29 Ekim 2012 Pazartesi

Küçük, Yeşil Beyaz Bir Dev; Pablo Batalla



Tarihler 2009 yazını gösterirken Bursaspor’da değişim süreci yaşanmaktaydı. Yıl başında gelen Ertuğrul Sağlam ile yarım sezon iyi bir ivme yakalayan Bursaspor için basında yeni bir Güney Amerikalı futbolcu transferini bitirmek üzere olduğu yazılmıştı.

Hakkında bilgisi olunmayan , izlenmemiş ve elimizde sadeceadına yapılmış video görüntüleri vardı. Evet görüntülere bakarsak çok iyi bir oyuncuydu ama geride kalan ve kulübü büyük bir mali krize sokan Brezilyalı transferlerine bakarsak , Güney Amerikalıların uyum problemini de göz önüne alırsak her yönüyle kapalı kutu bir transferdi.

Öyle ki transferi de öyle çabuk bitmedi. Sanırım ödenmesi gereken paralar olduğu için transfer bir ara yatma noktasına kadar geldi. Fakat Ağustos ortalarına doğru gerekli paranın ödenmesi , belgelerinde Türkiye Futbol Federasyonu’na ulaşma ile küçük dev Pablo Batalla’nın Bursaspor serüveni başlıyordu.

2003’te başladığı futbol kariyerinde 7 takım değiştiren Batalla , Velez çıkış bir oyuncu. Küçük bir Meksika macerasının ardından tekrar ülkesine dönen Tangocu 2 yıl burada top koşturduktan sonra Kolombiya ekiplerinden Deportivo Cali’ye transfer olurken geçmiş senelere nazaran daha iyi bir performans sergilediği bir adres olmuş Cali.

Ligin ilk haftalarını yukarıda yazdığımız gecikmeye nedeniyle kaçıran 22 Ağustos 2009’da bir Ramazan akşamı Ankaragücü ile oynanan maçta sonradan oyuna girerek ilk kez formayı sırtına geçirmişti.

Aslında bakarsanız Pablo Batalla şampiyonluk yılında takımın en golcü isimlerinden biri olup şampiyonluğa büyük katkı vermesine rağmen ön planda isimlerden biri olmadı. Takımda birçok oyuncunun ön plana çıkıp herkesin skor yapması , takım oyununun oynanması , bünyede genç , yerli ve potansiyelleri oyuncuları kadrosunda bulundurması bazı etkenlerdendi.

O yıl Ertuğrul Sağlam’ın belirlidiği iki sistem vardı. Zaman zaman Turgay ve Sercan’ı çift forvet oynatıp , orta sahadaki ikiliyi Ergic ve defansif bir orta saha ile kuruyor , zaman zaman ise tek forvet oynatıp Batalla’yı da sahaya sürüyordu.

O sezon çok kritik goller attı Batalla. Kırılma anlarında özellikleri sahneye çıkması , şampiyonluk yarışın büyü katkılar sağladı. Manisa deplasmanında attığı frikik golü , Fenerbahçe deplasmanındaki o muhteşem dönüşün başlangıcı olan kafası , şampiyonluk maçında Beşiktaş’a attığı gol anlam olarak aralarından en değerli olanlarındandı.

Şampiyonluğun ardından büyük beklentiler vardı , özellikle transfer konusunda. Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek bir Bursaspor vardı artık. Fakat geçtğimiz seneki Batalla gibi Ergic gibi ya tutarsa transferlerinin olumlu çıkması o sezonda aynı tarz transferlerin devam etmesine neden oldu. Tabii Batalla’yı en çok etkileyen transfer şüphesiz Federico İnsua’nın takıma katılması oldu.

Gölgesinde kaldı biraz. Özelikle Ertuğrul Sağlam İnsua’yı kullanma isteği ile Arjantinli’nin isimli ve maliyetli oluşu bundan faktör olan nedenlerden biriydi. O dönem adına aktırlacak bir önemli notta sık yapılan rotasyon ve hemen hemen çoğu maçta ilk 11’in değişmesiydi. Gerçi 13 asist yaptığı bir sezon oldu ama dediğimiz nedenlerden dolayı da bence hak ettiği derece de ön plana çıkamadı.

Hayallerle girdiğimiz fakat adeta bir kabusa dönen Şampiyonlar Ligi serüveninde takımın ilk golünü atıp Bursaspor tarihine adını yazdıran Batalla bu konuyla ilgili ‘’ Benim için de, takım arkadaşlarım için de böyle bir turnuvada oynamak şeref verici. O maçta gol atmak benim için çok önemliydi. Bir daha Şampiyonlar Ligi'nde oynama fırsatım olmayabilir. Kendimle gurur duyuyorum" dedi. ‘’

Alex ‘ in Fenerbahçe için çok önemli bir değer olduğunu biliyoruz , özellikle saha içerisinde yaptı skor katkıları ile. Batalla bana göre bundan daha fazlası. Şöyle diyelim Batalla olmaması demek Bursaspor hücumunun üretken olmamasına denk bir şeydir. Ertuğrul Sağlam bazı maçlarda öne geçtikten sonra Batalla’yı çıkarması , ileride top tutma ve hücum üretkenliğinin kaybolmasına neden oldu. Geriye gömülüp kaç kez üç puan alabileceğimiz maçlardan puan kaybı ile ayrıldığımız hatırlıyorum.

Bu konu da kırılma anı. 25 Ocak 2012’de Gençlerbirliği deplasmanında oldu. Ligin ikinci yarısındaki tüm maçlarda gol atmış bir Batalla vardı , maçlarında çoğunda 90 dakika forma giymişti. Gençlerbirliği maçında 2-0 öndeyken 75.dakika da oyundan alındı. Doğal olarak top tutan oyuncu da kalmadığı için geriye gömülen Bursaspor’a saldıran Gençlerbirliği bir puanı koparmıştı o maçta.

Daha sonraki haftalarda Batalla maçın genelinde sahaya kalmaya başladı ve takımın beyni haline geldi , iyice vites arttırdı ki Pinto’nun gelmesiyle Bursaspor’da müthiş bir yükseliş başladı. Batalla şöyle anlatıyor o dönemleri : ‘’ "Forvet arkasında oynadığımda benim görevim daha çok asist yapıp oyunu açmamdı. İkinci yarıdaysa pozisyon değişikliğimden dolayı daha çok gol bulmaya başladım. Daha çok serbest kaldım ve daha rahat oynamaya başladım" ‘’

Futbol karakteri olarakta baktığımızda , takımın yıldız oyuncusu olmasına rağmen problem çıkarmayarak , tabir-i caizse tam bir profesyonel olan Batalla’nın paradan öte daha çok mutluluğu ön planda tuttuğunu söylemek lazım.

Nejat Biyediç’ten Mususi’den…Bursaspor tarihinin efsane yabancı oyuncularından biri olmaya doğru giden , Bursaspor’un 49 yıllık efsane kadrsouna giren , hiç kırmızı kart görmeyen bir futbolcu Batalla…Böyle devam et küçük dev.

Süper Lig : 107 maç 27 gol 33 asist
Şampiyonlar Ligi : 3 maç 1 gol
Avrupa Ligi : 8 maç 3 gol 4 asist
Türkiye Kupası : 3 gol 6 asist
Süper Kupa : 1 maç
Toplam : 122 maç 36 gol 44 asist

İlk Bursaspor formasını giydiği maç : 22 Ağustos 2009 Bursaspor – Ankaragücü
İlk golü : 3 Ekim 2009 Manisaspor – Bursaspor
En çok skora katkı yaptığı maç : 15 Eylül 2012 Bursaspor 4-1 Karabükspor , 2 gol 2 asist ile.
Piyasa değeri Bursaspor’a geldiğin günden beri 4 kat arttı.
Bursaspor , Batalla’nın Güney Amerika kıtası dışındaki ilk takımıdır.
Futbol kariyerinde en çok karşılaştığı takım Sivasspor : 11 kez
Futbol kariyerinde en çok gol attığı takım İstanbul BB : 4 gol
Futbol kariyerinde en çok asist yaptığı takım Sivasspor : 6 asist

Beysim Can

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir