5 Mart 2015 Perşembe

Yasin Öztekin'in Adı X Yabancı Olsa


Yeni transfer kim olursa olsun pozitif bakmaya çalışırım, en kötü hamlede bile 1-2 tane iyi birşey ararım, yazarım ve bu yüzden de fazlasıyla eleştirilirim. Hak da vermek lazım ama negatif başlamanın kimseye de bir yarar getirmediği açık. 

Yasin Öztekin için ise negatif baktım olaya, belki de uzun zamandır ilk defa bir transferi bu kadar eleştirdim. Geldiği gün de yazdım, Yasin Öztekin üzerinde hiç umudum yoktu. 27 yaşında bir futbolcu için ödenen 2.5 milyon avro'luk bonservis. Üstelik transfer olduğu o gün Galatasaray'ın kanat rotasyonuna baktığımızda da Olcan Adın, Bruma, Amrabat, Hamit Altıntop, Emre Çolak, Aydın Yılmaz, Sinan Gümüş gibi isimleri yazıyorduk. Prandelli'nin istediği söyleniyordu ama Prandelli'nin Yasin Öztekin'i tanıma şansı ne kadardı, maç kasetinden beğenmiş olamaz. Anlayacağınız böyle bir transfer, içerisinde çok fazla mantık bulamadığım.

Prandelli döneminde de zaten şans bulamadı. Kendisinden sağ bek yaratma denemeleri oldu, Dortmund maçlarında eski Dortmund günlerine atıf cinsinden kendisini sonradan oyuna soktu ama hiç değerlendirmedi, üzerine gitmedi. Prandelli takımda kalmış olsaydı da Yasin Öztekin çok büyük ihtimalle şu sıralar Galatasaray formasını giymiyor olurdu ama Hamza Hamzaoğlu ile birlikte çıkışa geçen futbolcular sınıfına Yasin Öztekin'i de ekliyoruz.

Transfer olduğu gün umutlanmadığımız bu adam, bugün istatistik itibariyle de belki de Galatasaray'ın en yararlı kanat oyuncusu konumuna geçti. Kariyeri istikrarsızlıklarla, iniş çıkışlarla dolu aslında. Gençlerbirliği'nde parladı, Trabzonspor'a gitti, oradan Kayseri Erciyesspor'a geçti. Ortak kanı iyi bir yetenek olduğuydu, Dortmund altyapısı ise cv'sinin parlayan tarafı. Kariyeri ise iniş çıkışlarla, şu maç oldu bu maç olmadı diyerek geçti derken Galatasaray'a transferiyle 27 yaşında kariyer zirvesini de yapmış oldu ve bana kalırsa en iyi, en istikrarlı dönemini geçiriyor.

Hamza Hamzaoğlu göreve geldiğinin ertesi Yasin Öztekin'i ilk 18'e yerleştirdi önce. Her maç sonradan oyuna koymaya başladı ve Yasin Öztekin'in de etki ettiğini gördük. Devamında ise yavaş yavaş 11'e ısındırdı ve bugün ilk 11'in değişmez isimlerinden biri. Türkiye Kupası'nın da bu süreçte çok büyük önemi var, birçok isme şans verdi Hamza Hoca ama orada parlayan da yine Yasin Öztekin oldu. Formayı kaptığında bırakmak istemiyor, çok çalışıyor, bu anlamda olgunluk dönemine giriş yaptı.

Hamza Hamzaoğlu kadar Sneijder'in de bu yükseliş içerisinde altını çizmek lazım. Sneijder etrafında anlaşabildiği, onun futbol dilinden anlayan futbolcularla yüceliyor, etrafındaki isimleri de yükseltiyor. Bruma'dan öte bu futbol diline en iyi cevabı da Yasin Öztekin verdi. Sneijder için iyi bir duvar Yasin Öztekin. Sneijder yaptığı verkaçlarla rakip ceza sahası etrafında etki yaratmayı seviyor. Ceza sahası içerisinde attığı gollere de bakarsanız bunu görmeniz mümkün, oluşumu genelde böyle. Yasin Öztekin, Sneijder'e yakın olup onun etrafına saldığı futbol enerjisinden en iyi şekilde yararlananlardan. İyi bir 10 numara attığı goller, yaptığı asistler kadar etrafında oynayan isimleri de yükselten futbolcuya denir, oyun kurucu olmanın olayı budur zaten.

Üzüldüğüm nokta şu, Yasin Öztekin'in adı x yabancı olsa veya x de demeyelim, Bruma yapmış olsaydı bu istatistikleri bugün farklı konuşuyorduk, Yasin Öztekin olunca çok fazla dile getirmiyoruz. Normal şartlarda bu yükselişe dilenmek lazım ama bu yapılmıyor, oysa takdir etmek, dile getirmek lazım. Maalesef Galatasaray'ın Galatasaraylılar tarafından uygulanan böyle bir sorunu var. Bazı isimlere uygulanan önyargı bazı hakların fazlasıyla önünde. Ben olumsuz ben bakıyordum bu transfere, hiç ihtimal vermiyordum bu futbola ama bu futbol geldiğinde de takdir etme, kendi şartlarımda dile getirme ihtiyacını da hissediyorum.


Yasin Öztekin'in bu sezon Galatasaray formasıyla çıktığı 20 maç var. Toplamda 2 gol 10 asist ile oynuyor. 1 gol 8 asisti ise Türkiye Kupası'nda yapmış, kupanın da asist kralı durumunda. Daha da fazla atabilirdi, bazı durumlarda yaşadığı son vuruş sıkıntısı var ama takıma katkı anlamında önemli bir koz oldu, Sneijder'in yarattığı şut etki de Yasin Öztekin'in de adını yazar olduk.

Derbi öncesi de hangi 11'le başlarız tartışmaları yapılıyor. Klasik 4-2-3-1 devamı mı, yoksa orta sahada kalabalık oynayalım diyerekten kanat oyuncularından birinin kulübeye çekilmeesi mi gibi. Bu tartışmaya biz de yarın dahil oluruz ama 4-3-3 gibi bir formasyonda keseceğim kanat oyuncusu Yasin Öztekin değil de Bruma olurdu mesela, Yasin Öztekin o derece etkili ve o derece formda. Ben dahil, genelimizin şans vermediği şu adam bugün Galatasaray'ın en yararlı kanat oyuncusu durumunda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir