1 Ekim 2012 Pazartesi

Ve Bir Devir Kapanır...

Sadece Fenerbahçe adına da değil, Türk futbolu adına kapanan bir devir bu. Alex De Souza gibi verimli bir yabancı futbolcu bir daha ne zaman gelir bu ülkeye bilinmez ama bilinen şey yerinin çok zor dolacağı. Bundan öte, Fenerbahçelileri asıl üzen durum, ayrılığın böyle yaşanmış olması. Birkaç gün önce heykeli dikilen Alex'le birkaç gün sonra yaşanan bu kötü ayrılık.

Alex'in hiçbir zaman futbolu Fenerbahçe'de bırakacağına inanmadım. Bunun nedeni de Alex'in bir Brezilya Ligi efsanesi olduğundandır, mutlaka dönecekti ülkesine ve orada da 2-3 sezon forma giydikten sonra futbola veda etmesini bekliyordum. Bu ayrılıkta sezon sonunda yaşanacaktı muhtemelen ama erkene alınan bir durum oldu, Alex De Souza'nın Türkiye günleri beklenenden erken bitti.

Geriye bakınca söylenecek çok şey yok aslında, istatistikler konuşuyor. Fenerbahçe forması giydiği her sezon takımına damga vurmuş bir futbolcu. Türkiye tamam ama ya Avrupa dendiğinde, Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynarken Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nde asist kralı olmuş bir futbolcu. Attığı goller, attırdığı goller, 20 numaradan 10 numaraya geçişi, oradan kaptanlığa uzanan süreci derken Türk futbolunda bir devir yaratmıştı aslında.

4-4-1-1'e Daum'un sistemi deriz ve Alex'i de Fenerbahçe'ye isteyen isim Daum'du. Kendisi Alman olmasına rağmen, Fenerbahçe'de bir Brezilya algısı yaratmıştı ve bu algı da Zico'yla birlikte en verimli günlerini gördü. 4-4-1-1'de Daum'dan ziyade Alex'in sistemiydi. Birçok teknik adam geldi, Zico dahi ilk etapta farklı şeyler denediler ama sonunda hepsi 4-4-1-1'e geri döndü.

Bu konuda devrim yapacağım diyen Aykut Kocaman bile. 4-3-3, pas futbolu ve Alex'i biraz daha arka plana alma düşüncesiyle göreve başladı ama henüz 3. hafta bu sisteme geri döndü, o sezonda da Alex Türkiye Ligi'nde yaşadığı en verimli sezonu geçirdi.

Şu da var aslında, hep tartışıldı bu durum. Alex bir orta saha mı yoksa forvet mi? Alex'in bu soruya cevabı hep orta saha oldu ama benim için bir forvetti Alex De Souza ve sezon başına attığı gol ve asist oranlarına da bakınca en verimlilerinden. Önünde oynayan isimler hep değişti. Van Hooijdonk, Anelka, Kezman, Güiza, Semih Şentürk, Niang, Sow, Gökhan Ünal gibi isimler geldi geçti ama Fenerbahçe'ye kalan daima Alex oldu ve bu anlamda da akıl almaz bir istikrar sağladı.

Ama Aykut Kocaman'la aralarında daima bir soğuk savaş oldu. Birlikte, Aykut Kocaman'ın sportif direktör olduğu zamanı da katarsak 3.5 sezon geçirdiler ama aralarını hiç çok sıcak görmedim, kafalarda hep Alex'siz nasıl olur düşüncesi hep vardı, bunu yer yer denedi, bu sezon da tamamiyle yürürlüğe koymak istedi ama yine geri adım attı, Alex'le yola devam etmek durumunda kaldı aslında, o şansı Alex'e tekrar verdi.

Alex'in ayrılığı sonrasında geçmişin getirdikleri şu anı kapatıyor olsa da son süreçte hatalı taraf bana göre Alex oldu. Twitter mesajları, son olarak Kasımpaşa maçında tribüne çıkması derken bir kaptan gibi hareket etmediğini düşünüyorum. Doğal olarak, Aykut Kocaman'la da yola devam edilecekse eğer {bu da tartışılır} Alex'le yolların ayrılması bir zorunluluk oldu.

Şunu söyleyebiliriz tabii, Alex bu yaptıklarını 35 yaşında değil de 30 yaşında yapsaydı eğer? Sizce tercih edilen Aykut Kocaman mı olurdu yine, bu soruya da benim vereceğim cevap hayır olur. Bu sefer Alex'le yola devam edilecekti.

Bu tip ayrılıklar geçmiş yıllarda da yaşandı, Galatasaray'da da çok gördük böylesini. Tahmin edebiliyorum yani, Alex'in ayrılığı sonrası oluşan duygu tablosunu. Bu durumlarda gönül en güzel şekilde ayrılmak ister ama bazen futbol şartları buna engel. Dün de dediğim gibi, futbolun romantizmi bazen başarısızlığı, olumsuzlukları görmemizin önünde oluşan en büyük engel.

Sadece Fenerbahçe için değil, Türk futbolu adına da yaşanan önemli bir kayıp bu. Bir devrin kapandığının göstergesi. Alex De Souza gibi bir rakibe karşı mücadele etmek güzeldi. Bazı futbolcuların yaşı yok derim, bu Alex için de geçerli. Bunu da Brezilya Ligi'ne geri döndüğünde göreceğiz...

3 yorum:

  1. Dünya futbolunu çok yakından izleyen koyu G.Saray lı futbol tutkunuyum.Ezeli rakibimiz F.Bahçe nin kaptanı Alex herkes gibi beni de futbolu,efendiliği, örnek aile yaşamı ile kendisine hayran bıraktı.İlk kez bir G.Saray lı olarak F.Bahçe li futbolcuya özel sempatim oldu.F.Bahçe maçlarını sırf bakalım bugün Alex yine ne yapacak diye izlediğim oldu.Atttığı paslar, çektiği şutlara dikkat ediyorum.Pasın, şutun yönünü, şiddetini,ne zaman, nasıl,kime atılacağını öylesine mükemmel ayarlıyorki, hani bilgisayarda palnlasanız ancak o mükemmellikte olur.En doğru adama,en uygun zamanda en iyi şekilde pas verebilmek.Ne biraz ileri ne biraz geri herşey tam olması gerektiği şekilde.Ve bunları yaparken çok olağanüstü bir çaba da sarfetmiyor.Herkesten daha az efor sarfederek ama daha çabuk düşünerek bu mukemmelliği sağlıyor.Ülkemize sayısız futbolcu geldi gitti.Bir G.Saray lı olarak bir F.Bahçe li futbolcuya bu derece sempati ve takdir besleyeceğimi ummazdım.Alex i hep saygı ve sevgiyle hatırlayacağım.Hoşcakal kaptan..G.Saray lı hayranın.

    YanıtlaSil
  2. 2012 senesi ve Eylül ayı..Nasıl bir yıl oldu bu.Gerek müzik gerekse futbol için.Neşet Ertaş,Berkant gibi göçenler,Nonda,Kewell gibi futbolu bırakan ve bugün Alex gibi gidenler.eylülde gidenler eylülü de götürürler...diyor bir şarkı da.Koskaca bir eylülü de götürdüler yanlarında bu isimler.
    Hepsi adına da ayrı ayrı üzüldüm.Bir değil bir çok devir kapandı/kapanıyor aslında.Asıl gitmesi gerekenler gitmiyor maalesef.Bir Galatasaray taraftarı olarak Fb de tek sevdiğim adamdı,artık bende Fb ye baktığımda o sempatiyi yaratacak tek adamda bugün itibariyle veda etmiş oldu.Ne olacak sonumuz bu Fb ile düşünmek bile istemiyorum artık.. x
    Çok iyi adamdı.Çok şey kattı.Fb bir takıma var etti desek yanlış olmaz.Alex varsa... ile başlayan cümleleri çok kurduk nitekim.Ama tabi Fb,gs,bjk vs. kalıcı futbolcular gidicidir her zaman.Kewell gibi insanlığına ve karekterine,babalığına,yaşantısına saha içi saha dışı örnek duruşuna,efendiliğine saygı duyulacak bir futbolcuydu.Onu izlediğim için gerçekten memnunum.Bence iyi bir karardı verilen.Ama taraftarlar için kesinlikle değil.Her zaman böyle bağlanılmıyor bir futbolcuya her zaman böyle futbolcular da göremiyoruz.Bu şekilde gitmesi Fb kaybeden yapıyor maalesef.Daha doğrusu Aziz ve Aykut'u.Gerçi onlar benim gözümde baştan kaybeden ama.Neyse.Umarım Alex iyi bir şekilde noktalar futbol yaşantısını başarılar diliyorum.Ve Alex sevdik biz takım farketmeksizin.Türkiye sevdi bu adamı yolu açık olsun.

    YanıtlaSil
  3. bir kaç hafta önce dikilen heykel ve bir kaç hafta sonra kadro dışı bırakılması arasındaki çelişki ve manayı biri bana açıklayabilir mi? bir gsli olarak kadro dışı kalacak son adamdı alex.
    fb anlamak güç.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir