6 Mart 2015 Cuma

Çilingir Sneijder, Fenerbahçe - Galatasaray Maçına Doğru


Şu an tahmin ettiğimiz noktanın da üzerindeyiz. Fenerbahçe deplasmanına umarım beraberliğin bize yeteceği bir konumda gideriz diyordum ama o noktadayız ama son haftalarda yaşanan gelişmeler ve Galatasaray'ın yakaladığı grafik kaybetmemekten öte kazanmalıyız düşüncesini oluşturdu. 4 puanlık farkı korumak önemli, nihayetinde derbidir ve maç içerisinde seyir nasıl gelişir bilinmez ama Galatasaray'ın kazanma ihtimalinin de epey olduğu bir derbi oynayacağız.

Fenerbahçe'nin Akhisar mağlubiyetini ve Konyaspor beraberliğini beklemiyordum, kağıt üzerinde rahatlıkla 3 puanın yazılabileceği maçlarda puan kaybettiler ve liderin 4 puan gerisine düştüler. Fenerbahçe gol sorunu yaşamaya başladı, özellikle de Emenike bu anlamda tartışılıyor ama Sow ve Kuyt gibi isimler de düşüşte. Emenike sezon başından beri böyle olduğu için ön planda. Trabzonspor maçını da dahil edersek, puan kaybettikleri bu maçların ortak özelliği girdikleri bol gol pozisyonu ama bitirici anlamda yaşadıkları büyük sorun. Savunmayı da Egemen Korkmaz toparladı derken, Fenerbahçe rahat da gol yiyor aslında, Egemen Korkmaz'ın partnerleri Bruno Alves ve Bekir İrtegün de çok iyi oldukları günlerin uzağında.

Hamza Hamzaoğlu'nun istikrar yakaladığı ikinci 11 bu. Göreve geldiğinde; 
Muslera
Sabri, Chedjou, Semih, Telles 
Melo, Selçuk
Çolak, Burak, Sneijder
Umut Bulut

ile yola devam ediyordu, şu aşamada ise;
Muslera
Sabri, Chedjou, Semih, Olcan
Hamit, Selçuk
Bruma, Sneijder, Yasin
Burak
Ama büyük maçlarda aldığı bazı önlemleri hatırlarız. Beşiktaş karşılaşmasında Umut Bulut'u kanata atmıştı mesela, Motta'yı hücuma çıkarmama ve zayıf olan bu tarafını Umut Bulut'un enerjisiyle bozma planı başarılı da olmuştu. Bursaspor maçında ise Telles'i sol açık izlemiştik, Volkan Şen'in etkili futbolunu önleme amaçlı ama bu hamlesi de başarısızdı mesela, Volkan Şen aldı gitti. Şimdi düşünce şu, acaba Hamza Hoca istikrar yakaladığı bu 11'le mi devam eder, yoksa önlem amaçlı bazı çalışmalar içerisine girebilir mi? 

Telles'i beke çekmek, Dzemaili'yi de yazarak, kanatlardan bir isim eksiltip orta sahayı kalabalık tutmak, Umut Bulut'u 11'e yazıp, Caner Erkin veya Gökhan Gönül'e karşı bir mücadele, enerji gücü yaratmak gibi birçok düşünce var ama klasik 11'in bozulacağını düşünmüyorum, Galatasaray geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi klasik 11'i ile başlar ve maç içerisinde tedbirlerini alır. Fenerbahçe'nin önlem alınması gereken tarafları var ama Galatasaray'ın da çok etkili bir hücum gücü oluştu, hazır Fenerbahçe savunması bu durumda yakalanmışken bu gücü zayıflatmak ne derece doğru bilemedim.

Fenerbahçe'nin kafasında yarattığı soru şu, acaba Diego oynar mı oynamaz mı? Ben oynayacağını düşünüyorum, onlar açısından baktığımda da oynamalıdır da. Bu sezon beklenileni veremediği gerçek ama böyle kaliteli bir ayağın Galatasaray karşısında çok farklı oynayabileceği de bir gerçek. Diego'nun oynaması da İsmail Kartal'ın Selçuk Şahin ısrarından vazgeçmesi anlamına gelir ama 11'de yer alacak 5 yabancı bu durumda muamma. Meireles oynar desek, yine Bruno Alves'den mi vazgeçecek? Bu da onlar adına büyük handikap. Alper Potuk eğer oynayabiliyor olsaydı Fenerbahçe açısından işler daha kolay olabilirdi ama onun yokluğu hücumda Emenike, Sow, Kuyt üçlüsünden vazgeçememek anlamına gelecektir, bu durumda da Diego mu Meireles mi sorusunu tekrar akıllara getirir. Galatasaray ilk 11'inde 5 yabancı olayını çok kolay hallediyor, hatta 4 yabancıyla da maça çıkma lüksü var ama Fenerbahçe açısından yabancı kontenjanı fazlasıyla zorlayıcı bir etmen.


Burak Yılmaz'lı Galatasaray çok başka, bu maçta da dönüyor olması bana sorarsanız takımın en büyük koz. Ayrıca Sneijder'in de Fenerbahçe karşısında bir psikolojik üstünlük edindiğini düşünüyorum, bu maça da bileniyordur ve bu ikili Galatasaray'ın en büyük kozları olacak. Hamit Altıntop & Selçuk İnan orta sahası bu maçta yeterli olabilir mi diye sorabiliriz ama Fenerbahçe orta sahasının da üst seviyede olmadığını söylemek lazım. Diego oynasa onlar adına bir dert, oynamasa bir dert. Çünkü onu 11'e yazmak Meireles'i kenara taşıyabilir ya da Bruno Alves'i. Diego'nun oynaması fark yaratacağı gibi, defansin anlamda Fenerbahçe'yi çok zorlar. Bu yüzden de kalabalık bir orta saha yerine, Galatasaray'ın bildiği futbolu oynaması daha önemli.

Sıkıntı yaşayacağımız taraf Olcan Adın & Koray Günter hattı. Son haftalarda da böyle oluyor. Olcan Adın büyük bir hücum gücü oldu ama kademe anlamında bu ikilinin uyumu yok, Olcan Adın'ın bek olması için bazı gerçekleri öğrenmesi gerekiyor ama bu yaştan sonra ne derece çözebilir. O tarafta da  Gökhan Gönül gibi bir isim var, sol açık Yasin Öztekin'in mücadele anlamında daha da yükselmesi şart. Gökhan Gönül'ü oradan çıkarmaması gerekiyor. O tarafa önlem amaçlı Telles yazılsa, savunma anlamında belki ama hücum anlamında Gökhan Gönül'ü yıpratacağını sanmıyorum. Ayrıca İsmail Kartal o zaafı değerlendirme amaçlı Emenike'yi en ileri uçta değil de, kanatta kullanabilir. Emenike hızlı ve güçlü bir futbolcu, Olcan Adın karşısında Sow veya Kuyt'a göre daha etkili olabileceğini düşündüğüm bir isim. Ama iş hücumda bitiyor, o kanatı hücumda ne kadar iyi kullanırsak Gökhan Gönül'ü hücumdan o kadar uzak tutmamız anlamına gelir bu.

Fenerbahçe'nin bana göre en güçlü tarafı Gökhan Gönül & Caner Erkin ikilisi. Yazdıklarım Caner Erkin için de geçerli, orada oynayan Bruma mı olur Emre Çolak mı bilemem ama aynı şekilde mücadele olarak yükselmeleri şart. Bruma'nın rakip beki kovaladığını, iyi de top kapabildiğini geçtiğimiz haftalarda gördüm, Galatasaray'ın sağ tarafı sol tarafına göre bu anlamda savunma açısından daha güvenilir. Sabri Sarıoğlu zaten en tecrübeli isimlerden biri, bu maçı da nasıl oynayacağını en iyi bilenlerden.

Fenerbahçe mutlaka Sneijder için özel önlemler düşünüyordur. Galatasaray'da oynadığı dönemde Mehmet Topal'ın Alex karşısında iyi işler yaptığını hep gördük. Alex'i durdurmak imkansız elbette ama yavaşlatma konusunda gayet iyiydi, bu maçta da Sneijder'in panzehiri olarak mutlaka Mehmet Topal düşünülüyordur. Sneijder son haftalarda çok hırslı, fazlasıyla istekli. Takımın hücum konusunda lideri durumunda ve onun yönlendirdiği hücumların ne kadar verimli olduğunu görüyoruz. Bir de bu hatta Burak Yılmaz'ı eklediğimizde ve eski alışkanlıklarından kurtulmuş bir Burak Yılmaz'la rakip ceza sahası etrafında çok verimli bir Galatasaray'ı izleriz. Duran toplar ise ekstra silah olacak, Fenerbahçe'ye oranla bu konuda da önde olduğumuzu düşünüyorum. İşlerin kötü gittiği veya kitlendiği anlarda Sneijder gibi bir çilingirin Galatasaray forması giymesi bizler adına çok büyük bir olay.

Neler olacağını ben de merak ediyorum, Galatasaray'ın Saraçoğlu kötü serisine karşı en formda girdiği dönemlerden biri ama en iyi dönemimizde bile Saraçoğlu'ndan galibiyetle ayrılamadığımızı da çok gördük. Bu yüzden kazanamıyorsan kaybetme olayının Galatasaray için avantaj olduğu, 4 puanlık farkın unutulmaması gerektiği ama bize beraberlikte yeter diyerek, galibiyetten uzak bir düşüncenin asla olmaması gereken bir maça çıkıyoruz. Fenerbahçe kazanmak isteyecektir, taraftar baskısıyla birlikte hücum edecek, kontrolü elden bırakmadan, hücumda Sneijder'in yaratacağı organizasyonlara güvenip, kontra silahı olarak Burak Yılmaz, Bruma ve Yasin Öztekin gibi isimlerin varlıklarının çok değerli olacağı bir maç, ben kazanacağımıza inanıyorum..

3 yorum:

  1. Her yazıda "nokta" kelimesini kullanmak zorunda değilsin hocam. Gerçek Türkçe bu değil!. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat etmemişim, olabilir. Şimdi sen deyince farkına vardım ama kullanmaya devam ederim galiba, sevdiğim bir kelime :)

      Sil
  2. Yasin ve Bruma nın Gökhan ve Caner in arkasında oluşacak boşlukları kullanmasının bizim adımıza maçın kaderini belirleyeceğini düşünüyorum Selçuk, Hamit ve özelliklerde Sneijder bu boşlukları görmede çok iyiler. Burak bu maçta son maçlarda gördüğümüz şekilde orta sahaya yakın olursa iyice öne çıkacak olan fener savunmasında daha fazla boşluk oluşturabiliriz bunlar nacizane fikirlerim. Yıllardır olduğu gibi yine çok sert oynayacaklardır diye tahmin ediyorum ki galip gelmek zorundalar hakem buna izin verirse olay bir kadıköy klasiğine döner ve futbolla değil döverek galip gelirler umarım Cüneyt Çakır bu baskının altından kalkar ki artık kalkması lazım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir