25 Mart 2015 Çarşamba

Yasin Öztekin Başardı; BVB Türkiye

Koray Günter'i daha önceleri kendileri ile konuşmuştuk, kendisi üzerinde beklentiler sabitti. Yasin Öztekin'in şu noktaya geleceğini ise neredeyse kimse tahmin edemedi, bizler de bu yükselişe kayıtsız kalamadık, işin en derinine inmek istedik. Sağolsunlar, bizleri asla kırmıyorlar ve her seferinde ricamızı kabul ediyorlar. BVB Türkiye ekibiyle Yasin Öztekin'in Dortmund günlerinden Galatasaray günlerine ve Dortmund altyapısına kadar güzel bir söyleşi gerçekleştirdik..

Koray Günter'i yine sizlerle konuşmuştuk ama Yasin Öztekin özelinde büyük bir beklentim olmadığı için sizlerle Yasin Öztekin'i konuşmak aklıma dahi gelmedi ama şu an geldiği nokta Yasin Öztekin özeline inmemiz gerektiğini söylüyor. Yasin Öztekin'in Dortmund günlerinden başlamak gerekirse, nasıl bir futbolcuydu, beklentiler nelerdi ve Dortmund'dan ayrılma süreci nasıl oldu?

BVB Türkiye: Yasin tam anlamıyla bir Dortmund çocuğu olarak başladı kariyerine. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dortmund amatör kulüplerinden Alemannia Scharnhorst'a başlayan kariyeri şehrin tüm genç oyuncularının rüyası olan Borussia Dortmund'da devam etti. Scharnhorst'a babasınında antrenörlük yapması onun çekirdekten sıkı çalışmasına sebep verdi ve daha sekiz yaşında BVB'nin dikkatini çekerek sarı siyahlı aileye katıldı. Yasin'in altyapı kariyeri mükemmele yakındı demek mümkün. Hemen her sene üst kademeye atlamayı başardı. O dönem de çok Türk arkadaşı olsa bile bu başarıyı sadece Yasin, Nuri Şahin ve Nizamettin Çalışkan yakalamıştı. A takım öncesi son adım olan ikinci takım performansı da oldukça göz kamaştırıcı olunca Yasin için herşey iyi gidiyordu demek mümkün.. 

Takıma Jürgen Klopp'un gelmesiyle genç oyunculara verilen destekten Yasin de nasibini almış, A takım idmanlarına çıkmaya başlamıştı. İşte ne olduysa bu andan sonra oldu ve Yasin için BVB kariyer çöküşü başladı. Yasin güvenle tırmandığı basamakları A takıma çıktıktan sonra nasıl olduysa birden unuttu. Büyük bir güven problemi yaşadı, takım arkadaşları ile Nuri Şahin gibi iletişim kuramadı. Kendini kötü hissettiği açıktı. Çok büyük umutlarla girdiği Leverkusen maçında çok kötü bir performans gösterince zaten sallantıda olan morali tamamen sonlandı diyebiliriz. Sanırım Yasin için Klopp'un antreman sistemi de biraz ağır geldi. Aslında takımda sakatlıklar çoğalmış, Yasin için ikinci, üçüncü şanslarda gelmişti ama moral bozukluğu + sıkı çalışma temposu Yasin'in fiziğini de etkilemiş ve sakatlık sorunu yaşamıştı.

Bu süreç sonrası yeniden ikinci takıma gönderilen Yasin için BVB olayı bitti denebilir, aslında tekrar çalışıp bir şans daha ihtimali vardı ama sanırım artık BVB'de kendini rahat hissetmediğine karar verdi. O dönemlerde Bundesliga'dan teklif almamasıda onun yolunu çizmesinde etkili oldu mutlaka. Alman ikinci ligi yerine Türkiye Süper ligine gitmeyi tercih etti. 

Gençlerbirliği, Trabzonspor ve Kayseri Erciyesspor gibi takımların formalarını giydi ama istikrar anlamında hep dalgalı dönemler yaşadı. Buna rağmen sürekli transfer olmayı, bir üst basamağa çıkmayı başardı ve 27 yaşında Galatasaray'a 2.5 milyon avro gibi bir rakama transfer olmayı başardı. Yasin Öztekin'in Galatasaray kariyeri öncesini nasıl değerlendirirsiniz ve onu Galatasaray'a taşıyan etmenler sizce neler oldu, nasıl karşılamıştınız bu transferi?

BVB Türkiye:  Yasin Türkiye liginde hep dikkat çekti aslında özel bir yetenek olduğunu hep gösterdi ama topla oynamayı çok sevmesi sürekliliğini etkilemiş olabilir. Yinede 3 takımda da sönük kaldığını söylemek acımasızca olurdu. Yasin'in Dortmund'daki çevresinide az çok bilen biri olarak sadece Trabzonspor'da kendini rahat hissetmediğini düşünüyorum. O dönemlerde Trabzonspor'da yaşadığı taraftar baskısı ve maddi sıkıntılar Yasin'i olumsuz etkiledi.

Yasin'in özel yeteneği ayaklarına hakimiyeti ve o dönem Galatasaray'da olan transfer abartısımı denir, şunu da alalım bunu da alalım hevesi mi denir onu sarı kırmızılı renklere bağladı. 2,5 m€ ''Türkiye'' için normal rakamlar olmuştu artık zaten. 

Yasin'in Galatasaray transferini ilk duyduğumda tepkim netti: Zamanında topla vedalaşmayı başaramazsa birliktelik uzun sürmez. Yasin başardı..

Prandelli döneminde çok fazla şans bulamadı. Balıkesirspor deplasmanında sağ bek denendi, Dortmund maçlarında bence hatır durumundan sonradan oyuna girdi ama bir ertesi maç 18'de dahi yoktu. Hamza Hoca'yla birlikte önce sürekli oyuna dahil olan bir isim olmayı başardı, sonrasında 11'in vazgeçilmez bir ismi oldu. Galatasaray'da da gözden çıkmıştı aslında ama o kalmak istedi, formayı da aldı. Şu an şampiyonluk yolunda en önemli isimlerden biri. Bu yükselişi nasıl değerlendirirsiniz, sizce de Yasin Öztekin en iyi dönemini mi yaşıyor?

BVB Türkiye: Yasin'in yükseliğinin sebebinin tamamen Türkiye ligi oyuncusu olma özelliklerini kazanmasına bağlıyorum. Türkiyede iş yapacak yeteneklerini zaten Dortmund'dan uçakla yanında getirmişti. Yasin'in ilk gittiğinde Türkiye'deki futbol/antreman rahatlığına çok şaşırdığını biliyorum. Antremana geç kalmanın çok büyük dert olmadığını anlaması ve bunun belkide hoşuna gitmesi onun güvenini yeniden kazanmasına sebep olmuş olabilir.  İtalyan hoca ile anlaşamayıp Hamza hoca ile rahat hissetmesi BVB'deki çöküş dönemi ile paralellikler gösteriyor olabilir. İletişim ve antreman sistemi farklılığı bunda etkili olmuş olabilir. Şuan Galatasaray taraftarlarını en heyecanlandıran oyunculardan biri belkide bu dönemde ilki.. Bu milyonlarca oyuncunun hayallerinde bile göremeyeceği kadar güzel bir duygu. Yasin'de şu sıralar bu duyguyu yaşadığına göre kariyerinin en iyi dönemi demenin yanlış tek yanı bile yok..

Sneijder & Yasin Öztekin uyumundan bahsediyoruz. İyi 10 numaralar beraberinde yükselttiği futbolcularla da anılırlar ve Yasin Öztekin'in çıkışında da Sneijder faktörünün önemli olduğunu düşünüyorum. Takip edebildiğiniz kadarıyla bu uyum, birliktelik için ne söylersiniz ve 28 yaşına geldiğini de düşünürsek nasıl bir gelecek onu bekliyor olabilir?

BVB Türkiye: Yasin'in kademe atlamasında Sneijder'in etkisi yoktur demek tabiki olamaz ama Yasin'in de Sneijder'i rahatlattığı bir gerçek. Yasin Hollandalıdan altığı topla güzel driplingler yaparak onu tehlikeli bölgeye topsuz daha rahat taşıyor. Daha öncede bahsettiğim beni en çok heyecanlandıran iş olan Yasin'in topu zamanı geldiğinde arkadaşlarına vermesi Galatasaray'ın hücum gücünü çok arttırıyor. Çünkü Yasin'in bu yaptıklarının hiç birine şaşırmıyorum ama o bencil oyunundan vazgeçmesine şaşırıyor ve seviniyorum. Buda onu büyük oyuncu yapma yolunda ilerletiyor zaten.

Son sorum biraz daha genel. Koray Günter, Yasin Öztekin ve Tolgay Arslan gibi Dortmund çıkışlı yerli futbolcular ülkemizde forma giyiyorlar ve devamı da gelecektir bunun. Dortmund altyapısının Türk futbolculara etkisi ve yaklaşımı nasıl? Dortmund altyapısından bazı isimlerin Genç Milli Takımlarımızda da oynadığını görüyoruz, siz ne söylemek istiyorsunuz?

BVB Türkiye: Dortmund'da yaşayan Türkler arasında çocuğunu BVB'ye verme orada Türk gençlerinin önünü kapatıyorlar diye bir söylenti vardır aslında.. Fakat ben katılmıyorum. İnsanlar altyapıya giren her oyuncunun BVB A takımında kaptan olacağını düşünüp bu olmayınca biraz kırılıyorlar. Sonuçta futbol yenetek ve çalışkanlık işi. Bunu yaparsan nereli olduğun önemli değil yükselmene kimse engel olmaz. Ki daha öncede olmadı, Koray, Yasin, Nuri, Nizamettin hep çalışmalarının hakkını aldılar.

Evet belki 15 Türk oyuncudan 1 tanesi A takım yapabiliyor ama 30 Alman oyuncudan da en fazla 2 tanesi A takım yapabiliyor sonuçta. Durum eşit bile denebilir yani.. Sonuçta BVB olmasa da Kerem, Tolgay gibi başka takımlarda yola devam etme şansınızda yüksek. Sonuç olarak BVB altyapısından yetişmek başlangıç olarak çok güzel bir kariyer.

Şuan şehirde çok iyi Türk-Amatör kulüpler mevcut ben gelecekte daha bir çok Türk oyuncuyu BVB takımlarında izleyeceğimize inanıyorum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir