23 Şubat 2013 Cumartesi

Özgüven Bir Silah Mı?


Ask.fm'de soru cevaplarken aklıma geldi böyle bir yazı. Orada bir soru geldi, Dany'i beğenenlerden misin yoksa beğenmeyenlerden mi diye. Buna da cevabım, ikisinin arası oldu ama genel olarak baktığımızda cevap şu oluyor, Dany'e mecburuz.

Sezon başına gidelim, neydi planı Galatasaray'ın diye.

Ujfalusi ve Semih Kaya'nın yakaladıkları müthiş bir uyum vardı geçen sezon. Ujfalusi'nin tecrübesi, Semih Kaya'nın da yükselen futbolu derken bu ikiliyle müthiş bir uyum yakalandı ama gelecek sezon adına önemli bir alternatif sorunu vardı aslında.

Servet Çetin'le yola devam edilmedi, Gökhan Zan'a güvenilemedi derken oraya bir isim alınması gerekliliği ortaya çıktı ve sürpriz bir şekilde Dany transferi geldi. Beklemiyorduk bu transferi, imzalar atıldığında herkes öğrendi. 86 doğumlu bir futbolcu, son iki sezonunu Türkiye'de geçirmiş bir isimdi ve bonservisi için de çok önemli bir rakam ödenmişti.

Dany de yetenekli bir adam. Genç sayılmaz belki, futbolunun olgunluğa ulaşmaya başladığı dönemde geldi Galatasaray'a ve zirvesini gördü bu şekilde. Ama planlar farklıydı, o planlar içerisinde Dany iyi transferdi derken Ujfalusi'nin sakatlığı sonrasında forma Dany ve Semih Kaya'ya kaldı.

Cris transferi sonrasında da şunu söylemiştim, Cris alternatif olacaktır bu ikiliye diye. Semih Kaya ve Dany oynar diyordum, genellikle böyle de oldu. Cris tutunamadı o ayrı konu derken yeni bir stoper hamlesi de yapılması devre arasında ve bizler Semih Kaya & Dany ikilisine daha da muhtaç olduk.

Bu açıdan baktığımızda Dany'i ne kadar eleştirsek bile ona muhtaç olduğumuzu tekrar yazalım. 3. bir stopere güvenilemiyor, Gökhan Zan'ın forma bulması zor. Hakan Balta'yı stoper oynatma ihtimali var ama o daha da zor derken bu ikili yoluna devam edecek.

En büyük sıkıntı şu aslında. İki futbolcunun da tarzı birbirine benziyor. Hızlı, hamleli ama dengesiz stoperler. Yanlarında Ujfalusi vari onları tamamlayacak bir stoper tarzı olsa, o tecrübeyi hissetseler farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Aynı tarz iki stoperimiz var ve bu da bazı durumlarda sıkıntı doğurabiliyor. Bunu da aşmanın bir numaralı yolu beklemek, zaman lazım o uyumun tam anlamıyla oturması için. İmkansız birşey değil ama biraz daha uzun vadeli bakmak gerekiyor.

Semih Kaya bu süreçte eleştirilen isim değil, onun futbolu yükselmeye devam ediyor ama Dany biraz daha eleştirilerin odağı oldu. Özgüveni ve bu özgüvenine dayalı aldığı riskler Dany için iyi bir özellik mi yoksa kötü bir durum bu, bunu da tartışmak lazım.


Dany'nin elinden bu özelliği alsanız ortaya belki de çok düz bir stoper çıkacak. O da aldığı bu risklerin onun olmazsa olmazı olduğunu söylüyor. Yani Dany bunları yapmaya devam edecek. Başarabildiği sürece o hareketleri heyecan verir, taraftar maç içerisinde alkışlar ama yaptığı bir hatayla da {Schalke 04 maçında olduğu gibi} tüm iyiler gider, geriye kötüler kalabilir.

Ben beğeniyorum onu yine de, cidden yetenekli bir adam. Top kapma özelliği mesela, ülkenin bu konuda en iyisi belki de. Hızı ya da, çok önemli bir özellik. Topu da fena kullanmıyor ama tüm bu iyilerin yanına eklediği özgüven durumu Dany'i her zaman bir canlı bomba kıvamında tutmaya yetiyor.

Bir yerde patlayacak diyordum, maalesef Schalke 04 maçında oldu bu ama bir maçta da Dany'i bitirmek çok yersiz. En başta da dediğim gibi, en azından sezon sonuna kadar Dany'i muhtacız ve yapıcı olmak zorundayız. İyi şeyleri görmek ve buna yönlendirmek şu aşamada en doğrusu.

3 yorum:

  1. Yeteneklerine söylenecek fazla bir söz yok ama değişmesi lazım sonuç olarak bir savunma oyuncusu Dany ve savunma oyuncuları risk yaratmak için değil olan riskleri yok etmeleri için oynarlar.
    Dany bu benim tarzım ben böyleyim demeye devam eder ve hataları devam ederse bu sezon belki değil ama gelecek zamanlarda kadroda kendini göremez ki eğer stoper rotasyonu sağlansaydı ya da Ufa şuan oynasaydı bu kafa yapısı ile yedekten öteye gidemezdi.
    Kısacası Ufa kötü zamanda gitti

    YanıtlaSil
  2. forveti drogba olan takımın stoperi Danny sağ beki Sabri olmaz, olAmaz!
    danny bu takımda semihin yedeği olur. ama dediğin gibi mecbe umalım ki sezon sonuna kadar bir sakatlık vs. yaşanmadan sezonu bitirelim. gökhan ve hakan balta ile daha büyük facialar yaşamamız mümkün.

    ben futbolcuda önce yeteneğe sonra da oyun zekasına bakarım. yetenek ve oyun zekası sıralaması yaptığında; danny, sabri, amrabat, aydın, emre gibi oyuncular hep sonlarda kalıyor. hızlı ve teknik ama bir o kadar da aptal amrabatı yavaş ama teknik ve akıllı ve soğukkanlı rieraya değişmem. Danny istediği kadar atletik, hızlı olsun yavaş ve yaşlı ujfalusinin tırnağı olamaz. biri akıl, zeka, önsezi ve oyun bilgisi ile oynarken diğeri sadece bir takım fiziksel özelliklerine dayalı saçma sapan bir özgüvenle oynuyor. oysaki özgüven akıl, bilgi ve zekadan ileri gelir. aydın, emre çolak, sercan yıldırım gibi oyuncuları da bu kapsama sokarsın. dolayısıyla sneijder istediği kadar fizikman hazır olmasın, maç eksiği olsun; oyun zekası, vizyonu, tekniği ile her zaman sahada olması gereken oyuncuların başında gelir. işte drogbanın aylar sonra bir ŞL maçında sadece oyun zekası ile Burak'a verdiği pasları izledik. Riera'nın olanca soğukkanlılığı ile oyunu sol bekten kurması ve idaresi.

    Hoca bir yetenek, zeka, pozisyon bilgisi ve taktik disiplin skalası yapacak oyuncular için. yukarıdan aşağıya ilk 11 sırada kim varsa onları ilk 11 yapacak. sonra da o eldeki en iyi 11'e uygun saha içi diziliş, yayılış, formasyon vs.. neyse onu bulacak. körün bellediği gibi aynı sistemde ısrar etmek bizi hem ŞL'den hem de ligde şampiyonluktan edebilir. burada defalarca bu takımın en büyük eksikliğinin gol yemek, defans yapamamak değil hücum edememek, pozisyona girememek, rakip üstünde baskı kuramamak olduğunu yazdık. bundan mütevellit çok gol yedik. bu yapı ile ujfa olsa veya daha kaliteli bir sol en fazla 5 gol daha az yerdik ama hücum sıkıntıları devam ederdi.

    Ben kendi skalamı yapıp takımdaki en iyi 11 oyuncuyu yazdığımda şu liste çıkıyor:
    1- drogba, 2-sneijder, 3-Selçuk, 4-Burak, 5-Melo, 6-Riera, 7-Semih, 8-Muslera, 9-Semih, 10-Hamit, 11-Danny.

    Aslında Danny bu listeye giremez ama mecburen giriyor. Zira orada daha iyisi yok. Şu yukarıdaki takımın oynayacağı tek bir sistem var; 4-3-1-2. başka bir ifade ile 4-4-2 baklava Kaka'lı milanın oynadığı düzen.

    Bence hoca bunu denemeli. En azında iç sahada ordu maçında. 20 dakiklık Akhisar maçındaki pas trafiği, al verler bu sene görmediğimiz kadar iyiydir. Herkesi olması gerken yerde oynattığı zaman takımda buna olumlu reaksiyon verdi.

    YanıtlaSil
  3. benım ılk dusuncem oyuncuların kısısel yeteneklerınden karakterlerınden cok takımın felsefesının karakterının ne oldugudur. gecen sene tum takım hucum oynadıgımız maclar oluyordu ufa danyden cok agır olmasına ragmen arkada bu kadar bosluk kalmıyodu tehlıke daha az oluyodu ızledıgım her macta tekım ılerı cıkınca ecel terlerı dokuyorum cunku her kontra tehlıke olusturuyor kalemızde orta saha savunmaya yardım etmıyor bunun sebebıde hamıtın cok agır olması melonun da gecen sezon kı performansı vermemesı oyuncuların bırcoğu rakıbı takıp etmıyo gecen gıdıyo gecılen seyredıyo orta sahamız yol gecen hanı 4 4 2 sagda hamıtle solda wesley ıle oynanmaz 4 3 1 2 hamıt melo selcuk la oynanmaz 4 2 3 1 sagda yıne hamıtle oynanmaz veya sagda burakı dusunmek burakın performansını koreltmek olur oynanmaz ayrıca takım hıc pas yapmıyo stoperlerın bırbırıne pas atısını ızlemekten sıkıldım artık sueklı aynı terane al gulum ver gulum yapıcı ve ılerısı cın ısık gosteren umut veren hıcbısey yok nasıl olurda haftalarca antreman yapan bır takım bu kadar az pas yapar nasıl olurda gecen sene fızıksel olarak zırve yapan takım bu sene bu kadar kotu olur. gelelım danye 27 yasına gelmıs bır stoper bu tur hataları sureklı yapıyorsa bızım takımda yerı yoktur bunlara sureklı katlanacaksak neden servetı gonderdık merak edıyorum bu takımda cok eksık var hamıt cok agır bır oyuncu gecen sene emre ve engın selcuga cok yardımcı oluyorlarda hem savunmaya hem hucuma yardımları saygıya degerdı bu ıkı oyuncunun cabuk ve atik olusu takıma olaganustu katkı saglıyordu tempolu bır fubol oynayabılıyorduk bu sayede emrenın futbol zekasını begenmeyenler onun gecmısını bılmeyenlerdır arastırın paf takım maclarını seyredın nasıl bır zekayla futbol oynadıgını gorun oncelıkle takımın bır oyun mantalıtesı olmalı ama bu mantalıte kaos futbolu olmamalı ki gecen sezondan berı kaos futbolu oynuyoruz oyun zekası ıyı bır futbol oynama olan takımda oyuncuları dogru yerde dogru sıstemle dogru sekılde oynatırsanız bır cok futbolcunun performansını yukseltebılırsınız benım sıstemım 4 3 1 2 ve kadrom da sudur
    muslera
    ebue semıh dany rieara
    selcuk yekta emre
    wesley
    burak drogba

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir