26 Eylül 2014 Cuma

Galatasaray 2-1 Sivasspor, Tribün Gibi Tribün


Passolig'in yansımaları, geçen sezon 40 bin ortalamayla oynayan bir takım 10 bin kişiye oynayabiliyor ama bir detay var. Galatasaray tribünlerini sezon başından bu yana konuşuyoruz, takımı ne kadar olumsuz etkileyebileceklerini. Belki bugün tribünler boştu ama mevcut taraftar kitlesi de doğru bir taraftardı, takımını öne taşıyan, Galatasaray'ın ihtiyaç duyduğu. Zamanla bu tribünler dolar mı bilmem ama bu 10 bin kişi gelecek adına doğruyu hepimize gösterdi.

Maça geçersek, Prandelli denemeye devam ediyor. Futbolcu tercihlerinde de, sistem arayışlarında da. Hala doğruyu bulamadı, deneye deneye bulacak belki ama bu süreçte kaybedilebilecek puanların lig maratonunda sıkıntı yaşatması muhtemel. Mancini döneminde de bunu yaşadık, Prandelli döneminde de yaşıyoruz. Sezon başında ciddi hazırlık maçı yapmamanın ya da az sayıda maç oynamanın faturası da olabilir bu, Prandelli eleştirilecekse öncelikle bu noktada eleştirilebilir.

Prandelli, sezon başında bu sezon dörtlü savunmayla oynayacaklarının kesin olduğunu söylemişti ama Sivasspor karşısında 3-5-2'yi izledik. Bir anlamda İtalya Milli Takım'ından sonra sandığa kaldırdığı sistemine geri döndü de diyebiliriz. 3-5-2 keyifli sistemdir, doğru uygulanması durumunda bundan zevk alırsınız ama Galatasaray açısından riskli bir sistem, uzun vadede götürdükleri de olabilir. 3-5-2 için çok da uygun bir kadro yapımız olduğuna inanmıyorum.

Sivasspor hücumu seven bir takım, bu maçta da hücum oynadılar. İlk yarı maçta 2-0 da öne geçebilirlerdi, 2-2 de bitebilirdi ilk yarı ya da ikinci yarıda yakaladıkları ivmeyle maçı da çevirebilirdi. Savunma anlamında, özellikle de her hızlı yakalandığında iflas etmeye yakın bir Galatasaray izledik. 

Ama maçın hareketini yapan isim de Prandelli ve kattığı bu artı saha içerisinde gördüğümüz birçok eskiden çok daha değerli. Sneijder'i bu pozisyonda oynatmak için almadık elbet, belki uzun vadede daha farklı sonuçlar ortaya çıkacak ama kötü durumda yaptığı bu yeniliğin takımı özellikle de hücum anlamında yukarıya taşıdığını düşünüyorum. Orta sahanın en gerisinde oynayan isim Sneijder'di bugün ve takımın oyun kurması, olumlu pas atabilmek ve Selçuk İnan'u yükseltmek açısından çok değerli bir hamleydi.

Sneijder'in böylelikle oyun içerisinde daha çok kaldığını düşünüyorum, çok daha fazla topla haşır neşir oldu, bu da hücumda daha pozitif bir Galatasaray yarattı. Orta sahada veya hücumda top alan isimler geriye dönmek zorunda kaldıklarında döndükleri isim Sneijder'di ve böylelikle hücum tıkanmadı, daha düzenli bir yapı izlediğimizi düşünüyorum. Selçuk İnan'ın da pas istatistiği oldukça iyiydi ve Dzemaili'nin de yükselmesi durumunda bu orta saha yapısı Galatasaray açısından çok değerli.

Prandelli'yi eleştirdiğim diğer nokta, maç 2-0 gidiyorken Bruma'nın ortamı doğmuştu ama onu oyuna almadı. Bulduğu boşlukları iyi değerlendiremedi Galatasaray, hızlı çıktığında etkili olamadı. Sivasspor fazlasıyla risk almıştı ve oyun tempo kazandığında Bruma ile işi bitirebilirdi. Maç 2-1 olduğunda ise Hamit Altıntop'un oyuna girmesi oldukça değerliydi. Yekta Kurtuluş takım her hızlı hücuma çıktığında hücumda kaldı ve geri dönemedi. Yediğimiz kontralarda Sivasspor'un boşlukları bu kadar rahat bulması biraz da bu yüzden, Hamit Altıntop son 15 dakikada Galatasaray orta sahasına akıl katmıştır, keşke daha fazla oynayabilse. Fark yaratacağına inanıyorum.

Chedjou'nun yükseliğini konuşabiliriz ya da Olcan Adın faktörünü. Olcan Adın da fazlasıyla katkılı oldu, onun saha içerisinde gezgin yapısı Burak Yılmaz'ı da oldukça rahatlattı ve ayrıca Burak Yılmaz'ın sadece bir kez ofsayta düştüğünü görüyoruz, bu da önemli bir gelişme. Hücumda daha kontrollü olabilirsek ve biraz daha organizasyon kurabilirsek fark yaratıp, bu tip maçları kopartabileceğiz ama 3-5-2 ne kadar tutacak, bunu Prandelli'nin düşündüğünü ne kadar yapabileceği belirleyecek.

Maç içerisinde, Olcan Adın sol bek oynasa, Hamit Altıntop sağlıklı dönse ve Dzemaili'nin yerinde kullansak, Bruma'yı da Burak Yılmaz'ın yanına atsak diye düşündüm. Veysel Sarı'dan verim alamıyoruz, sol tarafta Hakan Balta'yı yazdığımızda da bu kanat bekli sistemde verimli olması imkansız, Cicinho ikinci yarıda otoban yaptı orayı, ayrıca hücum bakımından da fayda gösteremedi Hakan Balta. Yenilen golün başlangıcında yaptığı hata cabası. Olcan Adın'dan iyi bir sol bek yaratılabilirdi ama burada oynamak isteyeceğini hiç düşünmediğim gibi, Hamit Altıntop'un da sağlıklı kalmasının bir garantisi yok.

Pandev'in yokluğunu da sorgulamak lazım aslında, 18'de bile yoktu. Topu hücumda tutmak gerektiğimizde ve kapalı savunmalara karşı hızlı hücumlarda zorlandığımızda fazlasıyla iş yapabilecek bir isim ama hala hazır olmaması şaşırtıcı bir nokta. Dzemaili geldiğinin ertesi formayı kaptı ama Pandev'i hala doğru dürüst izleyemedik.

İşin özü, Galatasaray daha iyi olur, zaman vermek gerekiyor. Prandelli zaman verilmek için değen bir hoca, 3 haftada silip atmanın kimseye bir faydası yoktu. Lig yeni başladı, uzun ve bu sezonun yapısı da şampiyonluk puan barajının aşağısında kalacağını gösteriyor. Puan kayıpları sık yaşanacak..

2 yorum:

  1. Öncelikle passolig de mutlaka ısrar edilmeli asla vazgeçilmemeli.Passolig ile tribündeki kalitesiz bilinçsiz seyirci bitecek ve gerçek futbol seyircisi yavaş yavaş tribüne geri dönecek.
    Prandelli denemeye devam ederken Sivas forvetleri biraz becerikli olsa maç ilk yarı da biterdi. 2 farklı skora rağmen Telekom da Sivas karşısında bu kadar mahkum oynanınca anlıyoruz ki bu sezonda kayıp bir sezon olacak. Burak beyin belirttiği gibi Bruma ya göre son derece uygun geniş alanlı bir 2.yarı varken Bruma yı düşünmeyen, Pandev gibi kilit açacak bir klas futbolcuyu 18 e bile almayan Prandelii Aysal ile beraber giderse çok büyük bir kayıp olmayacak .

    YanıtlaSil
  2. Bu takım bu sistemle başarılı olacaksa olmasın abi bu takımın bir geleceği yok bana kalırsa bu galibiyet sadece değişimi geçiktirir bu sene diğer takımlar çok kötü olmadığı sürece bizim başarılı olma şansımız yok mide bulandırıcı bir futbol mantalitesiyle oynuyoruz ve bu zamanlada güzelleşmeyecek. Arsenal bu takıma 3-5 tane atmazsa kulübü kapısına kilit vursun.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir