12 Şubat 2013 Salı

Gerekli Olan, Basketbol Şubesine Daha Ciddi Yaklaşım

Galatasaray'da basketbolun iyi yönetilemediğini düşünüyorum ve iyi yönetilememenin sonuçlarını da hep birlikte görüyoruz. Hem kadın hem de erkek takımımızda bazı ödeme sorunları ortaya çıktı, Lindsay Whalen takımdan ayrıldı, çoğu yabancı da ihtarname çekti. Oysa büyük umutlarla ve maliyetlerle kurulan iki kadro. Hem bu sorunu, hem de Galatasaray'ın basketboldaki bu sezonunu sevgili Eyüp Yıldız'la konuştuk.


Şunu merak ediyorum. Erkek takımında sezon başından bu yana sıkıntılar yaşandı, sakatlıkların ardından Arroyo ve Markoshvili transferinde önemli bonservisler ödendi ama yaşanan maddi sorunlar var deniliyor. Bazı isimlerin kulübe ihtarname çektiği haberleri var, kadın takımında Lindsay Whalen ayrıldı. Bu sorunu nasıl değerlendiriyorsunuz, uzun yıllardır konuşulmayan konular olmuştu bu tip ödeme sorunları ama her iki cephede de tarihin en yüksek bütçeli takımları kurulmasına rağmen maddi sorunlar var deniliyor?

Eyüp Yıldız:  Galatasaray Spor Kulübünün ekonomik olarak refah içinde olduğu konuşulurken, futbolda Drogba ve Sneijder gibi çok önemli oyuncu transfer edilmişken, basketbolda ödeme sorunu yaşanmasını ve bazı oyuncuların kulübü FİBA'ya şikayet etmesini yöneticilerin vurdum duymazlığı olarak görüyorum.

Galatasaray'ın Ünal Aysal ile beraber hedef büyüttüğü bir dönemde bu umulmadık ve umursamazlıktan kaynaklanan para sorunu, Galatasaray başkanı Ünal Aysal'ın görevi şuana kadar ki görevi boyunca bence en büyük hatası bu sorunu çözemeyerek basketbol şubesini kaosa sokmasıdır. Umarım bundan sonra Ünal Aysal ve diğer yöneticiler basketbol şubesine daha ciddi yaklaşırlar.

Galatasaray'da basketbol doğru yönetiliyor mu peki? Hakan Üstünberk gibi başarılı bir yöneticiyi yaşadık ve onun döneminde aslında basketbolda çağ atlandı ama şu zamanlarda idare anlamında sorunlar olduğunu şahsen düşünüyorum. Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz, idare boşluğu sizce de var mı yoksa tüm yaşanan kötü durumlar şanssızlık veya sponsorla ilgili sorunlar mı?

Eyüp Yıldız:  Galatasaray, basketbol şubesinde bir profesyonelleşme söz konusudur profesyonel çalışan insanların görevini iyi yaptığını düşünüyorum ama şubenin başında Hakan Üstünberk veya geçmişte Ahmet Dedehayır'ın ilgilendiği gibi ilgilenen bir yöneticiyok malesef. Bunu zaten maçlarda da görebiliyoruz, yöneticiler maçlara gelmiyorlar, basketbolu kendine dert eden basketbolun peşinden giden oyuncuların sıkıntılarıyla ilgilenen bir yönetici yok gibi gözüküyor.

Bu nedenle bu kriz yönetilememiştir. İşin idare kısmında da hatalar olabilir ama şu unutulmamalı ki patron maaşları yatırmıyorsa müdür cebinden çalışanların maaşını veremez. Belki oyuncularla sürekli konuşarak onları ikna etmeye çalışabilirlerdi, ihtarname göndermemeleri için ricacı olabilirlerdi ama bunun dışında bence idarecilerin ödeme konusunda yapabileceği bir şey yok.


Hawkins, Domercant temelli bir takımız derken sakatlıklar, Hawkins'in yaptığı kariyer intiharı derken farklı bir yapıya büründü aslında Galatasaray. Ergin Ataman yine kaos içerisinden başarıyı yaratmanın peşinde. Siz, lig ve Eurocup şansını nasıl değerlendiriyorsunuz takımın, sizce başarı yolunda kilit nokta yine Ergin Ataman mı olacak?

Eyüp Yıldız: Galatasaray'ın Türkiye Kupasında ki performansını çok beğendim, Hawkins, Göksenin ve Domercant gibi çok önemli oyuncular gitmesine rağmen, ortaya konulan performans çok başarılıydı. Kupanın favorisi olan Efes'i formda Banvit'i eleyen bir Galatasaray vardı. Fenerbahçe maçında ise yorgunluk ve hakem hataları maça damgasını vurdu, sonuçta kupa gelmedi ama başarılı bir oyun vardı. Savunmada ki sertlik ve hücumda uzunların daha işlevli hale gelmesi bundan sonra ki süreçte başarıyı getirebilir.

Ayrıca Ergin Ataman ne kadar önemli bir taktisyen olduğunu kupa maçlarında bir kez daha gördük, maç içinde yaptığı hamlelerle sürekli dengeleri takımı lehine değiştirmeyi başardı, başarı gelecekse Ergin Ataman'ın konsantrasyonu da bunda önemli bir etken olacak.

Uzun yıllardır iyi takımlar kuruluyor ama bir türlü oyun kurucu takviyesi yapılmadı derken Lindsey Whalen'le bu sorun çözüldü. Sakatlıklar da bitti, geri dönüşler başladı derken mali sorunlar sonucunda geleceği belirsiz bir yapı var aslında. Bu sorunlar çerçevesinde nasıl bir gelecek bekliyor kadın takımını?

Eyüp Yıldız:  Ödeme sorunları nedeniyle kadın takımında bütün konsantrasyon bozulmuş durumda, öncelikle bu sorunun çözülmesi ve oyuncuların tekrardan basketbola döndürülmesi gerekiyor. Bu sağlanırsa Galatasaray kadın basketbol takımının özellikle TKBL'de başarıya ulaşma şansını fazla görüyorum. Play off serisinde Fenerbahçe'ye karşı ev sahibi avantajı olmasa bile, kadro kalitesi takım kimyası olarak Galatasaray bir adım öne çıkıyor. Özellikle uzun rotasyonunda ki avantaj şampiyonluğu getirebilir düşüncesindeyim.

Şu ana kadar geçen süreçte, hem erkek hem de kadın takımlarımızı düşünerek sizler adına umutlandırıcı noktalar ve hayal kırıklığı yaratan isimler kimler oldu?

Eyüp Yıldız:  Ben 2 takımında çok iyi durumda olduğunu düşünüyorum, oyuncu bazında beni hayal kırıklığına uğratan kimse olmadı, Ergin Ataman ve Ekrem Memnun bence çok hakimler takımlarına ve başarılı olacaklarına inanıyorum. Fakat Galatasaray taraftarının maçlara olan ilgisizliği ve yöneticilerin şubeye gereken ehemmiyeti göstermemesi bende büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı yarattı bu sorun çözülmezse bir sezon çöpe atılabilir dikkat edilmesi gereken nokta bu bence.

1 yorum:

  1. gerek şubenin kar getiren bir hale gelmesi açısından gerekse de taraftarın takımlarını daha fazla benimsemesi adına basbetbol ve voleybol maçlarının oynanabileceği kulübün kendine ait bir salonu olması orta vadede faydalı olabilecek gibi görünüyor. özellikle stada komşu veya yakın (keşke mümkün olsada stadın altına inşa edilebilseydi) bir konumda yapılacak bir salon ile gerçekten o bölge bir spor kompleksi haline getirilebilir. hatta salondan daha geniş bir vizyonla bir kısmı salon ve bir kısmı havuz olan farklı spor dallarına ev sahipliği yapacak bir tesis amatör branşların daha fazla seyirciye hitap etmesine en azından farkında olmasını sağlayabilir.

    kulübün pek çok spor dalını tek bir merkezde toplaması taraftarın tüm spor dalları takımlarını benimsemesi ve tanıması adına muhakkak önemli bir açılım olacaktır.

    kısa vadede ise profesyönel yöneticiler ile yönetim arası bir köprü mekanizmasına ihtiyaç var gibi. bu noktada bu işi belki lütfi arıboğan gibi biri üzerinden çözmeye çalışmak mantıklı olur gibi gözüküyor.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir