10 Eylül 2014 Çarşamba

İzlanda 3-0 Türkiye, Ucuz Kurtulduk

 
Hakan Çalhanoğlu'nu yedek bırakabildiğimiz bir düzende, olağanüstü bir kadro derinliğine sahip olmalıyız. Klasik bir ifade belki ama Hakan Çalhanoğlu ve Arda Turan'ı 11'e yazar, onların etrafında bir sistem ve takım kurarsınız. Özel yetenek bu isimler. Hadi Arda Turan sakatlıktan çıktı, yine de 11'de. Hakan Çalhanoğlu'nun neden olmadığına yönelik bir soruya ise verecek cevabım yok.

Abdullah Avcı'yı Mehmet Ekici, Sercan Sararer ve Tunay Torun gibi isimlere verdiği şanslar yüzünden eleştiriyorduk. Aradan 1-2 yıl geçti ve Hakan Çalhanoğlu yedek kalabiliyor. Düzen mi değişti diyelim bu durumda?

Bu işin ortasını cidden tutturamıyoruz. Çok uç futbol tarzlarıyla yola devam ediyoruz ve şu an Fatih Terim'in yaratmak istediği düzeni de anlayabilmiş değilim ki Fatih Terim'i çok iyi tanıdığımı düşünen biriyimdir.

Garip bir düzen vardı bugün. Üçlü savunma, Gökhan Gönül ve Caner Erkin ileri çıkarılmış ama onların da önünde Olcan Adın ve Arda Turan var. Kağıt üzerinde baktığınızda kanat oyunu oynamanız beklenir ama kanat oyunu izleyemedim ben. Selçuk İnan ve Emre Belözoğlu'nun kullandığı her top başarısızdı, bir anlamda hücum organizasyonu sıfır kaldı.

Üçlü savunma oynamanız da savunmanızı daha güçlü kılmıyor. Orta sahada zaten bir direnç yok, o anlamda Mehmet Topal'ın orta sahada olmaması hissedildi. İzlanda da hücumun her şeklini izletti bizlere. Kanatlarda da etkiliydiler, uzun toplarla da iyi geldiler, oyunu rakip sahaya yıkıp pas oyununda da etkili oldular, şutlarıyla da can yaktılar. Değil 3-0, çok daha vahim bir skor izlemekte mümkündü.

İzlanda hafife mi alındı bilmiyorum, öyle bir hava hissettim ben. Farklı denemeler yapılacak bir maç değildi, alakasız bir sistemde de facia bir skorla karşılaşıldı. Burak Yılmaz'ı da hücumda tek bırakıp, ondan duvar olmasını beklemek diğer bir hata, bunu da ekleyelim. Ki o Fatih Terim'in Burak Yılmaz'ı Galatasaray'da nasıl kullandığı malum, neden burada böyle bir deneme?

Hak edilmiş bir skor, hak edilen bir mağlubiyet. Görüldi ki, İzlanda da Çek Cumhuriyeti de ilk 3 adına ağır adaylar. İlk 2'yi cepte görürken, play-off hesapları yapacak gibi görünüyoruz. Toparlanmanın yolu da Milli Takım'ın özüne dönmesinden geçiyor, yani kaos futbolu. Uygun bir formasyonla, yaratılacak kaos düzeni Milli Takım adına iddia yaratabilir, başka türlü bir futbol oynayamıyoruz, oynayamadık bugüne kadar.

3 yorum:

  1. Maçın ilk yarım saati tamamlandığında İzlanda yı yenemeyeceğimizi anladım. Şu gerçeği de kabul edelim. Türk futbolcusu dar alanda tempolu, sert, fiziğe dayalı hızlı , kollektif futbol oynayan rakipler karşısında başarılı olamıyor. Kesin puanla dönüleceği tahmin edilen İzlanda futbol olarak Türkiye yi adeta ezdi. Terim mağlubiyette önemli etken olarak gördüğü sert rüzgar olmasaydı, Ö.Toprak atılmasaydı bile sonuç değişmeyecekti.Şu veya bu futbolcu tercihi yapılsaydı sonuç kesinlikle farklı olmayacaktı. Türk futbolcusu yetenekli ama ne yazık ki Avrupalı futbolcu kadar çabuk ve tempolu değil.Zaten Hiddink de futbolumuzdaki en belirgin eksikliğin çabukluk olduğunu ifade etmişti. Rakip üç yüz bin nüfuslu İzlanda da olsa sorun aynen devam ediyor.

    YanıtlaSil
  2. bir teknik adamın burak yılmaz la başlamasını anlayamıyorum .milli takımda alternatifler var ve iyiler.1 kişi eksik oynuyoruz ve hücum planımız vasat oluyor burak tan dolayı.şu burakın küçük takım oyuncusu olduğunu terim hala görebilmiş değil.mustafa pektemek var cenk tosun var mesela.çok daha iyi ve sana set hücumunda alternatifler üretir.

    YanıtlaSil
  3. 2. Adsız; Pektemek ve C.Tosun'dan öte formda bir Mevlüt Erdinç gerçeği var. 4 maçta 3 golle oynuyor ve çok formda. Pektemek konusunda katılırım sana, çift santraforla da maça başlanabilir. Terim, Milli Takım'a geldiğinde ayağının tozuyla 4-4-2 oynatıyordu ve başarılıydı da. Bu neden devam etmedi, üçlü savunma aşkı doğdu bir anda ya da F.Terim kariyerinin hangi döneminde üçlü savunma oynattı ki şimdi başarı bekledi?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir