6 Mart 2015 Cuma

Aurelien Chedjou & Bruno Alves


Bruno Alves'in geçtiğimiz sezona büyük bir düşüşte, Chedjou ise tam tersi çıkışta. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'nin kazandığı şampiyonlukta Bruno Alves'in büyük katkısı olmuştu, Chedjou ise önce uyum süreci, sonrasında sakatlık derken ancak sezonun son bölümünde farkını ortaya koymaya başladı ama bu sezona baktığımızda bu ikili arasında form anlamında fark mevcut.

Chedjou 19 maça çıkmış bu sezon, Bruno Alves ise 14. Galatasaray maçında yediği kırmızı kartın ardından yedek kaldığı bir dönem olmuştu, Egemen Korkmaz'ın dönüşüyle birlikte de vazgeçilmez olmaktan çıktı ama Chedjou'ya baktığımızda Galatasaray'ın vazgeçilmezi durumunda. 

Chedjou'nun maç başına 1.5 top kaptığını görüyoruz, Bruno Alves ise 0.8'lik bir ortalama yakalamış. Bruno Alves'in yaptığı 20 faul var, Chedjou ise 11 faulde. Bruno Alves'in üstünlük sağladığı tek konu ise hava topları, 2.7'lik bir ortalaması var, Chedjou ise 1.5 hava topu almış. Bruno Alves'in üstün yanı da fizik avantajı zaten, bu anlamda ayakları yere sağlam basan bir stoper ama dediğim gibi, geçtiğimiz sezona oranla bir düşüş içerisinde ve Fenerbahçe savunmasının yıldızı bana göre Egemen Korkmaz. Hatta ülkemizdeki en iyi yerli stoper de demek mümkün.

Chedjou'nun ekstrası attığı goller. 4 golü var bu sezon. Fenerbahçe'de Emenike'nin de 4 gol attığını görüyoruz mesela, Bruno Alves'in ise golü yok. Geçtiğimiz sezon duran toplarda ileri çıkıp attığı goller vardı, bu sezon Egemen Korkmaz'ın golü var ama Bruno Alves'in yok. Bu anlamda Chedjou'nun gol özelliği derbi öncesinde Galatasaray adına büyük avantaj. Geçtiğimiz yıllarda da gol atan stoper konusunda Lugano gerçeği vardı ülkemizde, Galatasaray'ı da boş geçmeyi sevmeyen bir sroperdi. Chedjou'nun gol anlamında Lugano seviyesinde olduğunu söyleyemem ama mevcut stoperler arasında da Chedjou'nun bu özelliği fazlasıyla iyi. Geçtiğimiz sezonda da attığı kafa golleri vardı mesela, bir de bu sezona takımın kötü gittiği anda hücuma çıkıp, asist yapma, pozisyon hazırlama gibi özellikleri ekledi. Anderlecht maçını hala unutmadık.

İşin özü, Bruno Alves geçtiğimiz sezon gösterdiği performansın uzağında, Chedjou ise yükselişte, çok daha formda ama Fenerbahçe savunmasının yıldızı Egemen Korkmaz, bu yüzden de Chedjou ile kendisini kıyaslamak belki daha doğru. İkililer anlamında baktığımızda ise Semih Kaya'nın sakatlığı sonrasında Koray Günter'i Chedjou'nun yanına yazdığımızda, Egemen Korkmaz & Bruno Alves tandemine göre belki daha hareketli, enerjik, topu daha iyi kullanan bir ikili ama Egemen & Bruno Akves ise daha tecrübeli, ayakları yere sağlam basan bir ikili olarak karşımıza çıkıyor. Küçük de bir ihtimal olsa Bekir İrtegün & Egemen Korkmaz'ı da izleyebiliriz, yabancı sınırının Bruno Alves'e de vurduğunu Konyaspor maçında gördük mesela, acaba böyle bir durum oluşur mu? 

Bruno Alves'in bugüne kadar 5 derbi maçına çıktığını ve bu maçlarda iki kırmızı kart gördüğünü de unutmamak lazım. İkisi de Galatasaray maçlarıydı, geçtiğimiz sezon yediği kırmızı kart zaten akıllarda. Ondan önceki sezonda da Süper Kupa'da Drogba karşısında çift sarıdan oyun dışı kalmıştı. İşin ilgi çeken yanı ise Chedjou'nun tüm kariyerinde sadece 1 kırmızısının olması. Bu sezon yediği sarı kart sayısı da sadece 1, bu anlamda oldukça başarılı, kart konusunda asla sıkıntı yaratmayan bir futbolcu. Bir stoper için de bunun önemli bir özellik olduğunu düşünüyorum, çünkü Chedjou kırılgan bir isim de değil, agresiflik anlamında belki bir Bruno Alves değil ama daha kontrollü, bu anlamda daha akılcı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir