17 Kasım 2012 Cumartesi

Nordin Amrabat, Furkan Özçal ve Biraz da Kayserispor

Merak ettiğim bazı konular adına artık işin uzmanlarına iniyorum ve onlara soruyorum. Böyle mini röportaj tadında kafamdaki sorulara cevap arıyorum. Furkan Özçal ve Amrabat konusunda da kafama takılan bazı detaylar vardı ve bunun için Hücum Hattı internet sitesinden Murat Soy ile bu konular üzerine güzel bir mini söyleşi gerçekleştirdik ve son zamanlarda en çok keyif aldığım söyleşilerden biri olduğunu da söylemem lazım. Sevgili Murat Soy'a çok teşekkür ediyorum, dolu dolu verdiği cevaplardan ötürü...


Sponsorlar, Amrabat'ın cebinden kesilecek miktar var deniyor ama sonuçta Kayserispor'un kasasına Amrabat'dan giren 8 milyon avro var. Sizce Amrabat bu değerde bir isim mi? Kayserispor'da zirve noktasını gördü mü ve Galatasaray'da henüz istenen düzeyde olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Murat Soy: Amrabat' ın cebinden kesilecek bir miktarın olduğunu bende duydum. Amrabat Kayserispor ile sözleşme imzalarken koydurduğu bir madde ile satışından gelecek bonservis bedelinden belirli bir miktar gelir elde edecekti. İlk önce bundan feragat etti. İkinci feragatı ise Galatasaray ile ilk masaya oturduğunda ortaya konan miktardı ki ben bunun yıllık 1.8 Milyon € olduğunu duymuştum. Her ne kadar bu miktar hiç gündeme gelmemiş olsa da doğruluk payı olduğunu düşünüyorum.

Gelelim asıl soruya. Amrabat 8 Milyon € eder mi? Amrabat' ın Emre Çolak' tan tek farkı biraz daha ayakta kalması ve fiziken kendini güçlü tutması. Onun dışında oyun zekası ya da maç içerisinde etkinlik olarak Emre Çolak' tan çok daha iyi olduğunu düşünmüyorum. Kayserispor' da zirve noktasını göremeden gerçekleşti transferi. Ne yazık ki bu bizim ülkemizde ki transfer bilgisizliğinin en iyi örneklerinden biri. Amrabat Kayserispor' da oynarken tahtaya ilk onun adı yazılır, takım onun etrafında seçilirdi. Herkes Amrabat' ın ayağına bakar, o da bunu bilerek oynardı.

Oysa Galatasaray' da şu anda sıradan bir hücum oyuncusu. Takımda Amrabat' tan çok çok daha iyi ve tecrübeli isimler mevcut. Ve Amrabat pek önemsenmediğini düşündüğü yerde %100 verim sağlayamadı, bundan sonrada sağlayacağını düşünmüyorum. Venlo' da forma giyerken PSV' ye transferi ve sonrasında Kayserispor' a gelişi sanırım bahsettiğim konuyu daha anlamlı hale getirir.

Furkan Özçal transferini ise ben pek anlamadım, özellikle de gelişimini. Kayserispor'un onu serbest bıraktığını dahi bilmiyordum. Bu transferin oluşumu nasıl oldu ve bu transferi Kayserispor cephesi nasıl karşıladı?

Murat Soy: Aslına bakarsanız herkes bir anda şok oldu diyebiliriz. Hiç beklenmeyen bir gelişmeydi Furkan Özçal meselesi. Bir anda serbest bırakıldı ve Galatasaray' a transferi gerçekleşti. İşin açıkçası bu transferde yaşanan gelişmeleri de Amrabat' ın ilk transfer döneminde ki gelişmelere yakın buldum.

Kamuoyunun bildiği gibi Galatasaray' ın Amrabat' a kulüpten habersiz bir teklifi olmuş ve Amrabat' ın ayarı o günden sonra bozulmuştu. Furkan transferinde de benzeri bir şey yaşandığını düşünüyorum. Çünkü Furkan serbest bırakıldıktan sonra forma garantisi ve ücretine zam istemesi üzerine böyle bir karar alındığı duyumları geldi bize. Kayserispor cephesinde ise bu transfere herkes şaşırdı ve hatta kulübe tepki bile gösterildi. Ama iş işten geçmiş ve Furkan' da seçimini yapmıştı.


Galatasaray'ın Furkan Özçal'dan beklentileri ne olmalı size göre? Hala forma şansı bulamadı, hatta 18'de dahi göremedik kendisini. Uzun vadeli bakılabilir mi bu olaya?

Murat Soy: Furkan' dan beklenti ne olmalı? Furkan teknik olarak çok iyi bir futbolcu değil. Ama inanılmaz bir enerjiye, bitmek tükenmek bilmeyen bir hırsa sahip. Oyun sezgisi yüksek. Nereye ne zaman koşması gerektiğini bilen bir yapıya sahip. Gel gelelim devamlılığı, istikrarı yok. 3 hafta iyi maç çıkarıp 5 hafta kötü performansını izleyebileceğimiz bir isim.

Fatih Terim' in Furkan hakkında ki düşünceleri nedir bilinmez ama eğer ki baskı yiyeceği bir rakip ile karşılaşıyorsa Furkan mevcut kadro seçiminde forma bulması gereken ilk isimlerden biri. Gelişimini tamamlarsa eğer Galatasaray' da önemli işler yapabilir. Hele ki arkasında Selçuk İnan gibi bir usta ayak varken.

Bu konuların dışına çıkmak istiyorum, merak ettiğim bir detay var çünkü. Süleyman Hurma'nın getirdiği bir düzen var. Kayserispor müthiş rakamlar kazanıyor transferden ama her sezon yerinde sayan bir takım izliyoruz. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz, artık zirveye adım atmak adına yatırım yapma zamanı, risk alma zamanı gelmedi mi size göre, bu anlamda Süleyman Hurma'yı nasıl değerlendirirsiniz?

Murat Soy:  Kayserispor' un son 4-5 yılda yaptığı futbolcu satışlarından geliri yaklaşık 36-37 Milyon € Akla hayale gelmeyecek futbolcuları, inanılmaz paralara sattı. Son zamanlarda ki en iyi örneklerinden biri Amrabat zaten. Dünyanın hiç bir ülkesinde Amrabat' a 8 Milyon verecek bir kulüp bulamazsınız. Süleyman Hurma' nın biraz pazarlama becerisi ve bizim kulüplerimizin biraz transfer bilgisizliği neticesinde bu paralar ortaya çıkıyor.

Ama Süleyman Hurma' nın en büyük eksikliği " Ya Tutarsa " transferleri. Gerek yerli, gerek gurbetçi, gerekse yabancı isimler için geçerli bu cümle. Her dönemde inanılmaz bir sirkülasyon meydana geliyor takımda. 10 futbolcu transfer edilirken 15 isim gönderiliyor. Çok büyük umutlarla transfer edilen bir çok isim forma dahi giyemeden gönderiliyor. Bizim Süleyman Hurma' ya en büyük eleştirimiz bu yönde. Bir diğer konu ise takımda başarılı olan isimleri ya saçma sapan nedenlerle gönderiyor, ya da gelen tekliflerin cazibesine kapılıp satılmalarına göz yumuyor.

Küçücük bir örnek. Türkiye' ye gelmiş geçmiş en kariyerli futbolculardan biri olan Zalayeta ortada hiç bir şey yokken gönderildi. Sebep olarak ise ailesine uzak kaldığını bahane etmesi gösterildi. Oysa ki o Zalayeta kaldığı 7 ayda takıma sınıf atlatmıştı. Keza Ziani. Sırf babası transferinden pay istedi bahanesi ile transferi gerçekleşmedi. Ki Wolfsburg kulübünden bonservisine kadar alınmıştı. Ziani ile anlaşılamadığı için transferi gerçekleşmedi. Risk alma zamanı geldi ve geçeli çok oluyor. Ama ne yazık ki başarının gelmesi konusunda eksik kalıyoruz. Hem kulüp, hem Süleyman Hurma, hem şehir olarak.

Süleyman Hurma pazarlama tekniklerini çok iyi bilen, ikna kabiliyeti olan ve gerçekten bir kulübe mali açıdan sınıf atlatacak bir isim. Gel gelelim iş sportif başarı sağlayacak kadro kurmaya geldiğinde aynı birikimi ne yazık ki göremedik.  Bizi yıllardır her sezon başında " bayraklarınızı sandıklarından çıkarın. " müjdeleri ile sezona başlatıp, o sezon bittiğinde " önümüzde ki sezona bakacağız, daha başarılı bir takım olacağız. " yorumunu yapması onun en büyük handikapı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir