3 Ekim 2012 Çarşamba

Riera'dan Sol Bek Olur Mu?


Galatasaray'da bir sol bek sorunu var. Çilek gündemiyle uğraşırken, asıl sorunlardan biri olan sol bek üçüncü plana atıldı. Hakan Balta, sevdiğim ve beğendiğim bir futbolcudur ama yaşadığı sakatlığa bağlı bir form düşüklüğü yaşıyor ve geçen sezon geldiği iyi çizginin çok arkasında. Alternatif anlamında da saf bir sol bek olarak Çağlar Birinci var ama onun da geldiği kaliteyle düşünülmesi imkansız.

Durum da bu olunca kendi içinde halletmen gereken bir sorun doğuyor. Simeone'nin yaptığı gibi, sağ bek sorununa Juanfran'lı çözüm buralarda olmaz, o kalitede bir isim yok ama buna benzer bir hamle misali Fatih Terim de Riera'yı sol bek olarak deniyor, geçen sezonda da bunu denemişti, bu sezon da hazırlık maçlarının ardından ilk defa Riera'ya sol bek olarak şans verdi.

Beklediğimizi alamadığımız bir futbolcu Riera, bunu geçen sezon net gördük. Panik transferiydi, çok büyük bir ücrete imza attı ve mücadele olarak uğraşı olsa bile kalite olarak beklenen düzeyin gerisinde. İlginç olan da durum şu, Riera sol bek oynadığında sol açık performanslarına göre daha verimli. Çok iyi bir sol bek olur mu dersek cevabı zor olur ama sırıtmıyor diyelim, doğru tabir bu. Geçen sezon da böyleydi, Braga maçında da çok sırıttığını söyleyemem. Elde olan imkanlar dahilinde ve kısa vadeli düşünerek gelen iyi bir çözüm misali.

Herkes iyiye ayrılmış durumda bu konuda, ben de size sormak istedim, bu konu tartışılabilecek bir konu çünkü. Siz, Riera'nın sol bek performansını nasıl buldunuz, Riera'dan sol bek olur mu ya da Riera olmazsa eğer bu konuda sizin kafanızdaki b planı nedir?

11 yorum:

  1. Şu saatten sonra kendisinden tam anlamıyla bir sol bek olması tabi mümkün değil. Ama senin de dediğin gibi sırıtmıyor da oynaması garip ya da saçma olmaz.
    Riera bence futbola sol bek olarak giriş yapsaymış daha başarılı olurmuş. Bir sol açıktan çok bir sol bek fiziği var kendisinde aslında. Ama futbolda pozisyon olayı kesinlikle alışkanlığa bakıyor. Artık çok geç. :)

    YanıtlaSil
  2. bal gibi olur hem de. hakan balta'Yı da beğenirim ekşici ergenelrin aksine ama riera da diğer bir çeşit olan hücum bek tarzını havuzumuza kazandırır. pozisyon almayı biliyor, akıllı yani savunmada sırıtmayacak yeterliliği var. teknik, yine akıllı, hücum bindirmesi yapabiliyor yani ofansif açıdan tartışılmaz bir yeterliliği var(tabi bir sol bek için).

    bal gibim olur

    YanıtlaSil
  3. eğer defansta ters kademelere girmeyi başarırsa neden olmasın? dün akşam fena değildi. Ben bekleri hücuma katkıları olmayınca dikkate almıyorum.
    Riera'ın fiziği, boyu, kafa topuna çıkmayı bilmesi, tekniği ve soğukkanlığı, dan dun oynamaması ile sol beke yatkın bir görüntü verdi. ama net bir karar vermek için sürekli oynaması gerek bence. Tabi yabancı olayını nasıl ayarlar hoca bilmiyorum.
    Bir de dün akşam M. Demirkol'un bahsettiği bir durum vardı ki; maçta öıplak gözle izleyince hakikaten sırıtıyor. Takımın Riera'ya olan güveni çok az. Sanırım yüksek maaş alması ve aldığı paranın hakkını verecek bir oyun oynamamasından dolayı tepkili olaiblirler. Dün boşken bir çok pozisyonda ne Selçuk ne Emre atmadı.
    Bundan sonra riera-semih-danny-eboue kurgusunu bozmadan devamlı oynatsa hoca iyi olur.
    Melo ve muslera dışında; amrabat veya elmander arasından birini tercih edebilir.

    YanıtlaSil
  4. http://i50.tinypic.com/2dbmozm.jpg
    http://i47.tinypic.com/34gpwdh.jpg

    Su iki resme bakacak olursaniz ilk golde Riera'nin geri kostugunu ama bilincli kosmadigini fark edersiniz. Kimsenin olmadığı, rakip olmayan yeri tutuyor. Dogrudan ortaya kosup ters kademe yapsa adam o dönen topa vuramaz. Gercek sol bek aliskanligi yok.
    Ama paslari, hucuma cikisi, genelde bire birleri iyiydi. "Hakan da arada gol yediriyor, bu en azindan orta falan yapiyor" derseniz Riera da sol bek oynar tabi

    YanıtlaSil
  5. bence rierayı sol bek denemektense dany i solda denemek daha mantıklı. hızı ve fizik gücüyle önündeki amrabatın defansif eksikliğini kapatacaktır.man utd. maçında valencia'yı bile durdurabildiğini gördük orda. hücümda yeteri kadar verimli olamasada sol kanattan gelen atakları bertaraf edecektir. ortada semih ve cris ağır kalır belki ama hem uzun hemde fizik gücü yüksek stoperler. kronik rahatsızlığımız duran toplara çare olacaktır. eboue ve dany kademeye girerek açığı da kapatacaklardır ani ataklarda. hamitin dönmesiyle de hucum gücümüz yüksek olacaktır zaten. burak senin yorumun nedir? Hakan Akkuş

    YanıtlaSil
  6. hakan balta portakal (defansif bek)
    albert riera armut (ofansif kanat - bek oynarken bile ofansif bek yerine bildiğimiz ofansif kanat, defansif yönü futbolcuya pres yapmak dışında yok sıfır(ki beklemem zaten adamın mevkisi o değil))

    özet: albert rieradan bek olur ama defansın 3 kişi kalmasını kabul ediyorsak(ki eboue varken 3 değil 2ye de düşer o defans)

    YanıtlaSil
  7. rakibin yarı sahana 3kere geçtiği bir maçta Riera'nın sol bek oyununu tabiki beğenilir.Manchester maçlarında görelim veyahut fenerbahçe beşiktaş maçlarında oynasın da görelim.orjinal sol bek Hakan baltayı dahi hallaç pamuğuna çeviren Valencia gibi adam karşısına Riera ile çıkılsın da bakalım Riera'dan sol bek oluyor mu olmuyor o zaman konuşalım..not:malesefki böyle öngörüsü olan insanlar futbol romantizminden öte takımına ufacık bir noktadan dahi iyi bişeyler üretmeye çalışan insanın bakış açısıyla düşünüyorlar,taraftarlık dışında mantıklı düşününce kimse böyle bişey demeyecektir eminim..örnek verelim hatta uğur boral caner erkin gibi adamlar dahi sol bekte verimsizken oynayamıyorken Riera diyebilmek komik oluyor arkadaş..

    YanıtlaSil
  8. bir kere orada sag ayakli birinin kulanilmasina katiyen karsiyim... onun disinda olayi 3e ayirmak gerek diye dusunuyorum. riera kanadindan gelen akinlar, ortadan gelen akinlar, ve diger kanat (sag) dan gelen akinlar

    riera kanadindan gelen akinlarda riera hakan balta kadar fizigini iyi kulanamayacak ve ilk hamleyi yapamayacak olsa da alan savunmasi ile hemen rakibinin ustune gitmeden tehlikeyi onler kolay calim yemez ve atagin o kanattan olgunlasmasini onler. sikinti olmaz fizigi (guc bcaklar vs) ve kosusu buna uygun.

    top ortadayken iste eger amaci arkaya adam kacirmamak ise bunu de engeller diye dusunuyorum. bu da daha cok alan savunmasi ve sadece topu izleyerek de yapilabilecek birsey. sonucta verilen pas riera kanadinin arkasina dusuyorsa tam riera nin sucu deriz. eger iceri pas atilmis soldaki oyuncu iceri katetmisse onu kontrol etme gore bir bakima rieradan cikar

    top diger kanattayken... burada rakip oyuncu capraz kosu yapar. pas da capraz gelir. ortadan gelen akindaki ara pasta cok farklidir. burada topun degil de adamin yaptigi kosunun izlenmesi ve takip edilmesi gerekir. digerlerine gore daha adam-adama diyebiliriz. ben sorunum burada iste... bu ozelik sol bek gecmisi ve tecrube ister. united macinda carrickin golu evranin kacirdigi hernandezin kacirdigini hep bu capraz kosu capraz pasa baglayabiliriz -ki espase futbolun anasi bence bu.

    kisacasi top o kanattayken korkmuyorum. allah riera nin kanadi demiyorum. bos alanda top sag tarafa yakinken rieranin oradan biri iceri kosu yapti mi korku basiyor ama... top degil rakip izlenmeli bu pozisyonda bence. tabii cok anladigim da soylenemez futboldan ama

    YanıtlaSil
  9. Belkide Reira futbol hayatında ilk defa G.Saray da sol bek oynamıştır.Buna rağmen hiç sırıtmadı. Beklelenin üzerinde performans sergiledi.Bunda ayağına son derece hakim oluşu,oyun görüşü,iyi yer tutuşu,hamle zamanlamasını bilmesi en büyük avantajı.Ancak ne yazıkki oldukça ağır.
    Mükemmel futbol altyapısı nedeniyle çok ihtiyaç duyulan zamanlarda sol bekte denenebilir.En az H.Balta kadar verimli olur.Ama asla seri çabuk ikinci hamlesi olan bir ideal defans oyuncusu değil.
    Aslında kimse farkında değil ama G.Saray ın en zayıf halkası Semih KAYA dır.Dikkat edin yenilen gollerin çoğu Semih in hatalarından kaynaklanıyor.Ama nedense kimse bunun üzerinde yeterince durmuyor.

    YanıtlaSil
  10. Riera'dan sol bek olurmu olur neden olmasın sonuçta sabriden sağ bek oldu ise Riera'dan sol bek olur ama önemli olan şey önünde kimin oynadığı ve hangi takımlara karşı oynadığı eğer önünde Amrabat olursa ve Manchester Unt. gibi bir takıma karşı oynarsa kevgire döner ki Hakan Balta Amrabat yüzünden defansı kuvvetli olduğu halde Valencia fena hallere soktu.Ama önünde Emre Çolak ya da daha iyi kademe bilen bir oyuncu olursa ve şampiyonlar ligi dışındaki,Türkiye ligindeki altsıra takımlara yada bir kaç tane orta sınıf takıma karşı gayet rahat oynar ama Fatih Hoca yabancı kont. onla kullanmak istermi bilemem...Ve Galatasarayın şuana kadar yediklerinin geneli takım savumasında (birlikte kollektif bir şekilde) yapılan hatalardır bunların azalması için Melo'nun formunu bulması Amrabatın pozisyon bilgisini artırması özellikle topsuz oyun için Dany,Semih ikilisinin bir lider seçmesi artık birinin sazı eline alması lazım bana ikiside kardeş kardeş götürüyok be abi tadında takılıyolar gibi geliyor,
    Birde Hamit var tabi forma girmesi ve oynaması lazım çünkü Engin yok Aydın'ın da nefesi en fazla 45 dakkika....

    YanıtlaSil
  11. riera daha genç, istekli paraya ve başarıya aç olsa olurdu. ancak bu saatten sonra olmaaz. son 2 maçtır sol bekte riera oynuyor. iki maçta yenilen 3 golün 2 sinde rieranın imzası var. braga maçında 2. golde ofsaytı bozdu akabinde de kalemizde golü gördük. eskişehirspor maçında dany ve onun hatası, musleranın müthiş kurtarışlarına rağmen gole dönüştü. şampiyonlar liginde oynayan bir takımın bek i nerede duracağını, ne zamana ileri çıkması gerektiğini, ters kademeyi bilmelidir. eskişehirspor maçında en az 3-4 kez eboue yi sol bekte top keserken gördüm. ama riera yı bırasın sağ tarafı ortaya bile yardıma geldiğini görmedim. çünkü riera çizgiyi hissetmeden oynayamayan bir oyuncu. yani rieradan sol bek olmuyor..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir