13 Aralık 2014 Cumartesi

4 Maç 12 Gol, Hamza Hamzaoğlu Dönemi

 
Prandelli döneminde 16 maçta atılan 15 gol, Hamza Hamzaoğlu döneminde ise 4 maçta atılan 12 gol. Başka bir istatistiğe gerek yok sanırım. Bu istatistikte önemli nokta ise atılan golden ziyade, Galatasaray'ın yükselen hücum kalitesi, oyun iştahı, maç 3-0'a geldiğinde 4'ü 5'i bulmak adına gösterdiği çaba. Yaşanan değişim çok büyük, bu değişimi yaratan ise Hamza Hamzaoğlu.

Değişimin sırrı ise özgüven. Muslera dahi Prandelli dönemine göre özgüvenini kazanmış durumda. Birkaç hafta önce sürekli eleştirdiğimiz Burak Yılmaz'dan Selçuk İnan'a kadar uzanan tüm isimler de inanılmaz toparlamış, kalitelerini ortaya koyuyorlar. Üstelik bu değişim sadece 2 haftada başarıldı. Galatasaray'ın kaliteli oyunculardan kurulu olduğunu hep söyledik, önemli olan takımı tanımak, futbolculara güvenmek, formayı giymesi gereken isimlere giydirmek.

Denklem basit. Burak Yılmaz'ın tek forvet oynadığında başarısız olduğunu yıllardır söylüyoruz, geçen haftaların konusu değil bu. Konyaspor karşısında da gördük, Umut Bulut oyundan çıktığında Burak Yılmaz'ın etkisi müthiş derecede düştü. Tek forvet oynayan Burak Yılmaz'la, biraz daha serbest 2. forvet gibi oynayan Burak Yılmaz arasında büyük farklar var. Burak Yılmaz'ın daha serbest oynaması hem hücum kalitesini, hem de Burak Yılmaz'ın gol özelliğini beraberinde getirdi.

Fatih Terim'in 4-4-2'sine de benziyor aslında. Solda Emre Çolak, sağda Engin Baytar (orta saha özellikli kanatlar), en önde Elmander, arkasında da daha serbest rolde Necati Ateş. Hamza Hamzaoğlu ise 4-2-3-1 gibi düşünüyor, oyunu daha önde oynuyor ama Sneijder solda, Emre Çolak sağda (orta saha özellikli kanatlar) önde Umut Bulut (duvar ve ön alanda baskı), Burak Yılmaz ise daha serbest rolde. Hamza Hamzaoğlu'nun takımı daha önde oynatmasının nedeni ise Eboue ve Riera gibi beklerinin olmaması. O döneme göre bek konusunda büyük farklar var ama sistem çok benziyor.
 
Formayı adaletli dağıttığın sürece gerisi geliyor. Emre Çolak en büyük örnek. Prandelli dönemi U21'in değişmezi, Türkiye B Milli Takım'ının yıldızı bu adam Hamza Hoca geldiğinden bu yana 11'de şans buluyor ve daha kötü maçı olmadı. Bugün de attığı golle kendi yeteneğini yeniden hatırladı diyebilirim. Terim döneminde 11'e yerleştiği dönemde de sol ayağıyla attığı böylesine güzel goller vardı, uzun zaman sonra yine attı, bundan sonra da atar. O özgüveni yakaladı bir kere.

 
Konyaspor deplasmanı kağıt üzerinde zor gördüğümüz bir deplasmandı. Aykut Kocaman ile birlikte  özellikle iç sahada çok iyi takım olmuşlardı ve kimsenin yaşayamadığı bir iç saha desteğine de sahipler ama bugün erken dağıldılar. Geçtiğimiz maçlara oranla çok daha fazla şut atmadı Galatasaray ama girdiği her pozisyonu hemen hemen bitirdi. Hücum kalitesi bir anlamda ön plana çıkıyor. Umut Bulut'un arkasında çok iyi bir hücum üçlüsü var.

Selçuk İnan'ın da savunmayı organize etmesi önemli. Hücuma çok destek vermemiş, dikine çıkmamış olabilir ama daha fazla geride kalarak, mücadelesiyle de işin savunma konusunda bugün en iyisiydi. Onun da yükselişi en az Burak Yılmaz kadar.

Takım iyiye gidiyor, özgüven aşırı derecede yükselmiş, hücum kalitesi bir o kadar fazla, şampiyonluk adına güçlü mesajlar veriliyor. Hamza Hamzaoğlu ile yakalanan bu özgüvenin devamı dileğiyle..

4 yorum:

  1. Çok güzel özetlemişsizin olayı bir ekleme yapıcam bugün için biraz negatif ama Melo ve Semih'in sezon başından beri yaptıkları tekşey Bruma ve Koray'ın haksız yere önünü kapatmak. Bugün Selçuk için toparlandı diyebiliyorsak Semih'in de bir düşünmesi lazım artık durumu Melo da o eski farkını yaratmıyor bugün bir pozisyondada ciddi fırça yedi Hamza hocadan umarım onlarda toparlarla yoksa suyun önünü tıkamaktan başka birşey yaptıkları yok şu an.

    YanıtlaSil
  2. açıkcası beni en çok şaşırtan burak yılmaz daki değişim oldu.oyun anlamında.daha fazla gezen bir oyuncuya dönüştü.sahanın her yerinde kendini gösteriyor.pas alışverişi yapıyor.

    YanıtlaSil
  3. 2011-2012 de sol bek hakan baltaydı hafız.riera genelde emre çolak la değişmeli oynuyordu açık pozisyonunda.şu tarık yerine şeneri alaydık iyiydi.şu transferleri kim yapıyor merak ediyorum.2011-2012 sezonundan sonra o kadar gereksiz fazla transfer yapıldı ki.o paralarla harika bir takım yaratılabilirdi.yabancı sınırlaması varsa ilk hedef yetenekli gurbetçi oyuncular olmalıydı.

    sneijder biraz daha form tutarsa bu takımı kimse tutamaz hafız.şu nada ilk 11 de gördüğüm tek eksik sağbek pozisyonu.bide umut burak ın alternatifi yok kadroda.yanlış kadro mühendisliği.

    YanıtlaSil
  4. Ben de biliyorum o sezon Hakan Balta'nın sol bek olduğunu. O sezon sadece Kayserispor maçında Amrabat'a karşı sol bek oynadı ☺

    Benim anlatmak istediğim o yapı ile alakali, sezon değil. Riera sol bek olarak daha verimli oldu bir sonraki sezon. O katkı anlamında söyledim.

    Şener ise Şenol Güneş'in elinde parladı. Volkan Sen, Serdar Aziz gibi. Tarık onun elinde olsa belki o da seviyeyi yükseltirdi. Çamdal için beklemek lazim

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir