2 Mart 2015 Pazartesi

Teknik Direktör ve Rakamlarla Wesley Sneijder


Geçtiğimiz günlerde Sneijder'in hangi teknik adamla daha iyi performans gösterdiği üzerine konuşuyorken Aslan Statistic yine bombayı saldı ve istatistiği önümüze koydu. Galatasaray forması giydiği 2.5 sezon içerisinde 4 farklı teknik direktörle çalışan Sneijder'in hangi teknik adamla ne yaptığı üzerine mükemmel bir istatistik karşımızda.

Roberto Mancini'yi ilk sırada görüyoruz. Mancini'nin döneminde 35 maça çıkan Sneijder, 16 gol ve 9 asist yapmış. Daha önemlisi ise Mancini döneminin kırılma anlarında gösterdiği performanslar ve attığı goller neticesinde yakalanan başarılar. Türkiye Kupası finalinde Eskişehirspor'a golü, Juventus'a attığı gol, Fenerbahçe derbisinde golü gibi kırılma anları mevcut. İstatistik de en iyi dönemini Mancini ile geçirdiğini söylüyor ama çoğu maçta sola daha yakın oynadığını da belirtmek lazım. Daha iyisi olabilirdi bence ama sol kanatta geçirdiği dönemde istikrar anlamında sorunlar yaşadı ama buna rağmen böylesine rakamlar tutturmayı da başardı.

Hamza Hamzaoğlu dönemi ise ikinci sırada. Onunla 14 maça çıktı ve 6 gol 3 asisti var. Ligin ikinci yarısından bu yana da belki de takımın en iyi ismi. Asistin asisti diye de bir olay var ve bunun istatistiğini maalesef çıkartamadık. Asistin asistini ve şut sayısını işin içerisine koyduğumuzda en verimli döneminin Hamza Hoca ile geçtiğine inanıyorum. Üstelik bu 4 teknik adam içerisinde de en az maça onunla çıkmış ama şu an geldiği nokta inanılmaz. Hamza Hoca'nın da Sneijder'i sola daha yakın oynattığı oldu ama daha özgür bir Sneijder vardı, rakibin sağ bekini kovalamak zorunda olmayan bir Sneijder yani. Zamanla ise gerçek yerine geçti, şimdi çok daha faydalı. Sneijder üzerinden Hamza Hoca için yaratılan bir önyargı vardı ama Hamza Hoca da Sneijder de bunu yıktı ve Galatasaray formasıyla da en verimli dönemini belki de şu günlerde yaşıyor. Ayrıca Sneijder'in istediği liderlik ve özgürlüğü de Hamza Hoca'nın ona verdiğini belirtelim.

Üçüncü sırada ise Fatih Terim dönemi var. 23 maçta 5 gol ve 1 asist yapmış. Sneijder'in Galatasaray'da ilk dönemi ve çok da zorlu bir sürecin üzerine geldiğini söyleyelim. Şampiyonlar Ligi'nde Schalke 04 öncesi. Uzun bir süredir de maça çıkmamıştı, Inter'le bağları kopmuştu ve kendisinden bir anda performans beklenti, 4-4-2 formasyonu da onun için değişti ama Galatasaray daha da yükseldi. Sneijder onlar adına kaçıncı tercihti bilemiyorum ama o sezon gelen başarıda da Sneijder'in faydası vardır. Real Madrid karşısında attığı gol, Karabükspor deplasmanı, Orduspor maçında attığı muhteşem gol, Kayserispor deplasmanı gibi. O sezon içerisinde de kırılma noktaları var. Kısa zaman içerisinde de hazır olmuş ve katkı vermişti. 

Prandelli dönemi ise tahmin de edilebileceği gibi son sırada. 17 maçta 3 gol 1 asist. O 2 gol de Fenerbahçe maçında attığı muhteşem goller. Prandelli'nin büyük oyuncularla iyi anlaşmasını beklersiniz ama Prandelli Galatasaray'ı anlayamadığı gibi Sneijder'i de anlayamamıştı aslında. Sneijder'den katkı alamamak büyük iştir, o da bunu başardı. Bazı maçlar da yedek bıraktığını, sonradan oyuna soktuğunu atlamamak lazım. Haliyle de bu istikrarsız görüntü karşımıza çıktı. Üzerine de çok laf etmeye gerek yok zaten.

Genel manada baktığımızda Sneijder'in Galatasaray formasıyla toplamda 89 maçta 30 gol 14 asisti var. Asist sayısında en iyi dönemini Mancini ile geçirmiş ama bunda Drogba gibi bir isimle de oynamasının faydası vardı. Ayrıca Mancini döneminde skora etkisi 0.71, Hamza Hoca ile 0.64. Keşke asistin asisti rakamları ve şut sayısının da istatistiği olsaydı. O zaman fark çok daha fazla ortaya çıkacaktı. İşin özü, Sneijder gibi bir isme sahip olmanın ağırlığı çok büyük..

1 yorum:

  1. Güzel değerlendirme eline sağlık hatırladığım kadarıyla Sneijder ligin en çok şut atan oyuncusu maç başına şut ortalaması çok yüksek, asistin asisti noktasındanda öte geçtiğimiz bir kaç haftada Umut rahat 10 asistini yediği için hatta Eses maçında yaptığı aklımdan çıkmıyor doğal olarak tam sonuçlara ulaşamıyoruz. Asistin asistinde ayrıca Olcan'ın geçtiğimiz haftalarda soldan yaptığı harika iki orta ve goller vardı bu iki ortadada Sneijder öyle iki tek pas oynadıki Olcan antrenmanda o kadar rahat orta pozisyonu bulamıyordur. Sneijder gibi bir oyuncumuz olduğu için ne kadar gururlansak az bir dönem için bu Metin Oktay dı sonra Hagi geldi şimdi Wesley nin zamanı :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir