20 Ocak 2013 Pazar

Wesley Sneijder Galatasaray'da


Lincoln'ün transfer sürecini hatırlarım. 2 ay gündemi oluşturmuştu, geldi gelmedi derken Galatasaray'a transfer olmuş ve Hagi sonrasında 10 numara arayışının en çok heyecan duyulan ismiydi. Lincoln'ün yaptıklarından öte o transfer süreci ve yaşanan o heyecandı esas olan.

Sneijder transferi ise bunun çok ötesinde. Çok büyük transfer, tüm Avrupa'nın gündemine oturduk bu hamle sonrasında ama dakikalar, saatler, günler geçmek bilmedi. Inter'le anlaşıldı, Sneijder'le anlaşıldı ama Sneijder Inter'le sponsorluk sorunu yaşıyor, 2 milyon avro alacağını tahsil etmeye çalışıyor, Sneijder Premier Lig'e gitmek istiyor ya da karısından ötürü 1.5 sezon sonra ABD kariyerini başlatmak istiyor gibisinden haberler okuduk durduk.

Bilgi kirliliği anlamında tarifi olmayan bir süreçti bu, çok şükür bitti. Sneijder heyecanını yaşamaktan öte önce bu sürecin bitmiş olmasına sevineceğim pek aklıma gelmezdi ama isim Sneijder olunca iş değişiyor.

Burada suçu medyada bulduğunuz kadar, Galatasaray yönetiminde de bulabilirsiniz. Sneijder'i getirmek çok büyük iş ama Haldun Üstünel dönemi transferlerini özlüyorum. Sessiz, sedasız gider alınırdı. Bizler yaşanan süreci pek bilmezdik, gizlilik esas noktaydı. Şimdi ise gümbür gümbür bu transferi yapacağız diye bağırıyoruz ve medyanın da ilgisi otomatik olarak artıyor, bu da transfer süreci uzadıkça bilgi kirliliği yaratıyor.

Sneijder çok büyük bir heyecan, Türkiye tarihinin en büyük transferi hatta. 28 yaşında geldi Sneijder, bu çok önemli. Son sezonu kayıp gibi görünebilir ama bu Sneijder'in değerinden götürmez. Neden Avrupa'nın dev takımları Sneijder'in peşinde değildi sorusu Galatasaray'ı bağlamaz.

Bu tip transferlerde para konuşur ve ülkemize de bu tip futbolcular parayı düşünerek gelir. Sonrasında burayı tanıdıkça iş değişir. Felipe Melo örneği gibi. Para için gelmişti buraya, büyük bir yıllık ücreti vardı ama ikinci sezonunda burada kalmak adına yıllık ücretinden fedakarlık yapmak durumunda kalmıştı, üstelik geçirdiği müthiş sezonun ardından.

Taktik analize başka bir yazıda değiniriz ama kısaca söylemek gerekirse, Sneijder'le birlikte bizleri yeni bir formasyon bekliyor olacak. Forvetlerden birini çok büyük ihtimalle feda edip, orta sahada Sneijder için bir kontenjan açılacaktır ve takımın en büyük sorunlarından biri olan yaratıcılık konusunda çok önemli bir adım atılıyor. Artık Selçuk İnan bu konuda tek kalmayacak.

Korkum şuydu, 7-24 Sneijder'i konuştuk, başka bir isim asla anmadık ve eğer Sneijder olmasaydı alternatifi var mıydı, bu alternatifler kimlerdi merak ediyorum. Sneijder olmasa sezon bitiyor modundaydık, böyle bir transfer sinerjisine daha önce şahit olmamıştım.

Diğer konu ise, Sneijder'den sonrası. Galatasaray'ın tek ihtiyacı Sneijder değildi elbette, takım stoper ve sol bek diye ağlıyor. Benim bildiğim, bu transferlere Sneijder transferi sonrasında bakılacağıydı. Bakılacak mı, kim gelecek, kim düşünülüyor bize zaman gösterir ama o zamanın da pek olmadığını söyleyelim. Medyada adı geçen isimler pek göremedim, 7-24 Sneijder konuştuk.

Bu sol bek ve stoper transferi de gelmezse, Sneijder transferi çok anlamlı olur mu, bunu da bizlere zaman gösterir. Takım hücum anlamında nefes alır ama defansif alternatif konusunda sorun çıkar, Semih Kaya ve Dany sakatlanmasın diye dualar ederiz.

Biz olumlu tabloya bakalım tabii, Sneijder gibi bir futbolcuyu Galatasaray'da izleyeceğiz, çok büyük bir olay bu. Fatih Terim'le çalışan bu tip yıldızlar genelde Fatih Terim'e müthiş saygı duyarlar. Sneijder konusunda da en büyük güvencem Fatih Terim olacak. Maksimum faydayı nasıl alması gerektiğini bilir Fatih Terim.

Maddi anlamda da takım içerisinde dengesizlikler olur eleştirilerine de asla katılmam, böyle bir eleştiri olamaz hatta. Bu tip futbolcular en büyük parayı alırlar, başka türlü takımına getiremezsin. Zamanında böylesine büyük paralar yoktu belki ama o zamanın şartlarında Hagi'nin aldığı ücretle diğer isimlerin aldığı ücretler arası çok farklıydı ama orada esas nokta Hagi'ye duyulan saygı oldu. Burada da Sneijder'e saygı göstermek durumundayız.

Lafın kısası, Sneijder Galatasaray'da. Hepimize hayırlı olsun. Devre arası transfer döneminde, böylesine bir yıldızı getirebilmek büyük iş...

6 yorum:

  1. italya ligi gibi fiziksel dayanıklılığın üst düzey olduğu bir ligde yaratıcı oyuncu özelliğini taşıyarak mücadele etmek çok zordur. sneijder bunu çok iyi yapan bir oyuncu mutlaka ligden öte ş.liginde bize çok fazla katkı sağlayacaktır diye umuyorum. şimdiden hayırlı olsun.

    dip not: yayın etrafından serbest vuruşları kim kullanacak şimdi? inan mı sneijder mi? :)

    YanıtlaSil
  2. bence genç bi isim transfer edilmeliydi..
    gs ın elinde patlayacak gibi
    http://zoomlabakalim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  3. Kain; Selçuk İnan o kadar düzgün bir karakter, egosuz bir insan ki :) Hiç sorun olmaz, o an kim iyiyse o kullanır...

    YanıtlaSil
  4. oğuz kardeşim sen kaçıncı dünyada kaldın böyle bir futbolcu daha kaç yaşında gelicek adam 28 yaşında... genç oyuncu kimi alıcaz artık takım belli bir seviyeye gelmiş genç bir oyuncunun gelişimi beklenemez artık... takıma biraz bakılırsa Şampiyonlar ligi için önümüzdeki 3-4 sezon çok iddaalı olabilecek bir çekirdek oluştu. Kanat ve defans hattına yapılacak birkaç nokta transfer ki ben artık onları yaza bekliyorum bu takımı uçurur.

    YanıtlaSil
  5. Çok büyük transfer. Çok da faydalı olur. Gelişi biraz sancılı oldu, eğer yönetim ketum davransa idi bu sancılar da yaşanamazdı. Ama sonunda alınmış olması onların da elini rahatlatır. Umarım bundan ders alırlar bir dahakine bu kadar açık saçık bu işleri yapmazlar.

    Ne olursa takıma çok katkı yapacağına inanıyorum. Arda'dan sonra sıkıntısını çektiğimiz, yaratıcı oyuncu transferi için bundan iyisi olamazdı. Yaşı, kuzeyli oluşu, iş disiplini, ahlakı, profesyonelliği ile bence harika. En büyük güvence de Fatih Hocadır. Ondan en iyi şekilde verim alır. Yeter ki oyuncu istesin. Fatih Hoca kimleri oynatmadı ki.

    Sol bek veya stoper konusunda da katılıyorum. ama başkanın dediği gibi eğer 1 kişi daha alınacaksa bence bu stoper olmalı. Bir şekilde Riera, Hakan Balta ile sol bek gider. Ama esas sıkıntı stoperde tüm savunma hattına liderlik edecek 1. stoper eksikliği. Galatasaray'ın as stoperi Danny olamaz. Ujfa gibi savunmaya liderlik edecek biri alınmadığı sürece Kasımpaşa maçındaki gibi benzer golleri her maçta yeriz. Barzi yerleşme, pozsiyon alma hataları.

    Savunmaya 1. stoper alınırsa bence ligi rahat alırız. ŞL'de en az çeyrek final, kuraya göre yarı final de gelir diyorum.

    YanıtlaSil
  6. Oğuz akdeniz denen ulema. Her blog'ta böyle yorumun ve blugunun ismi var. Sen kimsin. Sana küfür etmek isterdim ama değerli insanların bloglarına yazık.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir