24 Mart 2015 Salı

Fırsat Transferleri #1; Christian Fuchs

Yabancı sınırının genişlemesiyle birlikte bu tip sözleşmesi biten iyi yabancı futbolcuların ülkemiz takımları açısından çok değerlendiğini, önem kazandığını düşünüyorum. Bu yüzden sevgili Hasan Yıldırım ile bu konuya eğilelim dedik ve bazı isimleri konuştuk, sizlerle paylaşmaya karar verdik. Kendisinin bu konu üzerinde uzun zamandır durduğunu ve paylaşımlar yaptığını söylemek isterim, futbol bilgisine, takibine çok güvendiğim bir isim. Bizleri de kabul ettiği için tekrar teşekkür ediyorum.


Yeni yabancı kuralıyla birlikte takımların yabancı transferi anlamında hareket kalibiyetleri de arttı ve sözleşmesi biten yabancılar fazlasıyla önem kazandı. Christian Fuchs'un da sözleşmesi sezon sonunda sona eriyor. Avrupa'nın önemli sol beklerinden biri olduğunu düşünüyorum, istenilmesi durumunda bu transferin gerçekleşme ihtimali nedir?

Hasan Yıldırım: Christian Fuchs, son dönemde adı Fulham ve Napoli'yle anılan bir futbolcu. Schalke'yle sözleşmesini uzatmadı. Bu da Bundesliga'dan ayrılabileceğinin göstergesi. Fuchs; 2008'den beri Almanya'da Bochum, Mainz, Schalke gibi takımların formalarını giymiş bir futbolcu. Yaşı 28 oldu. Son senelerinde bir değişiklik isteyebileceğini düşünüyorum. Peki yeni durağı Türkiye olabilir mi? Bence bu sorunun cevabı evet. Fuchs genç bir futbolcu değil. Önümüzdeki yaz 3-4 yıllık son yüksek kazançlı sözleşmesine imza atmak isteyecektir. Sonrasında önümüzdeki yaz kazanabileceği rakamları kazanamayacağı bir gerçek. Kazanç açısından da Türkiye en yüksek parayı kazanabileceği liglerden birisi olarak görünüyor. Türkiye'ye transfer olması durumunda cebine girecek net rakamı, Çin, Katar gibi bazı ülkeler haricinde kazanması mümkün görünmüyor.

Telles önemli bir potansiyel olarak transfer edilmesine rağmen 1.5 yılda hala beklentiyi karşılayabilmiş değil. Belki beklemek lazım ama Galatasaray'ın da daha istikrarlı bir sol beke ihtiyaç duyduğu kesin. Christian Fuchs ne gibi artılar getirebilir, hangi özellikleri itibariyle transfer önerileri kısmında Fuchs'un ismini belirtmek istedin?

Hasan Yıldırım: Telles'in tam olarak beklentileri karşılayamadığı aşikar. Hem savunmada verdiği açıklarla dikkat çekiyor, hem de hücumda gol atma, veya asist yapma konusunda şu ana kadar Galatasaraylıların beklentilerinin uzağında kaldı. Fuchs'un Telles'e göre en büyük avantajları; Avusturya Milli Takımı'nın da kaptanlığını yapan, yıllardır Bundesliga gibi önemli bir ligde kendisini kabul ettirmiş, tecrübeli bir bek olması. Avusturyalı futbolcu, çok iyi frikik kullanması ve attığı frikik golleriyle de dikkat çekiyor. Ayrıca çok etkili ortaları sayesinde birçok asisti de olan bir bek. Defansif açıdan da transfer edilmesi halinde, önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Ülkesinin milli takımında kaptanlık yapması, lider özellikli bir futbolcu olduğunun da göstergesi.


Christian Fuchs nasıl bir futbolcu peki? Hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, onu sadece sol bek olarak mı düşünmek mümkün, farklı yönleri de var mı?

Hasan Yıldırım: Christian Fuchs; tecrübeli bir solbek. Defansif olarak iyi bir oyuncu. Orta sahanın solunda da oynayabiliyor. Sol ayağı gerçekten iyi bir futbolcu. Etkili muz ortalar yapabiliyor. Frikikleri de etkili kullanabilen bir oyuncu. Maç boyu hücuma destek vermesiyle dikkat çekiyor. Hücumu seven bir bek. İkili mücadelelerde etkili. Bu sezon Almanya Bundesliga'da şu ana kadar 24 maçta 2 gol, 4 asistle oynuyor. Şampiyonlar Ligi'nde ise 5 maçta 1 gol, 1 asisti var. Almanya Bundesliga'da; 182 maçta 10 golü, 38 asisti, Şampiyonlar Ligi'nde; 16  maçta 2 gol, 3 asisti, Avrupa Ligi'nde ise 11 maçta 2 gol, 2 asisti var. Çok fazla kart gören bir futbolcu olduğunu söylemek zor. Kariyeri boyunca (Almanya + Avusturya) 396 resmi maçta 66 sarı kart, 3 2. sarı karttan kırmızı kart, 1 kere de doğrudan kırmızı kart görmüş.

2011 yılından bu yana Schalke 04 forması giyiyor ve 96 maça çıkmış ama hala sözleşme yenilemediğini, herhangi bir takımla anlaşmadığını görüyoruz. Schalke onun için ne düşünüyor olabilir ve sence nasıl bir gelecek onu bekleyecek?

Hasan Yıldırım: Schalke'nin neden şu ana kadar Fuchs'la sözleşme uzatmadığına dair bir bilgim yok. Belki de Fuchs artık Schalke kariyerine bir nokta koymak ve farklı bir maceraya adım atmak istiyordur. Daha önce de belirttiğim gibi; önümüzdeki yaz (bundan sonraki kariyeri için) alabileceği son büyük teklifi alacak büyük ihtimalle. O da bunu değerlendirmek istiyor olabilir doğal olarak. Üst düzey liglerin hepsinde forma giyebilecek potansiyele, tecrübeye, kaliteye sahip.

2 yorum:

  1. telles varken alınmaz.telles bence üzerinde durulması gereken bir yetenek.

    YanıtlaSil
  2. Beşiktaş karşısında izlediğimiz ve her iki maçta da gol atıp, mükemmel futbol oynayan . son zamanlarda izlediğim en mükemmel futbolcu Club Brugge santrforu De Sutter. i G.Saray da görmeyi çok isterdim Transfmarket de okuduğum kadarıya ne yazık ki 2017 ye kadar kontratı var.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir