25 Mart 2015 Çarşamba

SC Nostalji #10; Shabani Nonda


20 numaralar son günlerde moda. Bu yüzden de nostalji kuşağında efsane 20'yi anmanın vaktidir dedim. Milan Baros, Elmander, Drogba gibi Galatasaray forması altında efsane olmuş forvetler var son yıllarda. Transfer olduğu sezonun yıldızı ise Lincoln'dü belki ama o sezon asıl iz bırakan yabancı transferi Shabani Nonda olmuştu.

Daha üst noktada olması beklenen bir isimdi aslında, geldiği noktadan çok daha zirve seviyeye çıkabilirdi ama yaşadığı çok büyük sakatlıklar vardır, onu futboldan neredeyse bir sene uzak tutan. Monaco günleri efsane olmaya yaklaştığı zamanlardır, 2000-2001 sezonunda Galatasaray'ın Monaco ile Şampiyonlar Ligi mücadelesinde de Monaco forması giyiyordu. Topla dönüşleri vardır, hiç unutmam. Sırtı dönük topu aldığında topla mükemmel dönüyordu ve o hareketini de faul haricinde durdurmanın pek bir imkanı olmuyordu.

Monaco'da da 5 sezon oynadıktan sonra Roma'ya transfer oldu ama o bahsettiğim sakatlıklar Nonda'nın belki de en iyi döneminde onu çok geriye attı. Blackburn Rovers'e kiralık olarak gönderildi, orada yeniden geliyorum mesajını da verdi ama Roma kendisiyle devam etmedi, 2007-2008 sezonunda da Galatasaray'a transferi gerçekleşti. Transferin son günüydü diye hatırlıyorum. O son günler Hakan Balta da Galatasaray'a gelmişti.

O şampiyonluğun da yıldız isimlerinden biridir. Kalli'nin Lincoln'le çok yıldızı barışmamıştı, Linderoth'u da neredeyse hiç kullanamadık, kimi sakatlık kimi hastalık diyor ama o da birşeylerin kurbanı oldu. Bouzid vardı, Galatasaray tarihinin en anlamsız stoperlerinden biri. Carrusca takımdaydı, hiç unutmam. Song'la devam ediyorduk, o da ligin ikinci yarısında Emre Güngör'e kaptırdı yerini. Ligin ikinci yarısında Barusso geldi, 1-2 maç oynadı sadece derken düşünüyorum da o sezon fayda sağladığımız, istikrar yakalayan tek yabancı oyuncumuz Shabani Nonda olmuş. Bu çok hatırlanmaz mesela ama önemli bir detaydır.

Bir sonraki sezon ise Nonda alternatif konumuna düştü, ilk etapta şaşırmıştım. Böyle istikrarlı bir golcü neden alternatif olsun diye ama Milan Baros öyle bir etki yaptı ki kimse ses çıkaramadı. Baros ve arkasında Nonda ile Galatasaray forvet hattı güven veriyordu. Belki o sezon istenilen gibi gitmedi ama bu ikili adına kötü geçen bir sezon diyemem. Zaten Nonda da sözleşme yenilemişti o sezon, Galatasaray kendisinden son derece memnundu.

Ondan sonraki sezon işler karıştı. Baros yaşadığı sakatlığın ardından o sezon iptal oldu. Nonda iyi başlamıştı aslında, sonradan oyuna dahil olduğu her maç gol atıyordu. Kasımpaşa deplasmanı vardır, maçı kurtaran isimdi. Baros'un sakatlığının ardından Nonda 11'de beklentiyi karşılayamadı, o sezonun ilk yarısını Kewell forvet olarak geçirdi ve ligin en iyi futbolcusu konumdaydı ama o da sakatlık kurbanı oldu. Sonra Nonda döndü, forma giydi derken Jo transfer edildi, Giovani Dos Santos geldi ve anlam veremediğim şekilde Nonda'nın sözleşmesi fesh edildi. O sezon Avrupa Ligi'nde forvetsiz devam etmeyi göze aldı Galatasaray, Jo'yu kullanamıyordu çünkü.

Tüm bunlar olduğunda Nonda 33 yaşındaydı ve Galatasaray'dan sonra da hiçbir takımın formasını giymedi. Galatasaray son kulübü oldu. Futbolu bıraktı, öyle böyle oldu gibisinden bir açıklama da duymadım hiç, o günden bu yana Nonda'nın tek fotoğrafını dahi görmedim. Şu an ne yapar, nerdedir, futbolun içinde midir onu da bilmem ama Galatasaray'ın iz bırakan forvetlerinden biri olduğu da kesin. Forma giydiği 2.5 sezon boyunca hiç sorun çıkarmadan, hiçbir olaya karışmadan, sadece işine odaklanarak Galatasaray formasının hakkınmı sonuna kadar vermiştir.

4 yorum:

  1. Bazı futbolcular vardır kanınız kaynar özel bir şempati beslersiniz. Nonda benim çok sevdiğim özel bir futbolcuydu. Monaco nın en iyi olduğu dönemde 5 sezon forma giymesi Nonda nın kalitesinin göstergesidir. Futbolu gibi kişiliği karakteri de üst düzeydi.
    Attığı birbirinden mükemmel şık ve kritik golleri mütevazi sevinçle karşılar coşkusunu asla abartmazdı. Hiç bir rakip futbolcuyla tartışmaya girmez, hekemlere son derece saygılı davranır, sahada sadece işine bakar, kendisine avantaj sağlayacak futbol dışı hiçbir sahtekarlığı düşünmezdi. Tribüne de oynamadığından işin show kısmını ön planda tutan taraftarca savruk Baros,müzmin sakat Kewell kadar sevilmemesi doğaldır.
    Rıdvan Dilmen Nonda nın yıldızlaştığı her maç sonrası onu apayrı bir yere koyar ' sağlamsa santrfor olarak ilk yazılacak isim kesinlikle Nonda dır.' yorumunu yapardı.
    Nonda çoğu maçta oynamayıp, oynadığı maçlarda da fazla süre almamasına rağmen ilk yarı sonunda gönderilmesine Haldun Üstünel tarafından karar verildiğinde takımın en çok gol atan futbolcusuydu.Nonda futbolu bıraktıktan sonra Kenya nın başkenti Nairobi de açtığı otelinin başında hayatına devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolu da Galatasaray'da bırakmış oldu, ne yapıyor, ne ediyor onu merak ediyordum. Teşekkür ederim bilgi için :)

      Sil
  2. devre arasında gönderilmesi ve yerine alınan adamın 5 kuruşluk fayda etmemesi de beni çok üzmüştü çünkü çok maliyetsiz gelmiş büyük işler yapmıştı,belki takımda kalsa o seneki fb maçında dos santos yerine o net pozisyonda topu ağlara yollayacaktı

    YanıtlaSil
  3. İlk sezon iyiydi acncak ikinci sezonu kötü geçti diye hatırlıyorum. Bazen Skibbe iki forvet ile oynadığı maçlarda. Ümit Karan ve Nonda yı Baros u yanında kullanıyordu. Ancak ikisi acak 4 gole mi ne etki etmişti. Bundan sonrada çift forvete dönmedik diye hatırlıyorum.(Bülent Korkmaz dönemini bilmiyorum) Rijkaard ın ilk sezonunda ise ilk haftalarda takımın şahlanmasından da Nonda nasibini almıştı. Uefa kupasında ön eleme oynuyorduk. İlk maçta rakiplere 6 şar 6 şar attığımız için ikinci maçlara rotasyon ile çıkıyorduk. Nonda da bu maçlarda oynayıp affetmiyordu. Ancak devre arasının sonlarına doğru olan sakatlık adamı bitirdi.
    Şampiyonluk mu Uefa mı seçimini takım Şampiyonluktan seçti ve olan oldu

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir