmaya gömüldü ve Galatasaray da oynaması gerektiği gibi oynadı.

Penaltı böyle bir maçta büyük bir nimet, penaltıyı kaçırmak gibi bir lüksünüz yok. Galatasaray penaltıyı kaçırdı.

Ama kazanmak adına doğruları yapan, mücadele eden bir Galatasaray vardı. Geçmiş maçlarda olduğu gibi. Böyle ağır zeminlerin ilacı uzun toplardır ve Galatasaray özellikle sol taraftan Riera, Amrabat etkisiyle birlikte müthiş ortalar kesti. Ayrıca bu zeminler futbol aklını beraberinde ister, zeminle barışıp, bu zeminin size sağlayabileceği yararları kestirebilmeniz lazım. Akılcı futbolculara ihtiyacı vardı Galatasaray'ın ve Dany'nin dışında da bunu iyi bir şekilde uyguladığını gördük aslında.

Hamit Altıntop değişikliğini anlamadım ben. Önce sakatlık dediler ama Fatih Terim taktiksel olduğunu söyledi. O ana kadar yukarıda bahsettiğim futbol aklını sahaya en iyi şekilde yansıtan iki isimden biriydi Hamit Altıntop. Şut tehditi, ileri çıkışları, top tekniği etkiliydi ama Burak Yılmaz değişikliği, devamında da hücum aklı olan Elmander'in zorunlu çıkışı Galatasaray adına ikinci yarı öncesinde farklı düşünceler doğurdu, umutları oldukça azalttı.

İşte bu anlarda Amrabat'ın etkisini gördük. Kusursuz oynadı ikinci yarıda. Yapılması gereken belli, Amrabat solda oynayacak, topu sağa çekip içeriye orta kesecek. Bu anlamda çok etkiliydi ve Riera'nın da aynı şekilde bahsettiğim o futbol aklını yansıtması Galatatasaray'ın sol kanadını oldukça verimli kıldı.

Fazla konuşulacak bir şey yok bunun dışında. Bu tip bir zeminde futbol konuşmanın imkanı pek yok ama kaçan galibiyetin de maalesef mazereti yok. Biz o mazeret hakkını Braga karşısında aldığımız mağlubiyetle birlikte bırakmıştık. Eksik bir şey var, bu net ama ben umutluyum hala Şampiyonlar Ligi'nden. Doğru futbol, mücadele hepsi var ama bir noktada eksiklik yaşıyor Galatasaray, çözülemeyecek bir tablo yok.

2 yorum:

  1. rakipler Cluj ve Braga gibi avrupanın kaçıncı sınıf olduğu belli olmayan takımları olunca umut taşımak gayet doğal ama sorgulanamsı gereken 3.haftaya gelindiğinde umut taşımak mı yoksa işin şu ana %80inin bitmiş olması mıydı? 3.hafta sonunda çok net söyleyebiliriz ki galatasaray başarısız olmuştur..akılcı oynadık demişsin ama şu zeminde orta sahadan top şişirilerek maç kazanılamaz malesef bunu koca ilk yarı boyunca gördük.bu zeminde ya kanattan orta yaparsın yada şut atarsın.ikinci yarıda kanatlara inmek akla gelince galatasarayın gerçek baskısı ortaya çıktı ve gol geldi evet daha fazlası da olabilirdi ama olmadı şanssızlık bu.bence artık uefa avrupa ligi düşünülmeli sebebi ise gs'nin iç sahada kritik,önemli,büyük maçları kazanamama geleneği(geçen seneki derbiler)..manchester maçında da gs baskı kurar ama kontralarla bu iş biter ve yenilir.cluj deplasmanı gs'nin 3.lük 4.lük maçı olacak..

    YanıtlaSil
  2. cluj ve braganın avrupanın kacıncı sıra takımı oldugunu bilmiyoruz. peki galatasaray avrupanın kacıncı sıra takımı ? ne yaptık da bir anda tekrar 1. sıra takımı oldugumuzu anlamadım. begenmeyip kücümsedigimiz braga takımı 2. torba takımı. 2-3 sene önce uefa kupası kaldırmıs. yoksa ligtv cok para ödeyince ligimizin degerinin arttıgını sananlardan mısınız ? takımlar sıralamasında kıbrıs ile çekişen , milli takımlarda >30 sıraya demir atan bir futbol ülkesinde yasıyoruz. elbetteki konu galatasaray olunca umutlar tükenmez, hatta manu'nun 4. maçlar sonunda grubu lider bitirmeyi garantilemesiyle kalan maclarda en az 7 puan bekliyorum bende. ama karsı takımlara sanırım haksızlk yapıyoruz biraz. Gökmen

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir