22 Ocak 2013 Salı

Galatasaray'ın Hollandalıları


Frank De Boer, twitter hesabından Sneijder'e başarı diledi ve Galatasaray formalı eski bir fotoğrafını paylaştı. Çok büyük bir kariyerdi, ülkemize gelmiş en kariyerli futbolculardan biri hatta. Ama 33 yaşındaydı, çok büyük bir düşüş içerisindeydi, bir de üstüne yeni Popescu arayışlarının verdiği heyecanı kattığımızda, Frank De Boer'in hayal kırıklığı da büyük oldu.

Sadece yarım sezon kalabildi Galatasaray'da. Onun adına aklımda kalanlar ise, A.Sebat'a attığı bir frikik golü, Beşiktaş deplasmanında oynadığı iyi futbol, onun yanında da süreki arkasına futbolcu sarkıtması. Cris için ağır diyordum ama Frank De Boer'i düşündüğümde en ağır stoper oydu bana göre.

Şu da handikap. Hadi Cris'in yanında Semih Kaya ve Dany gibi atılgan futbolcular var. Hızlı, tempolu, çok hareketli stoperler. Frank De Boer'in partneri Bülent Korkmaz olmuştu ve stoperlerin yaş ortalaması 33-34 olunca da bu sonuç doğal.

İyi bir Türkiye dönemi olmadı ama büyük kariyerdi Frank De Boer. Yine de onu Galatasaray forması altında görmek çok güzeldi. Sneijder için de, Galatasaray için Frank De Boer'le görüştü haberleri hiç çıkmadı, bu da ilginç bir durum.

Stoper deyince, biraz daha eskiye inip Van Gobbel'i hatırlamak lazım. O dönemler çocuktum ama çok iyi hatırladığım bir isimdir. Souness döneminde gelmişti. Brad Friedel'le birlikte kötü sezonu kurtarmak adına atılan adımlardı ve çok fazla Galatasaray forması giymemesine rağmen zihinlerde iz bırakmış bir futbolcudur.

Sert bir futbolcuydu, agresifti. Severiz böyle isimleri zaten, onun önünde durmak zordu. Kullandığı bir penaltıyı hatırladım, topun önünde durmak bile imkansızdı. İsterdim onun daha uzun süre Galatasaray'da kalmasını ama Fatih Terim'in ilk sezonunda onun için iyi bir teklif gelmişti ve PSG maçları öncesinde takımdan ayrılmıştı.

Meira olayı gibi. İyi bir teklif geldi ve Hamburg maçları öncesinde stopersiz kalmayı göze almıştı Galatasaray. Van Gobbel'de de durum bu oldu, o dönemin ekonomik şartları yolları ayırdı. Takımın da ilk Hollandalı ismi olmuştur bu arada.

Galatasaray'ın Hollanda havuzuna pek girmedi tarihi boyunca. İlk Hollandalı futbolcu Van Gobbel, ikincisi Frank De Boer, üçüncüsü ise Sneijder. Hepsinin arasında da uzun yıllar var.


Ama Rijkaard döneminde total futbol rüzgarlarını estirmiştik, Hollanda esintisini en derininden yaşıyorduk. O dönem Rijkaard'ın Galatasaray'a gelişi olay olmuştu. Şimdilerde pek yüzüne bakılan bir teknik direktör değil, son olarak S.Arabistan'dan da kovuldu.

Galatasaray'a geldiği dönemde son olarak çalıştırdığı takım Barcelona olmuştu ve onun için Chelsea mi, Manchester City mi, ora mı, bura mı derken Galatasaray'la sözleşme imzalası gerçekten büyük olaydı.

En az Sneijder transferi kadar büyük bir olay. Ayrıca yanında Neeskens gibi bir efsane futbol idolünün de olması bizleri derin futbol hayalleri içerisine soktu ama geçen 1.5 sezon başarısız geçti. Nedenlerini çok konuştuk, şimdi yeniden o topa girmeye gerek yok ama büyük olaydı.

Galatasaray'ın Hollanda geçmişi budur. Çok derin bir Hollandalı tarihimiz yok ama gelen isimler de kariyer ve isim anlamında hep büyük oldu. Sneijder'le de bu işin zirvesini gördük, umarım onun kariyeri iyi gelişir ve çok önemli işlere imza atar.

2 yorum:

  1. 1 Pierre Van Hoijdonk olmamış bir Hollandalı olup iz bırakanlardan akla gelen bir o var..

    YanıtlaSil
  2. Ülkemizde efsane olmuş tek Hollandalı Van Hooijdonk cidden. 2 sezon oynadı, ama ilk sezonu takımı neredeyse tek başına şampiyon yaptı. Değerli bir isim.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir