8 Kasım 2014 Cumartesi

Galatasaray'ın Bu Sezon Umut'u


Oynanan futbol iyi değil, bu kötü futbolun etkilerini Avrupa arenasında görüyoruz. Ligde de henüz rahat maçımız yok, Galatasaray'ın iki farklı kazanamadığını, herhangi bir maçın ardından da "şu maç ne güzel oynadık" diyemedi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 9 haftada alınan 19 puan hiç de kötü değil. Şampiyonluk mücadelesi puan puana devam ediyor.

Geçen sezon bu tip deplasmanlarda hücumun bitirici tarafı rol oynuyordu, çok kaçırıyorduk ve puan kaybediyorduk. Bu sezon ise bir şekilde kazanılıyor, Bursaspor, Kayseri Erciyesspor ve Karabükspor maçları gibi örnekler var. Yine kaçıyor, özellikle Karabükspor maçının ilk yarısında kaçan golleri arar noktaya gelebilirdik ama Prandelli'nin Umut Bulut'u var, onu iki maçtır ipten alan.

Geçtiğimiz sezona göre diğer bir değişken Umut Bulut oldu. Bu kadar formda değildi. Yine sonradan oyuna dahil oluyordu ama etki göstermiyordu, bu sezon ise etki ediyor. Takıma kattığı dinamizm ve enerji hücumun yönünü bir anda değiştiriyor ama asıl olması gereken yer kulübe değil de ilk 11 sanki.

Görüntü net, tek forvet oynanacaksa eğer tercih Umut Bulut olmalı. Asıl tercih yapılması gereken iyi bir forvet hamlesi aslında ama mevcut şartlara göre konuşalım. Burak Yılmaz tek forvet olduğu sürece ona uygun oynamanız lazım, o da Burak Yılmaz'ı savunmanın arkasına sarkıtmakta yatıyor. Böyle bir oyun tarzında hücum organizasyonu beklemek oldukça yanlış ve Burak Yılmaz'ın girdiği pozisyonlarda da bitiremediğini görüyoruz. Hücumda top tutamamak, hava topları hakimiyetsizliği de işin diğer noktası. Hücumda kalamıyor Galatasaray.

Burak Yılmaz çift forvet oynadığında etkili ve Galatasaray'ın da olması gereken bu aslında. İdeal bir 4-4-2 takımı var karşımızda, Prandelli de son maçlarda kalabalık orta sahayı tercih ediyor ama çift forveti henüz denemedi. Orta saha baklava şeklinde de dizilebilir, Sneijder biraz daha sol kanata yakın ama serbest bir role bürünebilir. Yapılması gereken hamle bu ama Prandelli'nin Umut Bulut'u hamle oyuncusu olarak kullandığını görüyoruz.

Kalabalık bir orta saha var. Sneijder, Selçuk İnan, Dzemaili, Melo ve Hamit Altıntop bir arada oynuyor. Melo'nun işini yaptığını düşünüyorum, geriyi iyi süpürüyor. Hamit Altıntop henüz o etkiyi veremedi, Selçuk İnan ise hayal kırıklığı ama Dzemaili bu maç toparladı. 2-1'den sonra takımı hücumda tutan, dikine çıkışlarıyla o oldu. Genel bir kanı da bu orta saha agresifliğini arttırdığında Galatasaray'ın da hareketlendiğini, rakibi ısırdığını görüyoruz ama kopuk kopuk oluyor bu. 1-0'ı bulduk, ilk yarıda pozisyonlar da geldi ama ikinci yarıda takım 1-1'e kadar durdu, geri yaslandı ve oldukça yavaşladı. Bu etkiden kurtulmak, agresifliği maçın her anında göstermek gerekiyor.

Prandelli'nin hamle yapma konusunda noksanlığı bu maçta da göze çarptı. 3. değişikliği yine yapmadık, Umut Bulut'u oyuna sokması Prandelli'nin tek hamlesi. Yekta Kurtuluş'u 88. dakikada oyuna sürdü, Dortmund maçında da ilk değişikliği 82. dakikada gelmişti. Ayrıca Dortmund maçında kurtarıcı misali oyuna sürdüğü Yasin Öztekin'i bu maçta 18'e dahi almadığını gördük, o maç sonunda da dediğim gibi.

Savunma ve orta saha kurgusu oturuyor, Galatasaray'ın işin hücum kısmında bir hamle yapması gerek. O da mevcut şartlarda Umut Bulut'un oynaması gibi görünüyor.

1 yorum:

  1. Burak Yılmaz beğenmem.Üst üste iki yıl gol kralı olmasına rağmen onu hiç bir zaman G.Saray a yakıştıramadım. Acaba çok mu ön yargılıyım diye Karabük maçında özellikle Burak Yılmaz a dikkat ettim.Çünkü Bazı değer verdiğim yorumcular Burak hakkında benden çok farklı düşünüyorlardı. Karabük maçından sonra şuna kesin olarak inanıyorum ki, G.Saray ın gol kısırlığı çekmesinin temel sebebi gol umudunun Burak Yılmaz olması ve onda ısrar edilmesidir. Burak ın bugüne kadar atmış olduğu goller kimseyi yanıltmasın. G.Saray da sürekli forma giyen standart bir golcünün sezon ortalaması zaten 15 golden aşağı değildir. Sadece Karabük maçında G.Saray ın santforu F.Bahçeli Sow veya Beşiktaş lı Dem Ba olsaydı maç 5-1 G.Saray lehine biterdi.Yanılmıyorsam Burak yaklaşık 10 yıldır Türkiye liginde oynuyor.Hem de en üst sıra takımlarda. Öylesine saç baş yolduracak goller kaçırıp , öylesine basit pas hataları yapıyorki insanı tv başında isyan ettiriyor.Bütün bu saçmalıklarının yanında bir türlü öğrenemediği ofsayt ve rakibine yaptığı amatörce bariz faüllerde cabası. Tüm bunlara karşın M.Demirkol ,Mustafa Deniz li gibi yorumcula rda onun sürekli arayış içinde olduğunu, bunun oyuna pozitif katkı sağladığını, Avrupa çapında çok iyi bir golcü olduğunu öne sürmelerinden sonra hayretler içinde kalıyorum. G.Saray ın kesin olarak dengeli oynayan, oynatan top saklayan, ayağına hakim, takımın ileri çıkmasını sağlayacak iyi bir golciye ihtiyacı var. Arzuladığım Nonda klasında, H.Şükür enerjisinde bir golcü. Burak da ne yazık ki bu ikilinin özelliklerinden hiç bİr şey yok.Olmadığı içinde G.Sray da hücum sorunu devam ediyor:

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir