5 Ocak 2013 Cumartesi

Aynı Akşam İki Sol Bek Transferi

Neredeyse her takımın bir sol bek arayışı var aslında ama yerli alternatif anlamında baktığımızda da yelpaze o kadar da geniş değil. Alınabilecek iki tane isim vardı, biri Gökhan Süzen, diğeri ise Özgür Çek. İki futbolcunun da ortak özelliği, gerçek mevkilerinin sol bek olup olmadığı tartışmaları ama dediğim gibi, yelpaze dar ve makul değerler göz önüne alınırsa, her ikisi de iyi transfer.


Gökhan Süzen'le başlayalım. 25 yaşına geldi ama hala potansiyel olarak bahsediliyor ondan. Aydın Yılmaz durumu vardı biraz. Sürekli beklenildi, ısrar edildi, ne olursa olsun potansiyel olarak kabul edildi ve kazanıldı da. Bülent Korkmaz'ın IBB'nın başına geçmesinden bu yana yükselen bir Gökhan Süzen var.

Geçen 1-2 sezon onun adına iyi gitmedi, yedek kaldı, değeri giderek düştü. Sol bek olarak hep tartışıldı ama sol bek olarak kabul edildi. Oysa sol açık gibi oynadığında daha değerli olduğunu düşünüyorum. Tekniği var, sol ayağını mükemmel kullanıyor ve önemli bir duran top tehditi.

Ayrıca joker bir isim. Sol bek, sol açık ve orta saha gibi oynayabilen fazla futbolcu yok günümüzde. Ergün Penbe tarzı bir anlamda. Bu joker hali de onu değerli kılan bir diğer unsur ve Samet Aybaba'nın da bu kadar ısrarcı olmasının nedeni.

Ayrıca şunu da yazalım, sol bek anlamında Gökhan Süzen > Uğur Boral. 

1.1 milyon avro bonservis ücreti bence gayet makul, girilebilecek bir risk. Risk tanımını kullanmamın nedeni Beşiktaş için giden her paranın çok daha değerli olması ama sol kanat konusunda yerli bir alternatif yaratmak gerekiyordu.

Şunu atlamayalım, Bülent Korkmaz döneminde sol bek oynamadı Gökhan Süzen. Sol bek özelliği var ama sol bek olarak yarar sağlaması için Riera vari bir evrim geçirmesi gerek. Samet Aybaba ise futbolcu kazanma konusunda çok başarılı bir teknik direktör, bu yüzden o bir transfer istiyorsa, bir bildiği vardır demek lazım.

Kısacası iyi bir transfer yaptı Beşiktaş. Sezon başından bu yana istiyorlardı ve ligin devre arasında, üstelik Gökhan Süzen de çıkış yakalamışken bu transferi bitirdiler. Talibi çok olabilir diyordum, hatta bu bonservisin ardından neden başka talibi yok da dedim ama Beşiktaş bu işi bitirdi.


Özgür Çek ise ülkenin en önemli potansiyellerinden. Fenerbahçe altyapısı çıkışlı bir isim ve zamanında Özer Hurmacı transferinde takas olarak Ankaraspor yolunu tuttu, oradan Ankaragücü'ne yatay geçiş ve geçtiğimiz sezonda da bir anda gündeme düştü. İstikrar sağladı, çıkış yakaladı ve yerli sol bek diye inleyen takımlar açısından çok değerli bir alternatife dönüştü.

Fenerbahçe de geçtiğimiz sezonun devre arasında onu kadrosuna katmıştı ama ilk döneminde olduğu gibi yine çok fazla şans vermediler. Bu sefer de Özgür Çek ısrarcı olmadı ve takımdan ayrılmaya karar verdi. Bu hamle Fenerbahçe adına başarısız bir durum oldu, çünkü bonservis kazanılabilirdi, olası bir transferde yine takas olarak kullabılabilirdi. Özgür Çek'ten bir kazanım sağlanamadı.

Ama Özgür Çek açısından iyi oldu, futbolcu çok daha rahat önünü görmeyi başardı ve serbest kaldığının açıklanmasından sonra FM'de boşa çıkan futbolcuya bir anda 20 talibin doğması misali, herkes Özgür Çek'i takımında görmek istedi ama bence o yolunu çoktan yapmıştı. Eskişehirspor'la adı daha sık anılıyordu ve gün itibariyle de bu transfer gerçekleşti.

Gidebileceği en iyi takımlardan birine gitti bana göre. Ersun Yanal böyle gençlere şans verir, onları değerli kılar ve geleceğe çok iyi bir şekilde hazırlar.

Eskişehirspor'da Dede gerçeği var, müthiş bir kalite ve tecrübe. Özgür Çek bu anlamda da çok şanslı, ondan öğreneceği çok şeyler olduğunu düşünüyorum ve Ersun Yanal yavaştan Özgür Çek'i hazırlamaya başlar. Dede belli bir yaşa geldi ve vedası çok uzak değil bana göre. Dede'nin ardından da Özgür Çek'i tam anlamıyla izlemeye başlarız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir