6 Ekim 2014 Pazartesi

Galatasaray Nostaljisi; Bal Yapmayan Arılar

Twitter'da Koçum Kosecki rumuzlu arkadaşım Bratu üzerinden "Aklıma Florin Bratu'nun 6 kez kaleciyle karşı karşıya kalıp altısını da kaçırdığı maç geldi bir anda. Bir çoğumuz için hayat özeti:(" yazdığı an kafamda nostalji dalgası esti bir anda ve bir anda Bratu, Fabio Pinto derken bir nostalji fırtınası yaratmak istedim. Blog adına en sevdiğim şeylerden biri de Galatasaray'ın yakın tarih nostaljisi, bizlerin tanık olduğu anlar.

Bratu, Petre ve Tamas öyle bir zamanda Galatasaray'a geldi ki, kimse anlamadı bu transferleri. Fatih Terim'in o dönem yaptığı transfer harekatlarından biriydi. O 1.5 sezonun her döneminde bir transfer furyası yaşandı ve hep farklı tarz transferlerle. Bir dönem çok para harcadı, yıldız isimler de aldı. Bir dönem daha çok para harcadı, en son ise biraz daha genç isimlere yöneldi, gelecek hayallerinin peşine düştü ama o 1.5 sezonun özeti başarısızlık ve eksi faturadır. Özhan Canaydın, o faturanın altından kalkamadı, yaşadık o dönemleri.

Bratu ilginç bir forvetti. Çok fazla pozisyona girip, kaleciyle karşı karşıya o kadar goller kaçırdı ki. Bratu denildiğinde kaçan gollerin akla gelmesi doğal. Yeni Adrian İlie hayalleriyle gelmişti belki ama o hayallerin çok ötesinde bir performansı vardı.

Hızlı bir adamdı aslında ama Hakan Şükür'lerin, Arif Erdem'lerin dönemine denk geldiğinden belki de kendini sivriltemedi de. Hatta bu isimlerin kendisine yeterince pas atmadığı eleştirileri bile vardı, yıllar içerisinde bu tip durumları fazlasıyla yaşayınca da o dönem bu eleştirilere hak verilebilir.

Daha vahimi de geçen yıllar içerisinde bu transferler üzerinden dönen yolsuzluk iddiaları ve başrol tabii ki Becali'nin. Romanya üzerinden her dönen transferde mutlaka Becali adı geçer ve o işin altından da garip şeyler dönebilir, alışık olmak lazım.

Bratu'yu iyi anma nedenim de bu isimlerin Galatasaray'a para kazandırarak gitmiş olmaları. Petre'yi tam hatırlamıyorum ama Tamas ve Bratu ayrılırken geldiklerinden daha fazlasını Galatasaray'a kazandırmışlardır. Bratu da Nantes'e satılmıştı, geçen sürede de orada tutunamadığı gibi, Nantes cephesinden "siz bu adamı bizlere farklı anlatmıştınız" gibisinden laflar gelmişti.


Fabio Pinto ise bir önceki sezonun transferi. Bu transfer daha büyük olaydı, Fabio Pinto geleceğin yıldız adayları arasında gösteriliyordu. Gelecek yıllarda Carrusca da bu uğurda transfer edilmiş ve başarısızlıkla sonuçlanan bir hareket olmuştu. Bu döneme de baktığımda durum değişmiyor aslında, genç yıldız adayları Türkiye'de olmuyor maalesef, gelişemiyorlar. Bu da farklı bir yazı konusu ama o yıllar ile bu yıllar arasında çok fark yok gibi.

Fabio Pinto öyle ya da böyle 1.5 sezon Galatasaray forması giymeyi başardı. Ona yönelik aklımda kalan üç tane maç var. Şampiyonlar Ligi'nde Lokomotiv Moskova maçında yaptığı orta ve Sarr'a attırdığı gol. İkincisi Altay deplasmanı. O maçı tribünden izlemiştim ve kendisine hayran kalmıştım. Diğeri ise 6-0 yenildiğimiz Fenerbahçe maçında attığı bir şut vardı, direği sıyıran. O gol olsa belki başka şeyler konuşurduk o gün ama olmamıştı. Bunun dışında pozitif anlamda aklımda kalan bir detay yok.

Onun da sürati ön plandaydı, Galatasaray formasıyla da 1.5 sezonda attığı 1 gol vardır sadece. Tam bir fiyasko transferdi demek mümkün, büyük hayal kırıklıkları arasında yerini aldı. Bir anlamda bal yapmayan arı deyiminin karşılığı.

2 yorum:

  1. ''Bratu, Petre ve Tamas öyle bir zamanda Galatasaray'a geldi ki, kimse anlamadı bu transferleri. ''

    bende zamanında anlamamıştım.bir romen furyası olduğu söyleniyordu o zamanlar.tabi o dönemlerde manager nedir bilmiyorduk fazla.
    şimdilerde biliyoruz neyin ne olduğunu.manager becali ile çalışıyordu galatasaray o dönemde.bunlar becali nin meyveleri:) idi.

    zamanında beşiktaşın manager mendes ile portekizli çöplüğüne dönmedi gibi birşeydi.

    galatasaraya iyi topçularda getirdi tabi becali.hakkını vermek lazım.

    YanıtlaSil
  2. O 6 tane kacirdigi hangi mac

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir