1 Ekim 2012 Pazartesi

Mahşerin İlk Ayağı

Manchester United deplasmanında alınacak puan Galatasaray'ı çok rahatlatacaktı ve maçı bu noktaya da getirebilmesine rağmen sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Yine de, Manchester United deplasmanında kaybetmek şaşırılacak bir nokta değil, puan hesapları yaparken puan hanene sıfır yazdığın bir maç. Ama futbol sahada oynanıyor, o gün neyin ne getireceğini bilemezsin, Galatasaray Manchester deplasmanında istediğini alabilirdi.

Asıl sınavın şimdi başladığını düşünüyorum. Galatasaray'ın olmazsa olmaz maçları var, Braga ve Cluj gibi. Bu iki takımla da üst üste içeride maçlar oynayacağız ve alınacak 6 puanın Galatasaray'a 2.'lik kapısını sonuna kadar açacağını düşünüyorum. Fikstür bu yüzden avantajlıydı.

Yine de şu noktayı atlamayalım, futbol sahada oynanıyor. Garanti gözüyle birşeye bakamıyorsun. Cluj'un 2-0'lık bir skorla Braga deplasmanından çıkmış olmasını önceden tahmin edemezdik. Cluj, bu grupta çok ciddi bir rakip ve Manchester United karşısında alacakları skor da oldukça önemli. 1.'likten ziyade 2.'lik adına düşündüğümden, Manchester United'in Cluj karşısında alacağı galibiyet hoşuma gider. Manchester United'den alınacak her puan ekstra olacak bana göre ve rakipler bu ekstraları almamalı.

Braga adına da olmazsa olmaz bir maç bu. Cluj karşısında kendi sahalarında bir mağlubiyet aldılar ve bunun telafisi de deplasmanlarda yatıyor. Galatasaray maçının da onlar adına önemi buradan kaynaklı. Bu maçta alacakları bir mağlubiyet daha onlar adına 3.'lük kapısını bile kapatabilir, bu yüzden de telafisi olmayan bir maça çıkacaklar.

Aynı durum Galatasaray için de geçerli tabii. Gruptan çıkma hayalleri kuruyorken, Braga ve Cluj gibi takımları kendi sahanda affetmemen gerekiyor, mutlaka kazanmalısın ve Manchester United karşısında oynadığın oyunun sonuca da dönüşebildiğini kanıtlamalısın. Bu iki maçtan gelecek 6 puan, Braga ve Cluj deplasmanları sırasında da seni avantajlı konuma getirecek ve Manchester United'le kendi sahanda oynayacağın maçta da bu takımı yenmen imkansız olmayacak, daha rahat bir konumda olacaksın.

Orduspor deplasmanında iyi olmayan bir Galatasaray vardı ama bu kadar kötü bir oyuna karşı bile ceza sahası içerisinde çok net pozisyonlara girebildiğini gördük Galatasaray'ın. 1-0'ı 1-1'e getirebilmesi durumunda da maçı kazanabileceklerini düşünüyordum ama 1-0'ı çıkaramadılar, akabinde de 2-0'dan sonra koptu zaten maç. Bu mağlubiyeti motivasyon kaybına da bağlamak mümkün, akıllar Braga maçında ama Fatih Terim'in asla sevmediği şeylerdir bunlar. Mutlaka çözüm yolunu bulacaktır ve Şampiyonlar Ligi öncesinde, sonrasında bu puan kayıplarını en az şekilde yaşayacaktır Galatasaray.

Orduspor maçında kötü bir Elmander, kötü bir Amrabat, kötü bir Cris, kötü bir Melo diye bir liste yaparız. Melo bu isimlerden alternatifsiz olan, bu yüzden onu yeniden 11'de bekliyorum ama diğer üç futbolcu için aynı şeyleri söylemek güç. Umut Bulut - Burak Yılmaz ikilisi forvette, Cris yerine Dany stoperde oynar, bu neredeyse kesin gibi ama Amrabat mı Emre Çolak mı tercihi üzerinde Fatih Terim'in vereceği kararı merakla bekliyorum.

Hamit Altıntop'un oynayabilecek durumda olması büyük avantaj, o olmadığında {ve bir numaralı alternatifi Engin Baytar'ın yokluğunda} Galatasaray'ın ofans ve defans arasında kurduğu denge unsurunun kaybolduğu görüldü ve bu dengeyi sağlayacak bir numaralı isim Hamit Altıntop.

4-4-2'den şaşmayan ama bu tip maçlarda öncelikle hücum diyecek bir Galatasaray izleyeceğiz yarın. Mutlaka kazanılması gereken bir maç ve çok uzun yıllar sonra Galatasaray'ın stadında Şampiyonlar Ligi melodisini dinleyeceğiz. Bunun heyecanı bile yeter derken çekilen kura ve Galatasaray'ın iddiası sonrası daha da farklı şeyler konuşmaya başladık. Ait olduğu yerde Galatasaray, yarın da buna yakışacak bir skor alması dileğiyle.

4 yorum:

  1. Bazı maçlarda rakibin kim olduğuna ne olduğuna bakmadan bildiğin oyunu oynaman gerekir. Bana kalırsa aslında hep böyle oynamak lazımdır ama hadi bazen diyelim...İşte bu maç o maçlardan biri.

    Aykut Kocaman'ı hiçbir zaman iyi bir teknik adam yapamacak şey de bu. Fazlaca rakip odaklı düşünüyor. Çok fazla analiz yapıp, fazla detaylara takılıyor. Bu yüzden de kendini ve takımını edilgen duruma düşürüyor. Yani rakipte şu var şöyle önlem alayım, rakip şurdan gelirse şunu oyuna sokayım sırf bu maçlık gibi...

    Ben olsam Braga'yı izletmezdim bile. Hatta takıma şuna dikkat edin, yok şu var demenin gerek olmadığı, taktiğin maktiğin olmadığı; maçın başlama düdüğü ile birlite karabasan gibi çöküp, sağdan soldan ortadan yardırıp 20 dakikada mutlaka gol bulmamız gereken maç bu maç. Onlar bizi düşünsün!!!

    Fatih Terim'i farklı kılan da bu özelliğidir. Hatta o kimilerinin aklının dahi almayacak şekilde Manu deplasmanında bile böyle oynadı. O maçın anlamı şuydu: O maç takımın kendine güveninin gelmesi, yapabileceklerinin sınırını görmesi, yıllar sonra ilk ŞL arenasında; en büyük takımlardan birinden bile çok da geride olmadığının önce takıma sonra camiaya gösterilmesi açısından bir örnekti. O gün puandan ziyade bu güveni kazanmak için çıkmıştık ve istediğimizi fazlasıyla aldık. Biraz şanslı olsak en kötü 1 puanla dönerdik.

    Ama Manu'dan 3 puanla bile dönsek içerideki Cluj ve Braga maçlarından 3 puan alma mecburiyetimizde bir değişiklik olmayacaktı.

    Ben açıksası ileride umut ve burak, ortada emre ile oynanmasını savunuyorum. Savunmada tabi ki Danny. Bence Amrabat'ın Galatasaray oyun yapısında oynaması için epey bir fırın ekmek yemesi ve oyun yapısını, kafa yapısını değiştirmesi lazım. Emre oynarsa orta sahadaki insiyatif alan, adam geçen, ileriye dikine oynamayı zorlayan cesareti ile fark yaratan adam olur. Üstelik top rakibe geçtiğinde ani kontralar yemememiz için emrenin yapacağı orta saha baskısı da iyi olur.

    İnşallah rahat ve zorlanmadan kazanırız; ve Manu maçında nelerin kazanıldığını birlikte görürüz.

    YanıtlaSil
  2. "Engin Baytar'in yoklugunda" demissin ama Engin oynayabiliyor SL'de. Hatta bence kesin oynasin.
    Elmander zehirlenip fenalik gecirmis, yoksa önde Umut - Elmander; ortada Emre, Melo, Selcuk, Engin. Sahayi domine eden kadro ile cikarsak baski kurar defansi hataya zorlariz, golu atariz bir sekilde. Burak, Amrabat'a ilk planda gerek yok bence.

    YanıtlaSil
  3. Engin Baytar'ın yokluğunda derken Orduspor maçı üzerinden bir yorum getirmiştim ama :)

    YanıtlaSil
  4. @zachpaulsen bence mourinho tam tersini söyler

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir