15 Mart 2015 Pazar

Galatasaray'ın En İyi Kanat Oyuncusu; Yasin Öztekin


Scout olayı 10 milyon avro vererek bir futbolcuyu transfer etmek değil, en azından Galatasaray gibi kulüpler için. O işi Manchester United, Real Madrid, Barcelona, Arsenal gibi takımlar yapar, Galatasaray değil. Dortmund'un Kagawa transferi gibi az paraya büyük iş başardığın dakika bunun adı scout olur, yoksa 10 milyon avro'ya çok daha büyük isimler alınabilir, katkısı da o oranda büyük olur. En azından ihtimali daha fazla.

İkincisi ise hangi genç yabancı kazanıldı da büyük yıldız oldu ki devamında büyük paralara satılsın. Bunun örneği çok yok, benim aklıma gelmiyor. Galatasaray için baktığımda Ribery deriz, onu da elden kaçırdık zaten. Carrusca'sından Bruma'lara kadar uzanan bir süreç var, olmuyor. Hele ki yabancı kontenjanının olduğu bir ortamda bu işi başarmak zor, Galatasaray'ın da Bruma için başarılı olduğunu söylemek güç, hala deniyoruz ama çok fazla umudum da kalmadı.

Tabii şanssızlıkları da oldu, geçen sezon büyük bir sakatlık geçirdi, bu sakatlıktan dönmesi, tekrar güçlenmesi derken büyük zaman kaybı, ayrıca özgüven anlamında da kendisini çok geriye attı, toparlanmaya çalışıyor ama eksikleri çok fazla. Toparlar mı bilinmez ama gerçek olan şu, 10 milyon avro'luk bir futbolcu asla olamayacak, bu yüzden beklentiyi ne kadar azami tutsak fayda. Hollanda, Belçika gibi ülkelerde olan bir takıma kiralık olarak gönderilmesi onu kazanmak adına ilk adım da olabilir, bu düşünülmeli.

Yasin Öztekin'e gelirsek, yaz döneminde transferine en çok karşı çıktığım isimlerden biriydi. O geldiğinde kanat rotasyonu fazlasıyla doluydu, bir de üstüne istikrarsızlığı ile nam salmış Yasin Öztekin eklendiğinde bu transferin anlamını hep sorguladım durdum ama bir cevap bulamadım. Futbolculara çok para harcıyoruz diye kendimizi sorguladığımız bir dönem, Yasin Öztekin'e de iyi paralar verdik. 2.5 milyon avro bonservis ve gelen her futbolcu zaten 1 milyon'un altına imza atmaz oldu, Yasin Öztekin de o parayı aldı haliyle ve Prandelli döneminde de hemen hemen hiç şans bulamadı.

Balıkesirspor maçında sağ bek oynattığını hatırlıyorum, tutmadı haliyle. Dortmund maçlarında torpil işledi, Yasin'in Dortmund günlerine bir vefa gibisinden o maçlarda sonradan oyuna soktu ama ertesi lig maçında 18'e bile almadı mesela. Prandelli'yi sevmem ama bu noktada kendisi için birşey diyemem, kimsenin beklentisi yoktu çünkü ama taa ki Hamza Hamzaoğlu gelene kadar.

Hamza Hamzaoğlu geldiğinin ertesi Yasin Öztekin'i ilk 18'e yazdı, sürekli oyuna soktu, kupa maçlarında şans verdi ve futbolcuyu kazandı. Devamında da 11'in bir parçası yaptı. Kimsenin beklentisi yokken bu futbolcuyu kazanmayı başardı, büyük iştir bu. Yasin Öztekin de çalışarak, kendi tırnaklarıyla kazıyarak bu noktaya geldi. Bruma'nın potansiyeli, Yasin Öztekin'in çalışkanlığı bu ikiliyi 11'de tutan etmenler, sizce hangisi daha çok hak ediyor?

Bir konuda hatası var Hamza Hamzaoğlu'nun, o da Yasin Öztekin'i 11 oynattığı kadar 55-65 aralığında ilk oyundan çıkardığı isim oluyor. Her maç aynısı, Fenerbahçe maçında 11 başlatmaması bir yana, Başakşehir maçının en iyisiyken oyundan alması bize puanlar kaybettirdi. Bruma 11'de ve katkı sıfır ama Yasin Öztekin her maç kenarda. Yasin Öztekin'i kazanmak kadar ona bu haksızlığı yapmakta konuşulmalı.

Bruma & Yasin Öztekin kıyasına gelirsek, şu an Galatasaray'ın en iyi kanatı Yasin Öztekin. Sneijder'in en iyi anlaştığı, en iyi kullandığı isim durumunda. İstatistikler de bunu söylüyor, Yasin Öztekin daha az maça çıkmasına rağmen 1 gol 3 asist, 11 maçta. Bruma ise 15 maçta 1 gol 1 asist. Üstelik Yasin Öztekin o maçlardan birinde sağ bek oynadı, atlamamak lazım. Şut anlamında da, gollük pas anlamında da Yasin Öztekin Bruma'nın önünde.

Türkiye Kupası'nda da iki futbolcu 7'şer maça çıkmış. Bruma 7 maçta 2 gol 2 asist. Yasin Öztekin ise 7 maçta 1 gol 9 asist. Türkiye Kupası'nda oynanan rakipler itibariyle istatistik mini etek kıvamına geliyor olabilir ama iki futbolcu da aynı sayıda maça çıktı, bu önemli. 

Ayrıca bu sezon genel toplamda Yasin Öztekin'in kariyer asist rekorunu kırdığını ekleyelim. 2008-2009 sezonunda Dortmund II formasını giyerken 11 asist yapmış, bu sezon ise henüz devam etmesine rağmen 12 asiste ulaştı. Türkiye'deki en iyi dönemini geçirdiğini söylemiyorum bile, şu geldiği noktayı takdir etmek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir