21 Şubat 2015 Cumartesi

Viraj Kritik, Galatasaray Savunması İse?


Rakip, şartlar, Melo'nun yokluğu derken fazlasıyla zorlanacağımızı düşündüğüm ama genelinde görece kolay alınan bir galibiyet. Sivasspor deplasmanında gelen üç puanın şampiyonluk yolunda çok değerlini olduğunu herkes söyler ama oynadığımız maçlarda, rakip kim olursa olsun, iyi olduğumuz dönemleri göz önüne alırsak rahat bitiremiyoruz o maçı. Balıkesirspor maçının 3-0'dan sonra oluşan görüntüsü ya da bu maçta 1-0 gidiyorken maç kaçan goller, 3-1'e geldiğinde maç o skoru koruyamamak, son 5 dakikada da olsa yine acaba mı sorularını sormak.

Ligin ilk yarısının aksine Hamza Hoca yeni bir düzen oturttu, bunun üzerine gidiyor. Burak Yılmaz önde tek forvet ama algısı değişti, sadece rakip savunma arkasına koşu yapmaktan öte, tüm pas organizasyonlarının içinde. Sneijder forvetin arkasına geçti, kanatlarda da Bruma ve Yasin Öztekin. En önemlisi ise sol bek için Olcan Adın kazanımı, bu da değerli bir hamle olduğu gibi hücumda da artı bir yabancı anlamına geliyor. Bu yeni düzende de Galatasaray hücumu daha verimli, ligin ilk yarısının aksine hücumun tıkandığı bazı dönemler olmuyor, Galatasaray hep aktif ama savunmada yaşanan o hatalar, takımın da en rahat giden anda vitesi anlamsız yere düşürmesi daha rahat, daha farklı alınması gereken galibiyetlerin önünde engel.

Sergen Yalçın'ın Batuhan Karadeniz'i erken oyuna alması ekmeğimize yağ sürdü aslında. Bir anda formasyonu değiştirdi, o da 1-1'in bu değişikliğin hemen ardından geleceğini düşünemedi. Orta sahada bir eksilen Sivasspor da  1-1'den ilk yarı bitene kadar Galatasaray'ın o kroki halinden yararlanamadı. İkinci yarıda da kafa olarak toparlamış Galatasaray'ın kurduğu orta saha üstünlüğü rahatlıkla 3-1'i buldurdu, görece kolay bir maç izlememizi sağladı.

Melo'nun alternatifsiz olduğunu düşünüyorum. 1-1'den sonra ilk yarı bitene kadar, 3-2'den sonra maç bitene kadar Melo'yu aradık, bu iyi aslında, iş genele yayılmadı, Galatasaray orta sahası beklenen sıkıntıyı yaşamadı. Bunda da Hamit Altıntop'un mükemmel oyunu etken, fazlasıyla iyi oynadı, mücadele anlamında tabii ki kimse bir Melo değil ama Hamit Altıntop'un oyun aklı çok fayda sağladı. Selçuk İnan'la birlikte orta saha üstünlüğünü hemen hemen maç boyunca ellerinde tuttular.

Olcan Adın'ın da altını çizelim. Savunma sorunu olduğu doğrudur, bu yaştan sonra da ne kadar düzeltir bilinmez ama hücum bek anlamında Hakan Ünsal'dan bu yana, böylesine bindirebilen ve hemen hemen her bindirmesinde etki yaratabilen bir sol bekimiz olmadığını söylersem abartmış olmam. Savunmada hatalar yaptı, çok zorlamamış görünmesine rağmen İbrahim Akın'ın tekniği Olcan Adın'ı bazen ters duruma düşürdü ama hücum anlamında Olcan Adın'ın verimi çok fazlaydı. 

Ayrıca Galatasaray şampiyonluk yarışında Burak Yılmaz olduğu sürece var. 1 gol 1 asist. Onu sadece attığı gollerle değerlendirmek en büyük yanlış. Bugün de farkını ortaya koyduğu gibi, son 10 dakikada Umut Bulut oyuna girdiğinde Galatasaray hücumunun yitirdiği aklı da gördük. Alternatifi olmayan bir diğer isim de o.

Bunun dışında söylenecek çok şey yok. Dediğim gibi, savunmanın anlık hataları büyük sorun. Chedjou & Koray Günter uyumu hala oturmadı. Pozisyon hatalarından geliyor goller, bire bir, mücadele anlamında sorun yok. Sivasspor'un ilk golünde faul inanılmaz büyük bir hata, alakası yok ama Sivasspor o duran topun başına geldiğinde gol olacağını anladım. Herkes alakasız bir şekilde, alakasız yerlerde duruyor. İkinci gol aynı şekilde, pas ve İnrahim Akın'ın savunma arkasına o sarkışı muazzam ama hiç mi takip yok, onu akıl edebilecek bir isim? Sivasspor inanılmaz oynadı, çok pozisyon kaçırdı diyemiyoruz maç boyunca ama iki gol buldular, başka takımlar da buluyor. Balıkesirspor bile 10 kişiyken buluyor.

Eleştiriyoruz belki ama Semih Kaya'nın dönüşü olumlu olacak. Sabri Sarıoğlu'nun dönmesinin olumlu olduğu gibi, sağ bek nefes aldı. Galatasaray ise bu üç puanla birlikte şampiyonluk yolunda önemli bir virajı daha geçti. Eskişehir, Sivas deplasmanları bize hep ters gelmiştir, bu döngüyü kırmak önemli..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir