30 Kasım 2014 Pazar

Taffarel Hocam


Tipik Prandelli maçıydı, bununla başlamak lazım. Prandelli şu an takımın başında olsa yine bu futbol ve skoru görmek mümkün. Geçtiğimiz haftalarda da, Kasımpaşa ve Karabükspor maçlarına benzer bir maç, benzer bir galibiyet oldu. Taffarel de dedi zaten, Prandelli'nin 11'ini çıkardım diye ama bu maçta iyi futbol beklemek büyük hayalcilik olacaktı.

Anderlecht maçı bana göre büyük bir yıkım. Avrupa'ya havlu atmak bir yana, berabere kaldığımız Anderlecht maçı da dahil olmak üzere bütün maçlarda ezildik. Çarşamba maç yapıp, cumartesi akşamı lig maçına bu ruh haliyle de çıkınca iyi futbol bekleyemezsiniz. Prandelli'lik bir durum da değil bu. 

Önemli olan 3 puandı, kötü futbola rağmen bu kazanıldı. Yeni bir teknik adam geliyor, o gelirken kayıp yaşamamak, Gaziantep gibi önemli bir deplasmandan 3 puan çıkarmak çok değerli. Şimdi önümüzde bir hafta ve bu hafta içerisinde bazı isimleri görmek açısından değerli Eskişehirspor maçı var. Türkiye Kupası'nın bu güzelliği olacak Galatasaray'a. Görmek istediği ama ligde riske atamayacağı bazı isimleri Hamza Hamzaoğlu bu fırsatla görmüş olacak.

Gaziantepspor maçına dönecek olursak, kötü oynayan bir Galatasaray olduğunu zaten söyledik. Galatasaray'ın şansı, Muhammet Demir gibi hücum ayaklarının Gaziantepspor'da olmamasıydı. Son vuruş sorunu yaşadılar, Muslera'ya takıldılar. Muslera'nın da kendini törpülediği maç olmuştur umarım, formsuz Muslera bugün kurtarıcıydı.

Tempolu bir maç olmasını bekliyorduk ama beklediğim tempoyu göremedim. Tempo yapan, hızlı oynayan takımların Galatasaray'a karşı sorun çıkardığını hep söyledik, Gaziantepspor bunu yapamadı ama tempoyu belirleyen tarafın da Galatasaray olduğunu söylemek mümkün değil. Galatasaray'ın hücumları bir kaos, organizasyondan uzak. Burak Yılmaz'ı savunmanın arkasına kaçırmayı düşünen bir yapı var, zaten Burak Yılmaz'ın da bu sezon denediği tek şey bu. Bu yüzden de kaos ortamında, Umut Bulut oyuna girdiğinde Galatasaray hücumda varım diyor, çünkü oraları karıştıran adam Umut Bulut. Attığımız gole bakabilirsiniz. Karcemaskas'ın hatası var ama Umut Bulut'un da onu bozması çok mühim.

Galatasaray çift forvet oynamalı ve bununla birlikte Sneijder'i de taşıyacak sistemi yaratmalı. Bunun nasıl olacağı teknik direktörün bileceği iş ama tek santrafor Burak Yılmaz üzerinden çark dönmüyor. Burada Umut Bulut'u kanada atmakta çare olabilir, içe kat etmesinden, enerjisinden faydalanmak mümkün ama yanlış olan Umut Bulut'u sadece bir hamle oyuncusu olarak görmek. Tek santraforlu düzene daha uygun olduğunu hep söyledim ama diğer bir sorun da, Sneijder'in ince gördüğü paslarda Galatasaray forvetinin uyumsuz kalması, o inceliği gösterememesi. 

Bu konuda da Beşiktaş'tan örnek verilebilir, yıldız oyuncuyu taşıyacak düzenleri var. Sosa da bu açıdan son haftalarda oynamaya, kendinden söz ettirmeye başladı ama en önemlisi Demba Ba gibi bir forvetle ince işleri yapabilmeleri. Sneijder'in önünde Demba Ba gibi bir isim olsa farklı konumda olur, farklı şeyler konuşurduk. 

Bu yüzden de maddi imkanları da göz önüne alarak, devre arasında sadece yarım sezonluk düşünülecek bir Gekas bile şu takımı şampiyonluğa taşır, bu kadar netim. Yaşa, konuma aldanmadan, Mustafa Denizli'nin şampiyonluğa giderken Yusuf Şimşek ve Ernst gibi iki dokunuşu neler yarattı görmüştük. Aynı durum söz konusu.

Tarık Çamdal'a da bir artı atmamız lazım. Bonservisi üzerinden yanlış eleştiriler aldığını düşünüyorum ama şu koşmayan Galatasaray'ın en çok koşan isimlerinden biri olduğunu ben değil, istatistikler söylüyor. Sol bek oynamasına rağmen, hücuma çıktığı her pozisyonda faul aldırabilen bir isim. Çok hareketli, mücadele ediyor. Belki biraz kontrolsüz ama genç ve şu an Galatasaray'ın mevcut beklerine göre daha bek gibi bek. Üzerine gidilmeli, tutulması gereken bir isim. Zaten bir adım daha ileriye gitmesi durumunda farklı şeyler konuşacağız. O ileri adımı da asist özelliğini geliştirmesi.

Hamza Hamzaoğlu'nun işi zor. Elinde birçok formsuz isim var ama bir yandan da şampiyonluk hedefi devam ediyor. Yani mücadele içerisinden bu arayışları yapmak zorunda. Umarım başarılı olur..

1 yorum:

  1. adil olsun yeter. ancak o zaman üstündeki ft imajını ve yabancı futbolcu düşmanlığını atar.
    eğer lokal ve çapsız olarak anılmak istemiyorsa pasaporta ve milliyete değil ehliyete bakar. Elinde bugün Van Gall'i, Mourinho'yu bile kıskandıracak fit ve istekli bir Dünya yıldızı var. bunu kullanacak onu mutlu edecek en iyi sistemi bulmalı. Snayder daha 30 yaşında ve burada mutlu. Eşi mutlu. Bu takımın lideri, kaptanı ve devamlı oyuncusu olması şart.
    Selçuk'un bu orta saha kurgusu içinde var olması imkansız. Hatta daha ileri gidiyorum, snayder ve selçuğun aynı anda olması bence imkansız. Orta sahaya melonun yanına takım presine katkı yapacak,gerçek anlamda genç, savaşçı, presçi, çabuk, atletik, top çalan bir orta saha alınması lazım. Kadro içinde bu role soyunacak oyuncu ne selçuk, ne beli dönmeyen ağır vasıta hamit ne de ağır dzemaili. artık bu oyuncuların dünya futbolunda yeri yok. veli, atiba, ozan tufan, alper potuk gibi çabuk, atletik, savaşçı orta sahalar iş yapıyor. yerli bulamıyorsan 3-4 milyon €'y fransa liginde zibil gibi var. al birini getir.
    işte o zaman ortada melo ile birlikte takımın pres yükünü çekeler. ileride umut ve burak birlikte oynarsa da yine atletik önde basan ve burağın ihityacı olan boş alanları yaratabilecek bir takım oluruz. bruma, olcan gibi hamle oyuncuları da var, oyunu soğutacak adamlar da.

    şu bir gerçek artık dünyada takım halinde ileri geri ve yana hareket edebilecen kompak, atletik, genç, çok koşan aynı zamanda asgari top tekniğine ve oyun ve pozizsyon bilgisine sahip oyuncular makbul. Galatasaray'ın elinde atletik oyuncular var, pozsiyon bilgisine sahip oyuncular var, genç var, ama birden fazla özelliği bir arada barındıran çok az oyuncu var. takım olarak birlikte oynamayı, hareket etmeyi, taktiksel disiplini, pozisyon almayı öğrenip birbirlerinin eksiklikleri kapatmalılar. bu tabiki hemen olmaz. ama futbolda ve hayatta moral çok önemli. morallerin düzelmesi, kafaların artık havaya kalkması ve ileriye bakması şart. o zaman bu yıl için umutlananbiliriz. Hamza Hamzaoğlu'nun Bjk maçına kadar 4-5 maçı var. o zamana kadar takımla birikte idman ve maç yapmak için 1,5 yı olacak. bu süreyi takımda kaybolan takımdaşlığı, arkadaşlığı, birlikteliği, kardeşliği yeniden inşa etmek için kullanmalı. oyunculara bu kadronun oynayabileceği en iyi taktiği bulup ezberletmeli. onları inandırmalı ve ikna etmeli. her biri ile tek tek görüşmeli dinlemeli ve vakit ayırmalı. yaratılan bu suni yerli yabancı savaşını kesin olarak çözmeli. ve en önemlisi adil olmalı ve bunu takıma hissettirmeliç şu an herşey çok hassas. en ufak bir hatada bütün güvenini kaybeder. ve daha başlamadan Galatasaray kariyeri biter. Dünya kupasında o sözlerini talihsizlik olarak düşünmek istiyorum. Acaba gerçekten içinden böyle şeyler geçiriyor mu? bunu göreceğiz. Umarım böyle yanlış düşünceleri yoktur. Tekrar ediyorum ehliyetin millyeti yoktur. Kim iyiyse, formdaysa, taktik disipline, pozisyon gereklerine sadıksa ve takımı için canını diline takıyorsa o oynar ve oynamalı.
    Selçuk ve hamit'in hem şu anki form düzeyleri hem de futbolcu tipi ve tarzı ile artık bırakın Galatasaray'ı modern futbolda yeri yok bence. Selçuk'un verimli olması için etrafında 3 tane Veli Kavlak ileride de 2 tane Elmander lazım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir