26 Ocak 2015 Pazartesi

Jose Mourinho 52 Yaşında, "The Specieal One"


Seven var, sevmeyen var, hatta öyle ki seven aşırı seviyor, sevmeyen nefret ediyor. Sevgi anlamında ortası olmayan bir futbol insanı. Benim için ise büyük bir idol, sadece futbol anlamında da değil, hayat görüşü olarak.

Efsane 52 yaşına girdi. Bu yaşa kadar yakaladığı başarılar yukarıda. Porto, Inter, Real Madrid ve 2 dönem olmak üzere Chelsea. Bundan sonrasını da düşünerek, bu başarıların yanına farklı başarıları da eklemek mümkün olacak. Teknik direktör için 52 yaş çok genç, Mourinho ise o kadar uzun zamandır hayatımızda ki.

Mourinho'nun çalıştırdığı her takıma büyük sempati duydum, hala da duyarım ama Inter'in yeri bende de bir başka, Mourinho'ya sorduğumuzda onun için de bir başkadır. Birbirine bu kadar yakışan iki farklı karakterdi, henüz 2. sezonunda öyle bir başarı geldi ki Inter adına misyon çok kısa bir zamanda tamamlandı.

Porto'da yaptığı işi ise herhangi bir teknik direktör yapabilir gibi gelmiyor. Önce Uefa Kupası, bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu. Double yapmanın böylesi, üstelik teknik direktörlüğe ilk adım atılan yıllarda.

Real Madrid farklı bir konumda, farklı kuralları olan, farklı yönetilen bir takım. Mourinho isminin de ön plana geçmesini istemediler, istikrarlı başarı bu yüzden gelmedi ama belki Barcelona'ya karşı oynadığı maçlarda değil ama lig mücadelesinde bu hakimiyeti yıkıp lig şampiyonu olması da en kötü döneminde bile istenilen başarıyı yakalayabildiğinin kanıtı.

Chelsea ise onunla özdeşleşen kulüp. Abramoviç'in futbol dünyasında nam saldığı dönem Mourinho ile birlikte gerçekleşmiştir. Büyük transferlerin, paraların takımı olmuştur Chelsea ama Mourinho'dan sonra bir futbol düzeni oturmuş ve yıllar sonra gelen Premier Lig şampiyonlukları gelmiştir. Şampiyonlar Ligi'nde ise yarı finalde Liverpool'a elendikleri maçı hatırladım da. Mourinho'nun o dönemini kapatan maç oldu belki de ama 2. Chelsea dönemi de gayet sağlam bir şekilde yükseliyor.

Henüz yaş 52, teknik direktörlük anlamında genç bir yaş. Sevmeyebilirsiniz ama takdir etmek zorundasınız. Bu adam başka..

2 yorum:

  1. 3 İspanya Ligi şampiyonluğu ve 3 Copa Del Rey şampiyonluğu sayıları yanlış. 1'er tane olacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Barcelona'da yardimci hocalık dönemi dahil.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir