8 Nisan 2015 Çarşamba

Fırsat Transferleri #13; Jérémy Toulalan


Çok fazla defansif oyuncu önerdik, genel anlamda da defansif oyuncuların ön plana çıkacağı bir serbest futbolcu piyasası. Toulalan da en değerli isimlerden biri. 31 yaşında, bana göre kariyerinin en güzel dönemlerini yaşayan, talibinin de çok olacağına inandığım bir isim. Galatasaray adına böyle bir ihtimal olabilir mi, Toulalan'ın yıllık ücretini karşılamak ne derece mantıklı olur?

Hasan Yıldırım: Jérémy Toulalan defansif açıdan çok beğendiğim bir oyuncu. Hem defansif orta saha, hem de stoper olarak oynayabiliyor. Monaco'nun kaptanı. Fransa Milli Takımı'nın da formasını giymiş (en son 2010 Dünya Kupası'nda forma giydi) bir oyuncu. Galatasaray'ın böyle bir hamlesi olursa, Toulalan'ın Galatasaray'a çok faydalı olacağını düşünüyorum. Yıllık net kazancı tahminimce çok fazla değildir. Oyuncuyla ilgili tek sıkıntı; Monaco'nun sezon sonunda tek taraflı olarak Toulalan'ın sözleşmesini uzatma hakkı bulunuyor. L'equipe'in son iddiası, Monaco'nun Toulalan'la sözleşme uzatacağı yönünde. Monaco Toulalan'ın sözleşmesini uzatmazsa, senin de belirttiğin gibi talibinin çok olacağını düşünüyorum.

Ön liberoda da, stoper pozisyonunda da fazlasıyla başarılı bir futbolcu. Toulalan'ı anlatmak gerekirse ne söylersin, olası Galatasaray transferinde takıma neler katardı?

Hasan Yıldırım: Toulalan defansif bir joker dersem yanlış olmaz. Hem önlibero, hem stoper olarak oynayabiliyor. Formasını giydiği takımlar için görünmez kahramanlardan. İyi bir kesici. Defansif bir oyuncuya göre tekniği, pası, oyun zekası iyi. Savunmada ve savunmanın önünde süpürücü görevi görebilen, ikili mücadelelerde güçlü, nerede durması ve rakibini nasıl karşılaması gerektiğini bilen, çok koşan, mücadele eden, çok top çalan tarzda bir oyuncu. Belki seyir zevki güzel hareketler yapan bir futbolcu değil. Ama kesinlikle çok faydalı bir isim. Çok hızlı veya çok çabuk olduğunu söylemek zor. Olası bir Galatasaray transferinde; Galatasaray Toulalan'dan hem orta sahada, hem savunmada yararlanabilir.


Kariyerinde de hep büyük transferler var. Nantes'den Lyon'a, Lyon'dan Malaga'ya, Malaga'dan Monaco'ya önemli bonservis rakamlarıyla transfer oldu. Şimdi ise bonservisi elinde olacak, Toulalan'ın kariyerini anlatmak gerekirse ne söylemek gerekir?
 
Hasan Yıldırım: Jérémy Toulalan'ın kariyerinde 4 takım var; Nantes, Lyon, Malaga'da ve Monaco... Nantes'den Lyon'a 7m€'ya, Lyon'dan Malaga'ya 11m€'ya, son olarak da Malaga'dan Monaco'ya 5m€'ya transfer oldu. Toulalan'ın istikrarlı bir futbolcu olduğunu söylemek lazım. Sakatlık ve kart cezaları haricinde oynadığı takımlarda her zaman formayı kapmayı başarmış ve bu maçların çoğunda da 90dk sahada kalmış bir isim. Kariyeri boyunca sadece 2 sezon (Malaga'da) Fransa dışında forma giydi. Orada da sakatlık nedeniyle 31 resmi maçı kaçırdı. 2006'da Lyon'a transfer olduktan sonraki kariyerinde sakatlık yüzünden en fazla maçı Malaga'da kaçırdı. Sonrasında da Monaco formasıyla ülkesine geri döndü. Bu sezon ligde şu ana kadar 30 maçın 5 tanesinde kart cezası ve sakatlık nedeniyle forma giyemedi. 1 kere (ligin ilk maçı-Lorient maçı) kadroda olmasına rağmen forma giymedi. Geriye kalan 24 maçın tamamında ilk 11'de sahaya çıktı, 22 maçta 90dk forma giydi, 2 maçta (70 ve 77. dakikalarda) maçın sonlarında oyundan çıktı. 

Şampiyonlar Ligi'nde 8 maçın 7'sinde 90dk sahada kaldı, oynayamadığı Arsenal maçında kart cezalısıydı. Fransa Kupası'nda takımının oynadığı 5 maçta da 90dk sahada kaldı. Lig Kupası'nda Lyon'a karşı da, Bastia'ya karşı da 4 maçta da 90dk sahada kaldı. Sadece sakatlık nedeniyle Guingamp maçında forma giyemedi. Peki bu kadar detaya neden girdim? Karşımızda bir istikrar abidesi olduğunu istatistiksel olarakta daha net gösterebilmek için. Belki hiçbir zaman Real Madrid, Barcelona, Bayern Münih kalibresinde bir futbolcu olmadı. Ama kaliteli bir futbolcu olduğunu da söylemek lazım. Toulalan için 'istikrar abidesi' desek yeri. 

Toulalan için bundan sonrası ne olur, nasıl bir gelecek onu bekler, ne ölçüde teklifler alacaktır?

Hasan Yıldırım: Monaco'nun kaptanını bırakacağını sanmıyorum. Zaten daha önce de yazdığım gibi Fransa basını Monaco'nun Toulalan'la sözleşme uzatacağını yazıyor. Eğer olur da Monaco Toulalan'la anlaşamaz ve yollarını ayırırsa, hem Fransa'dan, hem de farklı liglerden birçok talibi çıkacaktır. Toulalan gibi tecrübeli, kaliteli bir oyuncuyu bonservissiz olarak kadrosuna katmak isteyecek takım sayısının az olacağını sanmıyorum. Eğer Monaco'yla sözleşme uzatmazsa; kariyerinin son büyük sözleşmesini önümüzdeki yaz imzalayacak ve eğer Katar, ABD, Çin veya Rusya'dan gelebilecek teklifler yerine Avrupa'da kalmak isterse, Türkiye (futbolcular vergi ödemedikleri ve çoğu lige göre daha yüksek sözleşmeler imzalayabildikleri için) onun için iyi bir seçenek olabilir diye düşünüyorum. Böylece Şampiyonlar Ligi'nde de forma giymeye devam edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir